Jump to content

Airsoft

Foley
 Share

Recommended Posts

Właśnie chodzi o to.  To że wzór się powtarza to mnie nie zdziwiło. W pozytywnie zaskoczyło mnie samo szycie i materiał. Spodziewałem się gorszego

Ciekawi mnie porównanie Specny z Helikonem, obie firmy oferują ATAKi po ciekawych cenach. Helikona widziałem i obmacałem (:wow:) ale specny jeszcze nie miałem okazji.

A co to właściciele cm.028 sa trędowaci czy co że ich nie wpuszczają?  O.o

Powiedział jeszcze, iż w środowisku airsoftowców jest dużo memów co do cm.028... Ta informacja pochodzi od człowieka, który ma tą informację od airsoftowca z... Chyba z Wrocławia, ale pewny nie jestem. Nie pamiętam, jak był nazywany - coś na x.

Pierwszy raz o takim czymś słysze... można nie wpuścić kogoś na CQB jak ma za dużo fps ale o zakazie cm.028 nie słyszałem.

Kamień spadł mi z serca.

...uważam że stopnie, odznaczenia, pagony, bla bla bla, itp, itd można nosić tylko jak się na nie zasłużyło...

Ale... Przecież ci bandyci z ZDZ Końskie z pewnością nie zasłużyli na orły... Przynajmniej nie mają orginalnych.

AGM-Zgaduje że złamała się ta część styczna ze spustem, blokująca całą sprężynę?

Pudło. Jakaś część plastikowa do przesuwania tłokiem.

Nie strasz bo jeszcze się na nich obrażę  :octcry:

Wątpię w to. Przecież jestem niby takim wielkim patriotą a przecież "tyle nam (Polakom) złego zrobili" a ja wciąż ich lubię  :derp2:

Mnie nikt nie zrozumie  :derp3:

W każdym razie, szukam (a właściwie znalazłem) rogatywkę w wz.93. Napisałem do jednego, powiedzmy "sklepu", ale jak nie odpisują, to chyba skuszę się na alegro.

EDIT: Czy mi się wydaje, czy mi trzech postów nie wyświetla?

Edited by Tomasz

Zakaz na CM.028, dlatego, że to CM.028? :rainderp: W życiu o tym nie słyszałem, to przecież bez sensu. Nie wiem kim trzeba być, żeby taki zakaz wprowadzić :lol:

Chyba tylko zakazy mancrafta istnieją, swoją drogą też głupie. Mancraft ustawiony na 600 FPS - nie, bo niebezpieczne, chore, blabla etc. Spring z 700 - jasne, żaden problem! Fuck logic :facehoof:

Chyba tylko zakazy mancrafta istnieją, swoją drogą też głupie. Mancraft ustawiony na 600 FPS - nie, bo niebezpieczne, chore, blabla etc. Spring z 700 - jasne, żaden problem! Fuck logic :facehoof:

Ja na zeszłorocznym Combat Alert miałem prawdziwą batalię.... Nie chcieli dopuścić mojego SWD bo mancraft i mogę sobie zmienić fps... z jednej strony argument w miarę ok ALE drugim argumentem było to że frajerzy z gunfire którzy mierzyli fps powiedzieli że na długo przed imprezą dostali od orga wytyczne aby mancraftów nie dopuszczać... Problem polegał na tym że org nie zamieścił takiego info w regulaminie. Gdyby nie dopusćili swd do gry i nie miałbym zapasowej repliki to przejechałbym ~400km, zapłacił 230zł za bilet po to aby... nie móc się postrzelać :facehoof:

Całe szczęście że jak się wkó*wię to nie należę do zbyt miłych ludzi, nie odpuszczam a dzięki matołom z gunfire miałem dodatkowy argument w walce... wygrałem :x

Nowe mancrafty mają blokade na reduktorze aby nie zmieniać fps podczas rozgrywki więc już jest łatwiej ze zlotami ale i tak warto się z orgiem skontaktować aby nie było niespodzianki na miejscu :rdwild:

Wracam do tematu !
Jeśli chodzi o ESS, sam posiadam ICE i muszę stwierdzić, że nie raz mi ochroniły pyszczek  :rainbowglasses:

Postrzał z pistoletu? Bardzo możliwe ale też magia.
CM.28 to podstawowy karabin na asg :angelscoot: , więc jak mogą nie wpuszczać na strzelanki typa z tym? :rd11:

Jeśli chodzi o ESS, sam posiadam ICE i muszę stwierdzić, że nie raz mi ochroniły pyszczek :rainbowglasses:

Chyba oczy :rainderp:

CM.28 to podstawowy karabin na asg :angelscoot: , więc jak mogą nie wpuszczać na strzelanki typa z tym? :rd11:

Teraz mi taka myśl wpadła... przed strzelanką trzeba przeliczyć pkt lansu:

Baza:

Replika do 500 złotych (cena nowej, bez tuningu) - 20 pkt
Replika od 501 do 1000 złotych (cena nowej, bez tuningu) - 30 pkt
Replika od 1001 do 2000 złotych (cena nowej, bez tuningu) - 40 pkt
Replika powyżej 2000 złotych (cena nowej, bez tuningu) - 50 pkt.
Replika w systemie Gas BlowBack / Pneumatic BlowBack - +20 pkt
Replika w systemie Electric BlowBack - +10 pkt
Replika typu PTW (oraz kopie) - +20 pkt
Replika typu Shell Ejecting - +30 pkt
Replika w wersji limitowanej - +20 pkt
Replika lepiej wyglądająca niż strzelająca - +10 pkt
Replika z częściami zewnętrznymi wykonanymi własnoręcznie - +15 pkt
Nowa, nieśmigana (lub krótko śmigana) replika - +5 pkt
Replika dwuletnia - +5 pkt
Replika trzyletnia - +7 pkt
Replika czteroletnia - +10 pkt
Replika mająca ponad pięć lat - +15 pkt
Oznaczenia wersji ostrej - +10 pkt
Unikalny numer seryjny - +5 pkt
Tuning:
FPS w granicach 400-500 - +5 pkt
FPS w granicach 500-600 - +7 pkt
FPS w granicach 600-700 - +9 pkt
FPS powyżej 700 - +12 pkt
Zasięg całkowity w granicach 50-60 metrów - +4 pkt
Zasięg całkowity w granicach 60-70 metrów - +6 pkt
Zasięg całkowity w granicach 70-80 metrów - +8 pkt
Zasięg całkowity w granicach 80-90 metrów - +10 pkt
Zasięg całkowity powyżej 90 metrów - +12pkt
ROF powyżej 20 kulek/sekundę - +5 pkt
Sprężyna mocniejsza niż w stocku - +5 pkt
Sprężyna słabsza niż w stocku - +5 pkt
Za każdą inną część w gearboxie zmienioną na lepszą - +2 pkt
Lufa precyzyjna - +5 pkt
High-endowa lufa precyzyjna - +10 pkt
Lepsza komora hop-up - +5 pkt
Silikonowa gumka hop-up - +2 pkt
Za każdą inna część wewnętrzna w replice zmieniona na lepszą - +2 pkt
Li-Po Alert - +1 pkt
Układ MOSFET - +4 pkt
Zaawansowany układ zmieniający i dodający funkcje replice - +10 pkt
Okablowanie niskooporowe - +3 pkt
Własnoręcznie wykonane wyciszenie pracy mechanizmów - +5 pkt
Wygląd i wykonanie:
Długość całkowita w przedziale 100-115cm - +3 pkt
Długość całkowita w przedziale 115-130cm - +5 pkt
Długość całkowita powyżej 130zm - +10 pkt
Waga w przedziale 5-7kg - +2 pkt
Waga powyżej 7kg - +5 pkt
Maskowanie repliki - +5 pkt
Łuski (sama ich obecność) - +5 pkt
Za każdą część zewnętrzną zmienioną na lepszą/ładniejszą - +3 pkt
Za każdą część zewnętrzną zmienioną na oryginalną - +8 pkt
Za każdą ładownicę na replice - +2 pkt
Zawieszenie taktyczne - +1 pkt
Składana/rozsuwana kolba - +3 pkt
Akcesoria:
Za każdą szynę RIS powyżej trzech - +1 pkt
Luneta - +6 pkt
Kopia lunety używanej w rzeczywistości w danej broni - +10 pkt
Luneta używana w rzeczywistości w danej broni - +15 pkt
Kolimator - +5 pkt
Kopia kolimatora używanego w rzeczywistości w danej broni - +8 pkt
Kolimator używany w rzeczywistości w danej broni - +15 pkt
Kopia celownika holograficznego (kolimator) - +8 pkt
Celownik holograficzny - +20 pkt
Celownik laserowy czerwonej barwy - +4 pkt
Celownik laserowy innej barwy - +7 pkt
Celownik laserowy przeznaczony dla broni ostrej - +7 pkt
Celownik laserowy IR - +10 pkt
Przystawka noktowizyjna - +12 pkt
Za każdy panel ochronny RIS - +1 pkt
Latarka - +3 pkt
Kopia latarki używanej w rzeczywistości w danej broni - +8 pkt
Latarka używana w rzeczywistości w danej broni - +12 pkt
Tłumik płomienia/hamulec wylotowy/kompensator odrzutu - +2 pkt
Tłumik dźwięku (atrapa, przedłużenie lufy wewnętrznej) - +4 pkt
Tłumik dźwięku - +6 pkt
Chwyt prosty - +2 pkt
Chwyt przeznaczony dla danej broni palnej - +4 pkt
Chwyt z dwójnogiem - +3 pkt
Chwyt z dwójnogiem przeznaczony dla danej broni palnej - +5 pkt
Dwójnóg - +4 pkt
Kopia dwójnogu przeznaczonego dla danej broni palnej - +6 pkt
Dwójnóg przeznaczony dla danej broni palnej - +9 pkt
Granatnik - +12 pkt
Za każdą część w systemie QD - +1 pkt
Za wszelkie urozmaicenia dla akcesoriów (osłony flip-up, gumowe ucho, filtry, przełączniki) - +1 pkt
Inne:
Kulki super-hiper bezszwowe - +4 pkt
Za każdy magazynek hi-cap - +1 pkt
Za każdy magazynek mid-cap - +2 pkt
Za każdy magazynek low-cap - +3 pkt
Za każdy magazynek real-cap - +4 pkt
Za każdy magazynek typu BOX i DRUM - +5 pkt
Za każdy magpull - +1 pkt
Magazynki z oznaczeniami wersji ostrej - +1 pkt
Za każdy granat zasilany GG - +5 pkt
Za każdy granat zasilany CO2 - +8 pkt
Za każdy magazynek/pocisk wyglądający jak nabój - +1 pkt
Za każdy funkcjonujący magazynek w skorupie z wersji dla broni ostrej - +5 pkt
Lepszy akumulator - +3 pkt
Akumulator Li-Po, Li-Fe - +5 pkt
Za każdą inną przeróbkę, której dokonałeś, a której nie ma na liście - oceń sam ile pkt i dodaj je w nawiasie do wyniku

Jeśli mamy pozycje typu: Kopia latarki używanej w rzeczywistości w danej broni, liczymy tylko punkty za te pozycje, nie latarka + kopia latarki, tak samo jak kolimatora, lunety, czy akumulator i bateria lipo. Reasumując wybieramy tylko pozycję z największą ilością punktów, nie sumujemy wszystkiego.

Co do magazynków to liczymy wszystkie które posiadamy i które możemy mieć przy sobie w standardowym swoim oporządzeniu oraz są kompatybilne z naszą repliką (prawidłowo podają kulki) (plecak się nie liczy).

I najważniejsze wklejamy obliczenia: proof or didn't happen!!

20 - Dobrze, że w ogóle masz replikę.
21-30 - Lans to raczej nie dla Ciebie, prawda?
31-50 - Do lansu Ci jeszcze trochę brakuje.. Postaraj się bardziej.
51-70 - Właśnie o to chodzi w Airsofcie. O skuteczność, nie o lans.
71-100 - A gdyby tak dołożyć jeszcze trochę dodatków..
101-150 - Lansisz się na wystarczającym poziomie. Co za dużo to niezdrowo.
151-200 - Zamiast przeciwników, Twoi znajomi wypatrują Twojej repliki.
201-250 - A wiesz, że z repliki da się też strzelać?
251-300 - Fantastyczny lans! Replikę trudno oderwać od ziemi.
301-400 - Doprawy, brak słów! Sam widok mówi wszystko!
401-500 - Gratulacje, NASA może brać z Ciebie przykład.
>500 - Jesteś pewien, że wszystko dobrze podliczyłeś?

Aby uczestniczyć w strzelance trzeba mieć ponad 200pkt :ming:

Aż sobie policzę jak będę miał chwilkę :rd6:

Możliwe jest, żeby oksy wytrzymają postrzał z kalibru .22 (amunicja sportowa). A przynajmniej takie kiedyś znalazłem w internetach

EDIT: Ojej, nie zauważyłem Twojego posta, Tyber... Generalnie polecamy to, co ma atesty, głównie firm Bolle, Uvex i ESS :rdblink:

EDIT2: Mojej replice głównej w obecnej konfiguracji wyszło 130 pkt. lansu :lol: Zawsze mam problem jak jest "+2 pkt za każdą wymienioną część w GB" - mój jest to taki miks, robiony przez trzy osoby, że sam o nim nie wiem wszystkiego :rainderp:

Lubię też ten podpunkt z szynami RIS-ami. Ile macie na replice? Bo u mnie jest w sumie... dziewięć :derp:

Moja Cyma 028 już przyszła i powiem wam, że jak na używaną, to jest bardzo dobra. Dobrze leży w dłoniach, wygodnie się trzyma, celna jest, a na dodatek mocna. Minusem jest jednak mała waga, ale tym się nie martwię. Jestem cholernie zadowolony z zakupu.

Moja Cyma 028 już przyszła i powiem wam, że jak na używaną, to jest bardzo dobra. Dobrze leży w dłoniach, wygodnie się trzyma, celna jest, a na dodatek mocna. Minusem jest jednak mała waga, ale tym się nie martwię. Jestem cholernie zadowolony z zakupu.

Gratuluję zakupu zatem :)

5 kwietnia mam wolną sobote i prawdopodobnie wybieram się na strzelankę, chcesz iść?

Gdzie? Kiedy? Jak? Mogę zabrać kumpli?

Bierz kogo chcesz ( niestety repliki na pożyczenie obecnie nie mam ).

Kiedy?: 5 kwietnia ( sobota )

Godzina: 10:00 start

Gdzie?: Na wmasg zawsze jest ankieta która trwa do piątku 20:00 w której się głosuje na miejscówkę gdzie będziemy się strzelać więc jeszcze nie wiadomo.

Bierz kogo chcesz ( niestety repliki na pożyczenie obecnie nie mam ).

Kiedy?: 5 kwietnia ( sobota )

Godzina: 10:00 start

Gdzie?: Na wmasg zawsze jest ankieta która trwa do piątku 20:00 w której się głosuje na miejscówkę gdzie będziemy się strzelać więc jeszcze nie wiadomo.

Zobaczę jak tam ekipa będzie chciała. Kilka osób trochę się będzie pewnie spinało, że macie pewnie jakiś super sprzęt za 2 koła i ogólny ogar. ALe się zobaczy.

Zobaczę jak tam ekipa będzie chciała. Kilka osób trochę się będzie pewnie spinało, że macie pewnie jakiś super sprzęt za 2 koła i ogólny ogar. ALe się zobaczy.

Meh, jest to spotkanie totalnych randomów z poznania i okolic. To nie są ludzie ode mnie. Są tam tacy co dopiero zaczynają ale i są weterani co mają po 12 lat w airsofcie na karku ;)

"Nie lans czy replika czyni z ciebie zawodnika!" :pinkie4thwall:

Ech... Pamiętam jak mnie zapraszali na lokalną strzelankę... Myślałem dokładnie tak jak Ty, Noire - "Pewnie mają jakieś repliki po kilka tysięcy, sprzęt i takie tam". Ale poszedłem... Okazało się, że moja replika osiągami itp. niewiele odstawała od reszty :lol: Ile to już czasu minęło...

Bardzo dobrą opcją są strzelanki "powiatowe", gdzie nie ma wymagań (oprócz ochrony oczu ofc!), przychodzi kto chce i strzela się niezależnie od doświadczenia czy sprzętu. Przekrój ludzi od najmłodszych po 14 lat, do najstarszych po 30+ (czasami 40), repliki od M'ek Dragona czy AGM'ów po M'ki KWA czy CA. Integracja :dunno:

A najważniejsze: jest zabawa! :evilshy:

Meh, jest to spotkanie totalnych randomów z poznania i okolic. To nie są ludzie ode mnie. Są tam tacy co dopiero zaczynają ale i są weterani co mają po 12 lat w airsofcie na karku ;)

Dam jeszcze odpowiedź oraz ilość osób, którą ze sobą zabiorę. Głęboka woda na samym początku to coś lepszego, niż brodzik.

Foley, u Ciebie widzę że nieco inaczej to wygląda - u nas zgadujemy ludków z WMASG na strzelanki. U Was widzę jakiś podział, poza powiatowymi są jakieś wymagania czy coś?

Oraz fakt, 1911 może wygrać z full tuning M4 bez problemu ;)

Jaka tam głęboka woda... normalna strzelanka ;)

Edited by Eternal

Mamy ogólnopowiatowe forum na którym są wszyscy, zarówno członkowie ekip, jak i niezrzeszeni, początkujący, jak i osoby, które ponad 10 lat w tym siedzą... No i każdy kto zechce rzuca temat, o której i gdzie, i ludzie się zapisują.

Wymagania? Jedynymi są chęci. Nie masz repliki/baterii/okularów? Daj znać wcześniej, załatwi się. Chcesz przyjść i spróbować, bo nigdy się nie strzelałeś? Pisz, sprzęt się znajdzie, wszystko wyjaśnimy i pokażemy.

Myślę, że coś takiego najbardziej sprzyja rozwojowi ASG ;)

Generalnie u nas nie ekipy nie robią swoich strzelanek - wszyscy się zgadują, jest więcej osób i większy fun :pinkie:

• Upvote 1

Pozwoliłem sobie zacytować twoje poprzednie słowa Foley'u i chyba dość ich to przekonało. Powiedzieli, iż to przemyślą ^^

Przyjdźcie, przyjdźcie! Przede wszystkim to jest zabawa, poza tym są tam przyjaźni ludzie, a nie ukrywajmy najszybciej da się nauczyć czegoś śledząc poczynania doświadczonych ludków ;)

Czyli innymi słowy Foley, wasze powiatowe strzelanki to taki nasz wmasg :D

Also:

http://redzone.com.pl/p74,podkladka-do-siedzenia-kamuflaz-bieriozka.html

To jest po prostu piękne, genialne oraz muszę sobie to sprawić :wow:

Przyjdźcie, przyjdźcie! Przede wszystkim to jest zabawa, poza tym są tam przyjaźni ludzie, a nie ukrywajmy najszybciej da się nauczyć czegoś śledząc poczynania doświadczonych ludków.

No cóż... zgodzili się, ale kto wie ile ich słowa są warte. Miejmy nadzieję, iż nie będą peniać. Bo póki co 1 osobę zabieram na 100 %.

No cóż... zgodzili się, ale kto wie ile ich słowa są warte. Miejmy nadzieję, iż nie będą peniać. Bo póki co 1 osobę zabieram na 100 %.

Nawet jak nikt od Ciebie nie przyjdzie to chociaż Ty przyjdź, nie pożałujesz i zdasz im potem relację ;)