Garin Posted August 18, 2014 Share Posted August 18, 2014 (edited) Witam! Jako iż nie znalazłem podobnego tematu, postanowiłem takowy założyć. Tutaj można zadawać zagadki dla forumowiczów odnośnie różnorakich broni i pojazdów wojskowych. Przy odpowiedzi najlepiej krótko opowiedzieć co nieco o odgadniętej rzeczy. Przy okazji polepszycie swoją znajomość odnośnie kształtowaniu się uzbrojenia na przestrzeni dziejów. Ja zacznę od czegoś prostego: Was ist das? Teraz Wasza kolej. Jest to Kosmiczny Bombowiec III Rzeszy, Dokładniej jest to „Silbervogel” Edited August 18, 2014 by Garin z Khazad_dum Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nogalik Posted August 18, 2014 Share Posted August 18, 2014 (edited) Jest to Kosmiczny Bombowiec III Rzeszy, miał latać z prędkością 10 mahów i docierać na inne kontynenty. W takim razie ja tez dam coś prostego. AK47 Dokładnie tak. Edited August 18, 2014 by Nogalik Link to comment Share on other sites More sharing options...
Eter Posted August 18, 2014 Share Posted August 18, 2014 Gładki dekiel, drewniana rękojeść, okrągły nie ścięty tłumik płomienia oraz szerokie dziury pomiędzy chwytem przednim a nakładką rury gazowej... AK47 Z kategorii wyposażenie osobiste: Co to jest? Link to comment Share on other sites More sharing options...
WilczeK Posted August 18, 2014 Share Posted August 18, 2014 Rosyjski body armour/ interceptor 6B43 Ja tam zawsze lubiłem ''latadła'' więc dam coś od siebie. Czym to może być? Link to comment Share on other sites More sharing options...
narol Posted August 18, 2014 Share Posted August 18, 2014 myśliwiec McDonnell FX-85 Goblin Link to comment Share on other sites More sharing options...
Foley Posted August 18, 2014 Share Posted August 18, 2014 Wtrącę się z małą Foley'ową zagadką. Podobno trudna, ale da się zgadnąć Moje imię nosi wielu, lecz numery różnią nas. Gdy mnie chowasz - słyszysz klik. Gdy kupujesz - Austrii krzyk. PS: Ja się zajmuję prozą, a nie liryką, więc proszę o wyrozumiałość Link to comment Share on other sites More sharing options...
Foley Posted August 19, 2014 Share Posted August 19, 2014 Nie jestem pewien, ale czy to nie jest jeden z karabinów Steyr? Nope Jak ktoś będzie chciał podpowiedź, tudzież wyjaśnienie prozą to pisać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Garin Posted August 21, 2014 Author Share Posted August 21, 2014 Zostaje tylko Glock, więcej nie znam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Foley Posted August 21, 2014 Share Posted August 21, 2014 No Glock, tylko który? Bo chwilowo to 50% zgadłeś Link to comment Share on other sites More sharing options...
narol Posted August 22, 2014 Share Posted August 22, 2014 (edited) Glock 18. Pewnie z ,,długim,, magazynkiem. Call of Duty Modern Wafare? Edited August 22, 2014 by narol Link to comment Share on other sites More sharing options...
Foley Posted August 22, 2014 Share Posted August 22, 2014 Nie I nie wiem skąd Ci to przyszło do głowy Link to comment Share on other sites More sharing options...
Parabellum Edge Posted August 22, 2014 Share Posted August 22, 2014 Foley... istnieje 31 modeli glocka. Nawet ja choć znam się na tym nie wiem o który model chodzi. Ale zeby nie było offtopu postawie na swojego ulubieńca : 18c! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Foley Posted August 22, 2014 Share Posted August 22, 2014 (edited) Dwa pierwsze wersy mówią, że to Glock. Dwa następne mówią który. Teorytycznie są dwie poprawne odpowiedzi: Glock 78, bądź 81. Otóż noże te mają pochwy z klipsem, tak, że przy wsuwaniu słychać charakterystyczny klik No i pochodzą z Austrii (pistolety niby też, więc była zmyłka ) http://en.m.wikipedia.org/wiki/Glock_knife Może ta zagadka jest łatwiejsza w moich stronach, bo Glocków 78 jestu mnie cała masa. Edited August 22, 2014 by Foley Link to comment Share on other sites More sharing options...
Geralt of Poland Posted August 22, 2014 Share Posted August 22, 2014 Jeśli można, wtrącę się ze swoją zagadką, nieco bardziej historyczną. Cóż to za maska i kto jej używał? Wbrew pozorom pochodzi ona z XX wieku. Link to comment Share on other sites More sharing options...
narol Posted August 22, 2014 Share Posted August 22, 2014 Maska czołgisty z pierwszej wojny światowej. Brytyjska ;P Link to comment Share on other sites More sharing options...
Raoul Duke Posted October 19, 2014 Share Posted October 19, 2014 Zastąpił on tego, który nosi "imię" takie jak samochód. W filmie "Wesele" doznało to auto lekkiego uszczerbku... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts