Jump to content

Airsoft

Foley
 Share

Recommended Posts

Hm... Ja tam nie mam żadnej śrubki, tylko normalnie wkręcam i już się trzyma :rainderp: Generalnie to nawet nie wiem jak to możliwe, żeby tłumik płomienia się sam odkręcał. Średnio widzę na telefonie, ale może podkładka antyodkręceniowa pomoże? Wiesz, takie "rozcięte kółko", jak to się fachowo zwało... Podkładka sprężynująca?

Edited by Foley

Chyba przejdę się po tę taśmę, bo podkładka jest dla mnie zbyt skomplikowana i ma za wiele rodzaji  :confused: . Chociaż w sumie miałem zamiar lufę przedłużać ...,może się chwilowo wstrzymam i będę liczył, że się nie odkręci.Jeszcze jedna sprawa, co sądzicie o frontach KeyMod?

co sądzicie o frontach KeyMod?

To jest to coś nowego do wieszania bombek na choince zwanej tacticoool M4? :lol:

Widziałem to ostatnio na strzelance, jakiś ludek to miał ale w sumie nie za bardzo wiem z czym to się je... ot jestem tylko rusofilem :flutterblush:

Z tego co widziałem ma to to chyba szynę ris tylko z góry, a dół jest okrągły jeśli niczego nie doczepiamy, mogłoby to być nawet wygodne, szyny można chyba w wielu płaszczyzach dawać, co mogłoby być użyteczne, ale to wszystko domniemania.

Uważam, że standardowy front RIS w pełni się sprawdza (bo czego tu chcieć więcej, jak to ma służyć tylko do podczepienia chwytu, latarki, dwójnogu czy co się komu zamarzy), więc nie widzi mi się płacenie grubych pieniążków za KeyMod :P

ACMowskie KeyMody to koszt 200-300zł, zależnie od długości. Klasyczne RISy używane można dostać za 50, czasami 80zł ;) A używanych KM nawet nie widuję na airsoftowych komisach.

Ogólnie to jeśli ktoś chce i go stać, to niech bierze, ale mnie do nich nie ciągnie :rd6:

• Upvote 1

A  szukać wmasg, allegro, czy jeszcze gdzieś? Skupiałem się w sumie na nówkach i żadnego długiego frontu w rozsądnej cenie nie znalazłem, a Keya takiego oblukałem

(http://www.asg.warszawa.pl/asg/czesci-i-akcesoria/chwyty-przednie-ris/p,acm-chwyt-przedni-typu-keymod-13-tan,22284.html ) więc patrząc, że za klasyczny chcieli 200-250 na GF to wydawało mi się to w miarę tanie. No to po 18 zacznę szukać jakiejś lufy, bądź przedłużki i frontu :) , jak nic ciekawego nie znajdę to się dopiero nad Keyem zastanowię.

Edited by Flippyn

A tak właściwie pytanie, od którego powinniśmy zacząć. Po co chcesz zmieniać? Bo wtedy łatwiej coś dobrać, wiedząc, czego się wymaga.

Używki to albo wmasg, albo komisy na forach "lokalnych" (wojewódzkich, powiatowych). Allegro nie przeglądam.

Myślałem, żeby trochę przedłużyć swoją M'kę , a jako, że mam w Lipcu urodziny to może się nawet pokuszę o nieco większe rozbudowanie jej. Wstępnie myślałem tylko nad daniem przedłużki z 5-7 centymetrów i jakiejś lepszej lufy pod tą długość, ale jeśli budżet dopisze to myślę nad daniem długiego frontu do zielonej, jakiejś precki, półprecki i dłuższej lufy oczywiście, albo jakiejś sporawej przedłużki , jednak chciałbym zachować standardową muszkę i szczerbinkę, wszystko jednak zależy od tego jak mi budżet dopisze, o ile dopisze. Zdałem sobie dzisiaj sprawę, że moja M'ka ma nawet sporawy zasięg jak na stocka z tak krótką lufą, ale na większych dystansach kulki latają jak chcą.

Długość lufy ma w AEGu znaczenie zupełnie marginalne ;) Dawanie dłuższej do sztumrówki to tylko strata kasy (bo modyfikacje) i manewrowości (bo replika staje się dłuższa).

Jak kulki latają jak chcą, to zainwestuj w gumkę HU, jeśli to Ci nie wystarczy to i preckę. Normalnej długości :P

KeyMod, jak dla mnie to na gunfrajer za mało każą sobie za niego płacić... :grumpytwi: Powinni brać tak z 700 PLN, ja nie mam pojęcia z czego ten sklep żyje...

