Jump to content

Rekonstrukcja Historyczna

Kinro
 Share

Recommended Posts

Hej! 

Zastanawiam się jak wielu z nas zajmuje się rekonstrukcją historyczną jakiegoś okresu w dziejach człowieka.

Według definicji moich psorów, drów i mgrów, historyk nie może ODTWORZYĆ ani STWORZYĆ przeszłych realiów. Może najwyżej zaproponować wygląd poszczególnych aspektów przeszłości. Taka ciekawostka. Zatem czy rekonstruktor rekonstruuje przeszłość?

Nah. To po prostu ktoś, kto zachowuje się jak nie z tej epoki. Tak bym zdefiniował rekonstruktora żeby było poprawnie naukowo :I

Sam jestem łucznikiem Bractwa Rycerskiego Zamku Będzin, posiadam łuk krymsko-tatarski (jest koszer, pojawiały się takowe w późnym) o imieniu Puppysmiles, trzy setki z pewnością wyciągnie przy niewielkim naciągu 23 kg.

Rekonstruktorzy? Zapraszam.

Rekonstruktorem (mam nadzieję, że jeszcze) nie jestem, ale jest to coś, za co bardzo chciałbym się w najbliższym czasie zabrać - przypadku moich zainteresowań byłaby to rekonstrukcja II- wojenna (choć co do konkretnej strony konfliktu i grupy nie jestem zdecydowany). Niestety, jedyne co mnie na ten moment powstrzymuje to kwestia braku budżetu :fluttersad:

Do tej pory na rekonstrukcjach uczestniczyłem tylko jako widz, ale przyznaję, że to bardzo fajna atrakcja i może w przyszłości chciałbym wziąć w czymś podobnym udział.

Chciałbym, żeby zorganizowano kiedyś coś z tematyką czasów wypraw krzyżowych ale niestety nic takiego do tej pory nie spotkałem.

Przede wszystkim musisz szukać bractw zajmujących się wczesnym etapem późnego średniowiecza, do których mógłbyś dołączyć i brać udział razem z nimi w czymś takim. Bractwem typowo krucjatowym jest na przykład bractwo Bożogrobców w Chorzowie. Z pewnością w innych miejscach, na pewno na północy Polski częściej, również będzie sporo takich bractw i GRH.

P.S.

Nie wstępuj do amerykańskich krzyżowców. Zaufaj mi, rycerze nie chodzili w jeansach.

Edited by Kinro
  • Upvote 1

26 minuty temu Kinro napisał:

Przede wszystkim musisz szukać bractw zajmujących się wczesnym etapem późnego średniowiecza, do których mógłbyś dołączyć i brać udział razem z nimi w czymś takim. Bractwem typowo krucjatowym jest na przykład bractwo Bożogrobców w Chorzowie. Z pewnością w innych miejscach, na pewno na północy Polski częściej, również będzie sporo takich bractw i GRH.

Wow, widać, że znasz się na tym.

27 minuty temu Kinro napisał:

P.S.

Nie wstępuj do amerykańskich krzyżowców. Zaufaj mi, rycerze nie chodzili w jeansach.

Domyślam się. :D

Rekonstruktorem nie jestem, ale mnie ciągnie. Tylko póki sama na siebie nie zarabiam, to nie ma szans. Ale ciągnie mnie do wczesnego średniowiecza Celtowie/Wikingowie i do późnego średniowiecza, bo chciałabym jeździć na turnieje i się tłuc, przede wszystkim marzy mi się walka konna. Znajomych w reko trochę mam i wydaje mi się, że to jest idealne hobby dla mnie.

• Upvote 2

• 1 month later...

Ja mam chęć wstąpienia do jakieś grupy rekonstrukcyjnej "oczywiście niemieckiej :flutterblush:, no bo ktoś tych złych niemców musi odgrywać",ciągnie mnie do waffen-ss bo fajne mundury (zwłaszcza maskujące), wehrmacht troszeczkę mniej ale taż jest fajny. Zakupiłbym sobie mausera k98 najbardziej mi odpowiada.

http://www.nestof.pl/ ktoś ma już forsę to zapodaję dobrą stronkę z umundurowaniem i wyposażeniem

Pamiętajmy, że nieważne jakie reko, ważne że dobre reko, to szczęśliwe reko.

Nie polecam takich grup jak "DeHa - Dopierdalactwo Historyczne", można tam się zrazić, stwierdzając, że wszystko, co się wam podoba, to mrok dla muminów, a nie szpej i w ogóle zabij się a nie rekonstruuj.

