Jump to content

Zobaczyć Zonę i przetrwać [PL] [NZ] [16+] [Human] [Romans] [Gore] [Violence] [Adventure] [Dark] [Random]

Recommended Posts

TO NIE JEST FANFIK MOJEGO AUTORSTWA

Aczkolwiek go przetłumaczyłem. To znaczy jestem w trakcie tłumaczenia. 

Celestia trafia do Zony, gdzie poznaje nowych przyjaciół oraz swą miłość. 

Jest to fik z uniwersum mlp oraz S.T.A.L.K.E.R.A. 

Wybaczcie za wszelkie błędy, proszę o wytykanie mi owych jeśli takie znajdziecie. 

No cóż. Miłego czytania. 

Oryg. : https://www.fimfiction.net/story/49333/see-the-zone-and-survive

Prolog : https://docs.google.com/document/d/1HFqHWY3QUDa9WGj0B4fDQDETNbwOWCIpSCoD2p-oAHE/edit?usp=sharing

Rozdział 1 : https://docs.google.com/document/d/10fv1rkAwM1PSVXxRxLP4WYTweoxYZRqqJ1k7QfjwxQM/edit?usp=sharing

Rozdział 2 : https://docs.google.com/document/d/1nvThnTXVrpI_7zomAdEcujZRKBiuYJ5NPMRAP6AnNaM/edit?usp=sharing

Edited by Monolitowiec Cichy
update

Umieściłeś fanfik z tagiem gore w dziale ogólnym. Nie dodałeś tagów obowiązkowych (w wypadku niedokończonego tłumaczenia są to odpowiednio [NZ] oraz [PL] umieszczone na początku). Otrzymujesz ostrzeżenie słowne a temat zostaje przeniesiony do MLN.

PS: Bardzo mocno zalecam zapoznanie się z regulaminem działu przed publikacją.

• Upvote 1

2 minuty temu Dolar84 napisał:

Umieściłeś fanfik z tagiem gore w dziale ogólnym. Nie dodałeś tagów obowiązkowych (w wypadku niedokończonego tłumaczenia są to odpowiednio [NZ] oraz [PL] umieszczone na początku). Otrzymujesz ostrzeżenie słowne a temat zostaje przeniesiony do MLN.

PS: Bardzo mocno zalecam zapoznanie się z regulaminem działu przed publikacją.

Już zabieram się do poprawiania

• Upvote 1

Dlaczego nikt już nie włącza komentarzy T_T Błędów tu sporo, z najważniejszym - angielskim zapisem dialogowym. Weź powywalaj te cudzysłowy i wrzuć tam półpauzy, albo co... Pokusiłbym się też o spolszczenie pisowni rosyjskich (czy tam ukraińskich) nazwisk.

Ja wiem, że trzeba być uprzejmym i tak dalej, ale nie każde "cię" trzeba pisać dużą literą. Zwłaszcza jeśli mówią to doświadczeni stalkerzy - to brzmi po prostu sztucznie.

Samo tłumaczenie takie raczej średniosłabe, fabuły nie oceniam, bo na razie widziałem pięć stron opowiadania.

• Upvote 1

W porząsiu !

Moje pierwsze tłumaczenie, więc krytyka jak najmilej widziana. Wezmę się za poprawki po skończeniu kolejnego rozdziału. 

Aczkolwiek cudzysłowy wolałbym zostawić, bo wygląda to bardziej jak w oryginale. Co do spolszczania rosyjskich czy też ukraińskich nazwisk to jak najbardziej racja. 

Dzięki za uwagę ;)

20 minut temu Manfo12 napisał:

Ksywek Stalkerów NIE MOŻNA SPOLSZCZAĆ !

Niby czemu? Raz, że nie jest to błąd, dwa, że bardziej klimatyczne, trzy, że nawet twórcy oficjalnych - świetnych skądinąd - tłumaczeń stalkerskich gier i książek używali przetłumaczonych ksywek. Ksywka to nie nazwisko i w wypadku serii Stalker należy je tłumaczyć.

• Upvote 2

Każdy lubi inaczej ;)

Chociaż teraz jak na to popatrzę i sobie przypomnę sobie Stalkerskie opowieści to rzeczywiście były spolszczone (taki Kulawy, Ślepy, Okularnik... itd. ) No dobra :) lepiej z tłumaczeniem

Edited by Manfo12

29 minut temu Ylthin Maruda napisał:

"Cię" z dużą literką pisze się w listach, ale nie w literaturze. I zapis dialogowy trzeba spolszczać, oj trzeba. Bo przyjdzie Dolar i usiądzie.

Nah, Dolar siada tylko za brak tagów, bądź umieszczenie w złym dziale. 

• Upvote 1

4 godziny temu Monolitowiec Cichy napisał:

Co do spolszczania rosyjskich czy też ukraińskich nazwisk to jak najbardziej racja.

Z tego co wiem... Imion i Nazwisk, się nie powinno tłumaczyć. Można, jeśli jest odpowiednik polski - Np. Istnieje Myszka Michał... Michał, od angielskiego zdrobnienia Mikey... czyli Michalel - ale powinno się zostawiać raczej oryginalne.

Edited by Accurate Accu Memory

Mówimy tu o innym rodzaju spolszczania - nie chodzi nam o tłumaczenie nazwisk (w domyśle - zapisanych cyrylicą), ale o zapisywanie ich zgodnie z polską transkrypcją, tak by przykładowy facet znany na zachodzie jako Zhukov stał się Żukowem etc.

• Upvote 1

44 minuty temu Accurate Accu Memory napisał:

Z tego co wiem... Imion i Nazwisk, się nie powinno tłumaczyć. Można, jeśli jest odpowiednik polski - Np. Istnieje Myszka Michał... Michał, od angielskiego zdrobnienia Mikey... czyli Michalel - ale powinno się zostawiać raczej oryginalne.

Bardziej mi chodziło o to iż jeśli jest on przedstawiony w powieści Dyegtaryev to jak najbardziej zostanie przetłumaczony na Diegtiariow.

48 minut temu Monolitowiec Cichy napisał:

Bardziej mi chodziło o to iż jeśli jest on przedstawiony w powieści Dyegtaryev to jak najbardziej zostanie przetłumaczony na Diegtiariow.

Przecież taka jest Polska wymowa tego imienia... Myślałem, że wam chodzi np o Tłumaczenie np. imienia SIMON, na SZYMONA - które jest de fakto w pełni poprawnym odpowiednikiem. A nie tylko na wymowę polską, SAJMON.

• 2 weeks later...