Jak byś się uparł na ten KeyMod, a masz w tej chwili standardowy chwyt przedni to szykuj się na odkręcanie delta ringa - zastrzegam, że nie jest to proste, a w Stanach mają do tego specjalne narzędzie (i jestem w 90% pewien, że do swojego keymoda ACM nie dostaniesz instrukcji jak go zamontować, by przy okazji niczego nie spierdolić -> Wypada się polubić z YouTube USA.) I nie bierz jakiegoś w kolorze tan, khaki-sraki itd. bo widziałem już takiego co sobie "dopasował" piaskowy keymod do czarnej emki P&J i teraz wygląda jak typowy airsoftowy Rumun.

Żeby nie być gorszym, to też rzucę kilkoma fotkami mojego aktualnego wyposażenia: https://drive.google.com/folderview?id=0B34DeVqb9CjSfl91UlFEM3I1QnEzMjRhYnc0Zk5wTk1Yb05sOFJMSDM3cDZnTlk3cklnUjA&usp=sharing

BTW. Miałem okazję przetestować płyn do mycia naczyń Fairy jako antyfog na moich okularach korekcyjnych. Testowany w letnich warunkach bojowych, więc mocno zgrzany i spocony, ale nadal z baniakiem MICH na głowie :twiblush: . Efekt był taki, że okulary w ogóle nie parowały, natomiast zaczęła skraplać się na nich woda, ale nie wpływało to na widoczność i nie przeszkadzało, tak jak przeszkadza, kiedy okularki są zaparowane - czyli widziałem. Utrudniało natomiast celowanie przy wykorzystaniu przyrządów mechanicznych. Ogólnie jestem bardzo zadowolony z działania tego specyfiku. Jak by ktoś chciał, to niech najpierw przetrze okulary/gogle suchą szmatką, żeby były czyste, a potem niech chusteczką higieniczną, bądź ręcznikiem papierowym poleruje, aż płyn się wetrze i będzie można normalnie patrzeć przez okularki/gogle.

• Upvote 1

Lufę stockową chciałem wymienić i przedłużyć zewnętrzną, bo jako, że mam Mkę CQB, to jest ona stosunkowo krótka ok. 260-250. Na razie posłucham się rady i pójdę kupić przy najbliższej wypłacie.

Ja myślałem, żeby brać z lokalnego sklepu, bo jest nawet taniej, a potem pomalować, bo ten sam wymiar, tyle, że czarny to nawet stówa drożej :P . Racje jednak przyznać muszę, że do jakiegoś serwisanta się bym musiał z tym wybrać. Płyn do naczyń może być dobrą opcją - sprawdzę :) , szampon niestety wypadł słabo, albo muszę zmienić szampon xD. 

A wracając do kwestii frontu,TLHP mógłbyś podać jak długą masz lufę i front?

No to mniej więcej chyba w tą długość będę celował. Jeszcze jedno pytanie, jakie kulki oprócz G&G polecacie, bo nim się obejrzałem to cena paczki 1kg 0,25 skoczyła do ponad pięciu dyszek 0_0.

P. Małe sprostowanie, nie ma nigdzie białych, są tylko czarne i brązowe, ale mimo wszystko jakaś alternatywa by się przydała.

Edited by Flippyn

Są też białe, ale w opakowaniach 3000 sztuk. Ale jeśli chcesz ryzykować coś innego, to jak już kiedyś wspominałem Madbull (nie podawały mi tylko w dwóch magach, w reszcie działały dobrze), ewentualnie Guarder (daaawno ich nie używałem, ale kiedyś w midach stosowałem z powodzeniem).

Chyba że chcesz ryzykować i przetestować wynalazki typu:

http://bbmax.com.pl/kulki-patrol-025g-4000szt-p-984.html

http://azteko.pl/blaster-kulki-bb-0-25g-3000szt-p-766.html

...ale to zależy od Twojej desperacji i budżetu :D

Z tego co się dowiedziałem, problem jest spowodowany zmianą częstotliwości i wielkości dostaw po przejęciu przez Gunfrajer dystrybucję os Specshopu. Oni zamawiali raz w miesiAcu po ok. 10 tyś. paczek gunfirer natomiast zdecydował się na wielkie dostawy po 100 tysi co pół roku. A problem się pojawił stąd iż źle zamówili i wzięli brązowe zamiast białych :facepalm: , a sklepy zbyły już co było i pozostały tylko brązy. Końca kryzysu, można się podobno spodziewać mniej więcej w połowie lipca. Ja jak na razie wyposażyłem się w Guardery, ponieważ po zasięgnięciu opinii w 2 sklepach wyszło na ro , że PATROL jest półkę niżej niż Guarder, więc chyba nawet nie ma co sobie głowy tym zawracać.