Aktualnie trenuję szycie wełny, by potem móc przyjmować zamówienia na nogawice średniowieczne, dzięki temu może troszeczkę zarobię na dalszy szpej, aczkolwiek już w full secie (buty pożyczone) zjawiłem się na bractwowej wigilii (i mnie wyśmiali bo ubranie materiał dla biedaka a kolor bogacza), aaaale było fajnie mimo wszystko :3

Edited by Kinro

Ja też planuje zapisać do jakiejś grupy rekonstrukcyjnej. Najchętniej to bym poszedł do grupy ktura rekonstrułuje carskie wojsko z okresu 1 wojny światowej. Jakoś bardzo mnie ciągnie do tego okresu, pozatym w okolicy w kturej mieszkam zostało wiele śladów po 1 wojnie, w lasach okopy ciągną się kilometrami. Przyczym w internecie I w książkach bardzo trudno było znaleść jakiekolwiek informacje o przebiegu walk, co sprawia że ten okres mnie tak fascynuje.

• 1 month later...

UWAGA!

Oddam w dobre kopytka voucher zakupowy -10% do sklepu rekonstrukcyjnego medieval-market.com, ważny jedynie do 17 lutego. Ceny są tam generalnie takie sobie, więc voucher jak najbardziej są przydatne. Chętni niech piszą gdziekolwiek do mnie.

7 minut temu Kinro napisał:

UWAGA!

Oddam w dobre kopytka voucher zakupowy -10% do sklepu rekonstrukcyjnego medieval-market.com, ważny jedynie do 17 lutego. Ceny są tam generalnie takie sobie, więc voucher jak najbardziej są przydatne. Chętni niech piszą gdziekolwiek do mnie.

Myślałam, że to parodia "Media Marktu' czy jak się to odmienia.

Było prawdziwe.

A co do tego, bardzo fascynują mnie Celtowie i Brytowie, oraz różne takie plemiona. Dołączyłabym do czegoś takiego, ale wiek nie pozwala.

• 1 month later...

Panie i panowie zapraszam wszystkich na jeden z pierwszych turniejów rycerskich w tym roku, a także mój pierwszy, podczas którego będę nocował w obozie rekonstruktorów.

Wstęp na turniej rycerski w Będzinie jest bezpłatny i odbędzie on się 19-21 maja 2017 roku na zamku w Będzinie. Będą pokazy, turnieje i kramy rekonstrukcyjne - nic, tylko kupować buty!

Zapraszam serdecznie.

Ja tam coś myślałem o Grochowie i Raszynie, ale to za wcześnie na kapiszony więc musiałbym się babrać skałkami, a do tego nie zarabiam i nie mam jeszcze 18 lat. Także rekonstrukcje jak najbardziej, tylko najpierw trzeba mieć jakieś możliwości ;/ , których w moim przypadku nie ma

• 3 months later...

W mieście Działdowo odbywa sie rekonstrukcja bitwy pod Tannenberg, będzie pokaz wyposażenia (carskiego oraz pruskiego) piechura, kawalerii... A zresztą co będę pisać, proszę https://dobroni.pl/n/tannenberg-1914/19341

Jutro wstawię zdjęcia może nawet film.

Nie dam rady przez ograniczenie do 1mb :(

Edited by bartek5398

• 6 months later...

Reko~ Ja chciałbym kiedyś wstąpić do grupy rekonstrukcyjnej, najpewniej o tematyce II wojny światowej - Wehrmacht/SS i te sprawy. Najpierw jednak muszę skończyć osiemnaście lat, zacząć zarabiać jakieś grosze, osiedlić się na swoim, w miarę się ustatkować, a potem myśleć o wydatkach na repliki. Nie chcę prosić nikogo o pomoc finansową, bo to niemałe pieniądze, a rodzina i tak średnio akceptuje moje historyczne hobby, więc te kilka lat wyjdzie mi tylko na dobre. 

• 11 months later...
  • 2 years later...

Ja jestem w późnowojennej grupie radzieckiej. Grupa działa od niedawna, ale już organizowaliśmy jedną większą imprezę. Polecam zabawę każdemu kto siedzi w historii i jest na tyle wytrwały, by zebrać szpej :yay: dla mnie super sprawą jest też to, że można pokazać historię obrazowo, a więc przystępnie ludziom młodym.