Matalos Posted May 6, 2014 Share Posted May 6, 2014 To co w temacie. Temat służy do dzielenia się muzyką związaną z armią, wojną i tym podobnymi. Najpierw akcent patriotyczny: A teraz coś z innej beczki: Link to comment Share on other sites More sharing options...
Foley Posted May 6, 2014 Share Posted May 6, 2014 No to oczywiście nie może zabraknąć: - Sabaton - Horytnica Linków nie daję, bo wystarczy te zespoły wpisać na YT i mamy do wyboru, do koloru Link to comment Share on other sites More sharing options...
Po prostu Tomek Posted May 6, 2014 Share Posted May 6, 2014 Taki sobie powolny, spokojny marsz patriotyczny. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gandzia Posted May 6, 2014 Share Posted May 6, 2014 Nie jestem pewien, czy Sabaton i Horytnicę można zaliczyć do przyśpiewek/piosenek wojskowych. Prędzej coś z repertuaru Chóru Aleksandrowa. Marsz rosyjski - "Pożegnanie Słowianki" Swoją drogą, melodia została "pożyczona" przez Polaków: Link to comment Share on other sites More sharing options...
Raddeo Posted May 6, 2014 Share Posted May 6, 2014 Tak jak powiedział Gandzia, w tym temacie zdecydowanie powinien wylądować Chór Aleksandrowa. Każdemu kto jeszcze nie miał okazji posłuchać muzyki w ich wykonaniu zdecydowanie polecam tą grupę. Piękna rosyjska muzyka (w dużej części wojskowa) wykonana w naprawdę wspaniałym stylu. http://www.youtube.com/watch?v=_L1Eh5iJBS4 A co do polskich utworów, to Jacek Kowalski ma bardzo ładną wersję Idzie żołnierz. Podobnie jak wielu innych starych polskich utworów wojskowych (Duma ukrainna, Pieśń o kole rycerskim, Pieśń żołnierska o Najświętszej Maryi Pannie, itp.). http://www.youtube.com/watch?v=9FAnWCkpwqg Do tego oczywiście każdy chyba zna i lubi polskie klasyki jak Pierwsza Kompania Kadrowa, Rozkwitały Pąki Białych Róż czy Szara Piechota o których chyba nie ma w ogóle po co przypominać Link to comment Share on other sites More sharing options...
Einherjar Posted May 7, 2014 Share Posted May 7, 2014 (edited) Taki sobie powolny, spokojny marsz patriotyczny. hmm, pieśń bardzo ładna, ale zastanawia mnie obrazek w 1:00 Edited May 7, 2014 by Einherjar Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest ChrisEggII Posted May 7, 2014 Share Posted May 7, 2014 Pieśni/piosenki wojskowe? Mam jedną prosto z Palestyny (najprawdopodobniej). https://www.youtube.com/watch?v=mhPGKr4kJ3Y Link to comment Share on other sites More sharing options...
Einherjar Posted May 7, 2014 Share Posted May 7, 2014 Pieśni/piosenki wojskowe? Mam jedną prosto z Palestyny (najprawdopodobniej). https://www.youtube.com/watch?v=mhPGKr4kJ3Y Wiedziałem, że gdzieś już to słyszałem xD Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alder Posted May 7, 2014 Share Posted May 7, 2014 Przyśpiewki wojskowe? dziwne że jeszcze tego nie było: Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krisu Posted September 21, 2015 Share Posted September 21, 2015 A co z "kultową" piosenką biegową "Kawalerii powietrznej"? 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Simplistic Posted September 21, 2015 Share Posted September 21, 2015 *złota łopata*Dziwne, że wątek tak słabo się przyjął. (ostatni post sprzed ponad roku ) ale jak ,,żyje" to nie problemRosyjskie i radzieckie piosenki są jednymi z najlepszych na świecie.Choćby (podaję angielskie tytuły, żeby łatwo było znaleźć ) Sacred war (fajny budzik )White army black baron (mój faworyt )Albo znany: marsz obrońców moskwy.W ,,czterech pancernych" jest sporo przyśpiewek. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Major Posted September 21, 2015 Share Posted September 21, 2015 Moje ulubione z 4 pancernych to:-Od rosyji jade-7 kompaniaA po za tym to -VDV z nieba priviet-Slavianka i Polska wersja Rozszumiały się wieżby płaczące-Marsz gwardi ludowej -Na barykady-Czerwone jabłuszko ^^-Warszawianka-Święta wojna-I kilka Jugosłowiańskich np Democratic Nato army. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
DDD Posted October 2, 2015 Share Posted October 2, 2015 (edited) https://www.youtube.com/watch?v=bJ6Y1LQ7xyI Edited October 2, 2015 by bolish77 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Paladyn Zanderson Posted July 4, 2016 Share Posted July 4, 2016 Widzę żewszyscy tu idą szablonem bo pieśni wojskowe radzieckie niemieckie itd ja zaś nie pójdę tym torem i dam coś z japońskich pieśni Tekst pieśni powstał w latach bodajże 20 XX (historyk ze mnie jak z Discorda księżniczka wiem) i opisuje wydarzenia I wojny chińsko-japońskiej (1894-1895) Link to comment Share on other sites More sharing options...
ĄąĆćĘꣳŃńÓóŚśŹźŻż Posted January 23, 2021 Share Posted January 23, 2021 Wypędzić czerwone licho za Bug i Odrę :))) 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts