Flippyn Posted September 16, 2015 Share Posted September 16, 2015 No i kicha :( , dwa trzy miesiące temu baza była czyszczona przez wojsko :( Link to comment Share on other sites More sharing options...
Foley Posted September 17, 2015 Author Share Posted September 17, 2015 Wiem, że późno, ale... http://wmasg.pl/pl/events/show/662291To raczej dla tych, co mają niedaleko, bo Eter przecież nie będzie aż z Poznania leciał Ale na pewno powie Wam, że teren naprawdę fajny. Ja na 99,99% będę jak coś. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Eter Posted September 17, 2015 Share Posted September 17, 2015 Oj dziwiłbyś się Foley, gdybym miał wolne to może bym wpadł Potwierdzam, teren świetny. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Foley Posted September 20, 2015 Author Share Posted September 20, 2015 No bujnąłem się na tą Bitwę w Woli - miło było znów odwiedzić ten teren, parę rzeczy się zmieniło, inne były dokładnie takie, jakimi je zapamiętałem... Ogólnie na strzelance było chyba nieco ponad 50 osób, zdecydowanie nie żałuję, że się wybrałem. Wiadomo, jakieś kwasy czy nieścisłości się zdarzają, ale wszystko zostaje na miejscu, a ze mną wracają tylko dobre wspomnienia .W grze wzięły udział pojazdy... nie, SKOT nie, ten akurat stał sobie grzecznie na parkingu. Był jakiś bus/transporter/kijwieco oraz Cienias (Eter może pamięta z Karbali, ten "wóz bojowy" zrobiony na bazie Cinquecento , tyle że miał zdemontowaną wieżyczkę). Oczywiście nam musiał się trafić ten drugi , ale dzięki naszemu geniuszowi, mieliśmy z niego równie duży pożytek (jeśli nie większy), co drużyna przeciwna z ich busem. Przy okazji, zgadnijcie, ile osób w pełnym szpeju i z replikami jest w stanie na raz zabrać taki "srajtek"...? Nie zgadniecie, więc powiem: dziewięć. Serio! Standardowo pakowaliśmy po 7-8, ale parę razy sytuacja wymagała większej ilości .W zasadzie okres, kiedy to my zajmowaliśmy się rozdysponowywaniem pojazdu, to czas najintensywniejszych naszych ataków i moment, gdy przeciwnik najbardziej był w defensywnie. Po prostu pruliśmy ile fabryka dała, desantowaliśmy się, a pojazd wracał po kolejnych. Dowoził posiłki, zabierał trupy i tak ciągle. Niestety, w pewnym momencie (kiedy zdobywaliśmy już niezłą przewagę) postanowiono nam pojazd odebrać i użyć do innego zadania, co było naprawdę głupim pomysłem. W tym czasie ja i trzech innych broniliśmy się zajadle w checkpoint'cie niemal pod samą bazą przeciwnika, raz po raz pytając się na radiu, gdzie do cholery są posiłki. Nie doczekaliśmy się ich i polegliśmy na polu chwały . I wiecie... to naprawdę fajne uczucie jechać na dachu Cieniasa z M249... nagle hamulec, zeskakuję z dachu, osłaniam ogniem wychodzących z pojazdu... Tak, to rola dla mnie , naprawdę polubiłem ten pojeździk .PS: Podobno za miesiąc (około) ma się odbyć kolejna "edycja", więc jak coś, to wiecie... będzie okazja się spotkać . 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Flippyn Posted September 22, 2015 Share Posted September 22, 2015 KM na pojeździe Wczoraj znajomy z klasy dał mi cynk, że znalazł coś Mko podobnego w jego piwnicy i żebym to obejrzał, przyniosłem to do domu i obejrzałem... Jezu chryste co to jest 0_o to ma chyba z 7 lat, tam komora hop up to się z dwóch elementów składa, a w dodatku jeden jest wkręcany w body 0_0. Montaż lufy zew w body też jakieś nie wiadomo co, później fotki wrzucę, bo na razie oglądam tego potworka xD . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Foley Posted September 22, 2015 Author Share Posted September 22, 2015 tam komora hop up to się z dwóch elementów składa, a w dodatku jeden jest wkręcany w bodyDwudzielna komora hopka to nie jest coś aż tak specjalnego, można je spotkać w eMkach JG (nie pamiętam czy we wszystkich, czy tylko tych z ABSowym body), KWA i z tego, co pamiętam to też AGM. I o uszy mi się obiło, że też w TM, ale głowy nie dam. Cyknij fotki, poszukaj może oznaczeń, charakterystycznych elementów itp. No i sprawdź czy może działa . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Flippyn Posted September 22, 2015 Share Posted September 22, 2015 Fotki już daję, ogółem nie tylko to jest dziwne, prowadnica kolby też jest jakaś niestandardowa - ma zaślepkę zabezpieczaną śrubą na imbus, ma stałą obręcz. Ogółem trochę szkoda, ale będzie szła na części , sporo elementów jest uszkodzonych, albo do wymiany, nie mówiąc o serwisie GB, więc po prostu nie opłaca się jej robić. A oto i fotki:https://scontent-fra3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xpt1/v/t1.0-9/11996915_891577900922928_8919080172465974216_n.jpg?oh=c0dd629483b1c512e840fd053a711757&oe=5690FC97https://scontent-fra3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xlp1/v/t1.0-9/11220121_891577927589592_5805377409368877346_n.jpg?oh=52b50b4bbf24bb8486d1e831072f0694&oe=56A89E9Ahttps://scontent-fra3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xpa1/v/t1.0-9/11998876_891577930922925_3555358551317706491_n.jpg?oh=b45e31a64511ef6dc8370600b14a8b65&oe=56616291https://scontent-fra3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xft1/v/t1.0-9/12038556_891577947589590_8799466440801941051_n.jpg?oh=71d0be36971ede3ca788ccdc383ade69&oe=56952910https://scontent-fra3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xtp1/v/t1.0-9/12032248_891577980922920_7897057354167719835_n.jpg?oh=5babecbd0d6190dfb5a9ad99d417b0dd&oe=56A4E596https://scontent-fra3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xta1/v/t1.0-9/12043196_891577990922919_5542882703457596374_n.jpg?oh=0d5372f6b075af49dab9f0a5b2def8ba&oe=56A7C5FBhttps://scontent-fra3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xpt1/v/t1.0-9/12002920_891578030922915_483275850920145701_n.jpg?oh=dff0176e1e1726e8ec361e23ea90a6cf&oe=56A2037Dhttps://scontent-fra3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xpf1/v/t1.0-9/11933398_891578044256247_6647818043038461630_n.jpg?oh=6bf015e6d5e55f2624c683f8a5c23b3a&oe=56A3BA58https://scontent-fra3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xfp1/v/t1.0-9/12033005_891578050922913_7511278487350408674_n.jpg?oh=73fe74a607c6754cb38a085f8ae3180b&oe=56977F73Sorry za zryty spoiler, ale nie ogarniam nowego systemu forum Link to comment Share on other sites More sharing options...
Foley Posted September 22, 2015 Author Share Posted September 22, 2015 (edited) Jak tylko zobaczyłem pierwsze zdjęcie, od razu poznałem, że już gdzieś to widziałem: M733 od JG, resztki tej repliki wciąż walają mi się po domu . Edited September 22, 2015 by Foley Link to comment Share on other sites More sharing options...
Flippyn Posted September 22, 2015 Share Posted September 22, 2015 (edited) Tej samej firmy czy innej?Mógłbyś przybliżyć nieco faktów o niej,bo mi się przydadzą . A dla mnie najważniejsze - jak GB? Edited September 22, 2015 by Flippyn Link to comment Share on other sites More sharing options...
Foley Posted September 22, 2015 Author Share Posted September 22, 2015 Jedyna różnica między tym tutaj, a moim jest taka, że u mnie te oznaczenia na body ("Commando", oznaczenia trybu ognia) są przejechane białą farbą . Dodatkowo sam szkielet GB ze zdjęć sugeruje JG, niestety nie pomogę, jeśli chodzi o bebechy, bo jak ja kupowałem ten swój szrot (po taniości, niedziałające, ale kompletne itp.), to szkielet GB był od innej repliki i to jeszcze w słabym stanie, więc od razu poszedł do wymiany, natomiast wnętrzności - nie wiem czy JG, czy nie. Jeśli u Ciebie będzie czarna, plastikowa prowadnica sprężyny i jasny tłok z wszystkimi plastikowymi zębami, to znaczy, że części są te same. Ale myślę, że jakościowo stoją jak typowy chińczyk, szału nie będzie. Nieco faktów... Mnie bardzo wkurzała dwudzielna komora, bo były problemy ze szczelnością (chociaż w teorii da się przerobić, żeby jednoczęściowa pasowała), po jakimś czasie poszły u mnie plastikowe zaczepy upper receivera i żeby to się trzymało trzeba było ścisnąć trytytkiem (albo pobawić się klejem lub je dorobić). Ale też nie mogę powiedzieć, żebym się z nią delikatnie obchodził . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Flippyn Posted September 22, 2015 Share Posted September 22, 2015 Względnie mnie obchodzi tylko GB, bo mam go zamiar wziąć i poduczyć się jego składania i rozkładania. Reszta niezbyt mnie obchodzi, po prostu idzie na sell, gdzieś w świat. Ogółem dziwi mnie natomiast dobry stan silnika, bo jest jak nówka, a reszta wygląda jak po powodzi . A kojarzysz może jak się tam lufa w tym trzyma, bo się kręci dookoła Link to comment Share on other sites More sharing options...
Foley Posted September 22, 2015 Author Share Posted September 22, 2015 Kręci dookoła? W sensie, że lufa zewnętrzna? Hm... U mnie siedziała sztywno, a jakoś nie miałem powodu by przy niej grzebać, więc... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Flippyn Posted September 22, 2015 Share Posted September 22, 2015 Nom. Od samego początku gdy ją wziąłem, a nie mam pojęcia jak się to to stabilizuje, czy montuje, ale cóż Link to comment Share on other sites More sharing options...
Eter Posted September 22, 2015 Share Posted September 22, 2015 Hue, emka od JG generacji II / III Miałem i dobrze działała - do wymiany komora na jednoczęściową oraz body na metalowe bo ta stockowa komora nie pasuje do metal body. Naprawdę miło wspominam. Swego czasu JG robiło najlepsze chinskie emki Also ostatnio zakochałem się z Omonie xDMundurek w Gorodzie / Tieniu + Tarzan M22 + kominiarka = stary dobry ludek z lat 90", prosto, tanio i naprawdę bardzo gustownie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Flippyn Posted September 25, 2015 Share Posted September 25, 2015 (edited) Mka już w częściach, teraz tylko wrzucić ogłoszenie . Omon wygląda fajnie, ale mundur... daje to jakiekolwiek maskowanie, to jest niebieskie ?Teraz czas na wylew pytań związanych z GB, jako, że wreszcie mam v2, w którym do woli mogę grzebać Jakie smary do GB? Na zębatki grafit czy silikon? Ile tego smaru dać?Piłować pierwszy ząb tłoka, jeśli tak to po co? Co lepsze pełna metalowa szczęka, polimerowa, pierwszy ząb metalowy, czy jak?Głowica tłoka alu, czy polimer? Łożyskowana głowica czy sprężyna, czy obydwa na raz?Co to jest to AOE? Uszczelniona dysza polimer czy alu? Jak podkładkować zębatki? Podkładkować wszystkie?To się już chore robi 0_o: http://wpolityce.pl/swiat/266381-zolnierze-bundeswehry-wykwaterowani-z-koszar-by-zrobic-miejsce-dla-uchodzcow-zime-spedza-w-namiotach-damy-sobie-rade-podobne-warunki-mielismy-w-afganistanie-zobacz-wideo Edited September 25, 2015 by Flippyn Link to comment Share on other sites More sharing options...
WilczeK Posted September 25, 2015 Share Posted September 25, 2015 (edited) Nie jestem specjalistą, ale kilka razy przyszło mi grzebać w GB. Tam gdzie wiem to ci podpowiem. Na zęby, można lekko pędzelkiem pokropić smarem grafitowym, ale generalnie nie radzę bo kabelki go nie lubią. Sylikon odradzam. Chyba najlepszym wyjściem jest smar Litowy, słynny towot (smar do łożysk). Ja daje go na zęby/łożyska oraz cienką warstwę w cylindrze. Jak chcesz się bawić na profesjonalnie to możesz ten ostatni posmarować smarem silikonowym. Smaru daj tyle aby nie uwalić kostki stykowej, w czasie działania mechanizmu. (cienka warstwa) Nie słyszałem o żadnym piłowaniu pierwszego zęba, więc nie będę mówił. Ale jeżeli chodzi o materiał na zęby, to na chłopski rozum pełna stal najlepsza. Generalnie wszędzie gdzie masz wybór Alu/stal, albo polimer to zależy przede wszystkim od budżetu. Co do ostatniej informacji to polecam ich też w czołgach przenocować, taka informacja nawet by mnie nie zdziwiła. Edited September 25, 2015 by WilkU Link to comment Share on other sites More sharing options...
Foley Posted September 25, 2015 Author Share Posted September 25, 2015 (edited) Myślę, że najlepszym doradcą będzie tutaj YT: Co do piłowania zębów na tłoku, to zależy od tego, ile tych zębów ma, bo może się okazać, że nie potrzeba nic piłować Na filmiku masz pokazane, po co to się w ogóle robi. Co do samych tłoków, pełna stalowa szczęka na pewno przy wyższym RoFie, dla "zwykłej" konfiguracji myślę, że powinny styknąć i te z jednym stalowym/trzema stalowymi. Natomiast co do głowicy tłoka, to jak dobrze pamiętam słowa pewnego serwisanta, to płaska metalowa głowica rozwala szkielet szybciej niż mocna sprężyna . A i sam osobiście bardziej skłaniam się ku plastikowym głowicom tłoka, szczególnie, że jakoś nie słyszałem, żeby komuś takowa padła.Ogólnie grzebanie w GB to taka... metoda prób i błędów . EDIT: Mówiłem Wam już, że znowu Bitwa w Woli będzie? Link jak coś. Edited September 25, 2015 by Foley Link to comment Share on other sites More sharing options...
Flippyn Posted September 27, 2015 Share Posted September 27, 2015 GB już wyczyszczone, łożyska i tłok nasmarowane, tylko po litowy na zębatki muszę się w tygodniu pyrgnąć i podkładki bo ma w nich braki . Co mnie natomiast zaskoczyło w tym to szczelność układu cylinder - tłok, która naprawdę jest niesamowita, przy teście strzykawki 0_0. Teraz tylko trza będzie polować na jakąś fajną wydmuszkę za niewielkie pieniądze i będzie trzeci gnat , na giełdzie na face będzie chyba najłatwiej wychaczyć , czy myślicie, że lepiej zbierać el. po kolei Body, lufę itp.? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Foley Posted September 27, 2015 Author Share Posted September 27, 2015 czy myślicie, że lepiej zbierać el. po kolei Body, lufę itp.?Jeśli znajdziesz dobrą ofertę, to myślę, że zdecydowanie lepiej będzie kupić wszystko na raz. Pojechałem dzisiaj do Siedlec na Stalchemak, bo znajomy zapraszał i powiem Wam... zarąbiście było! Gdyby ktoś nie kojarzył, co to za miejsce, to: Tak więc do strzelania naprawdę fajne, ale głównym plusem dzisiaj było nie miejsce (chociaż to też znakomite!), lecz towarzystwo - bardzo przyjacielska atmosfera, fair-play... Spotkałem paru starych znajomych i przy okazji nawiązało się kolejne znajomości. Scenariusz zakładał, że drużyna antyterrorystów (to w niej byłem) ma oczyścić z terrorystów wszystkie piętra po kolei, my mieliśmy jednego snajpera, przeciwnik również (snajperzy byli na wyższych piętrach niż reszta, więc nie można ich było zajść od tyłu - albo się kryć, albo pojedynkować: 350 FPS przeciw 600 ). Bardzo przydatne okazały się kochane granaty . Przy okazji, miał to być (kolejny już) chrzest bojowy dla mojej dodatkowej M'ki, ale coś mi mówi, że jeszcze jeden chrzest ją czeka, bo wciąż nie jestem zadowolony i trzeba będzie pogrzebać w wolnej chwili .Natomiast chciałem się podzielić pewną sytuacją... Szturmując jeden korytarz wyciągnąłem Desert Eagle'a do wyczyszczenia pomieszczenia, potem sobie w nim przykucnąłem... i nagle słyszę taki delikatny syk, jak gdyby gaz z magazynka uciekał... ale chwila, przecież ja nie mam gaziaka! Zerkam na dół... i widzę dymiącego na mojej kolbie lipola . Szybko odczepiłem go od repliki, z przerażeniem stwierdzając, że jest plastyczny niczym galaretka, a przy tym w ch gorący (stopił izolkę, którą był przyczepiony do kolby!). Trzymając za kabelek, który przed chwilą odczepiłem, odrzuciłem go w kąt pomieszczenia, na wypadek gdyby zamierzał eksplodować czy chociaż zająć się ogniem, ale na szczęście nic takiego się nie stało . Jakiś czas później wróciłem i go wziąłem, już wystygł i z powrotem był twardy, ale ciężko mi stwierdzić czy do czegoś się jeszcze nada . Po wstępnej analizie przyczyną tegoż wypadku było zapewne zwarcie kabli w replice - warstwa izolacyjna musiała się przetrzeć, a że kable się stykały, to nietrudno się domyślić, jak zachowały się pozbawione izolacji...No cóż, LiPo... zdarza się, nie...? Z milszych rzeczy... opisałbym jakąś akcję, ale naprawdę było tak świetnie, że nawet nie wiem, którą miałbym wybrać . Wystarczy powiedzieć, że po "niespodziance", którą sprawił mi lipol byłem skazany na bieganie z Desertem i granatami... I ten zestaw sprawdził się wręcz wybornie! Fakt, mogłem wziąć z bagażnika którąś z dwóch replik rezerwowych (jestem przezorny, więc często biorę zapas), ale jakoś mi się nie chciało... Tia, dlatego lubię CQB - w odpowiednich rękach pistolet staje się skuteczniejszy niż najlepsza szturmówka. A jeśli dodać do tego granaty... to czyszczenie budynku jest nieziemską frajdą, chociaż przeciwnik naprawdę był dobry i nie było lekko. Ech... W takich chwilach czuje się, że życie jest piękne. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Flippyn Posted September 28, 2015 Share Posted September 28, 2015 Ze zdjęcia to jakbym swoją szkołę podstawową za 50 lat widział .No cóż take życie z li po , moje od samego leżenia spuchło i teraz je reanimować próbuję :( . Masz Foley jakiś przepis na granat z zawleczką może? A właśnie znalazłem być może powłokę dla mojego Frankensteina, ale nie wiem , co o tym myślicie? Martwi mnie to, że to je standard Tokyo Marui , a ja mam Gb JG.http://wmasg.pl/pl/consignment/show/664685 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Foley Posted September 28, 2015 Author Share Posted September 28, 2015 Masz Foley jakiś przepis na granat z zawleczką może?Ja po prostu korzystam z takich (link pierwszy lepszy jaki znalazłem w Google, nie biorę z tego sklepu jak coś). Wystarczy toto wypełnić kulkami i gotowe. Na plus, są bardzo bezpieczne - dla testów wielokrotnie rzucaliśmy po prostu pod siebie, pamiętam też ze dwa przypadki "w polu", że komuś eksplodowały idealnie między nogami i żadna z "ofiar" nic nie straciła Oprócz tego kiedyś jeden odpalił drugiemu w ładownicy OLV'ki i ładownicy nic się nie stało . Bezpieczeństwo to podstawa, szczególnie, że w CQB granaty w 90% przypadków wybuchają albo daleko od wroga, albo tuż przy nim. Nie wiem, jak Wy, ale ja jednak staram się dbać o bezpieczeństwo przeciwnika . A co do GB - w teorii większość GB V2 z M4 pasuje do innego M4, w praktyce mogą być problemy z dopasowaniem (z reguły drobna zabawa z pilnikiem daje radę), ewentualnie mogą być problemy z trybami ognia - w swojej M'ce tak kiedyś miałem i sporo trzeba się było nagłówkować, żeby działało, bo albo nie było auto, albo semi, albo z kolei przy przełączaniu z auto na semi nie chciało się załączyć, ale już z safe na semi działało . Aczkolwiek z M'kami APS (czyli sera ASRxxx) nie miałem nigdy do czynienia, więc... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Flippyn Posted September 28, 2015 Share Posted September 28, 2015 Cenowo wygląda bardzo atrakcyjnie , czyli wewnątrz tego jest miejsce na kulki, jeśli dobrze rozumiem.Niestety, ale body jednak odpada najpewniej, ponoć trzeba piłować, a ja wolę tego uniknąć . Może z czasem wypaczam jakąś fajną ofertę, albo będzie jako wymienny do mojej Mki . Jeden do CQB drugi do lasu, przy czym w tym od JG mogę grzebać i sam się w tuningi bawić Link to comment Share on other sites More sharing options...
Eter Posted September 29, 2015 Share Posted September 29, 2015 Hmm... te Siedlce... tak.. tak... W sumie może by tam zrobić meeta? Może wyciągnął bym ludzi odemnie plus Grzesia i jego chłopaków + lokalne ludki i może być fajny wypad... Co Wy na to? Udało mi się zdobyć Defendera z kołnierzem i wkładami za... jakieś 30% jego wartości, wygrałem życie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Foley Posted September 29, 2015 Author Share Posted September 29, 2015 Hmm... te Siedlce... tak.. tak... W sumie może by tam zrobić meeta? Może wyciągnął bym ludzi odemnie plus Grzesia i jego chłopaków + lokalne ludki i może być fajny wypad... Co Wy na to?Cóż, ja na Stalchemak jeszcze się na pewno wybiorę, więc czemu by nie podszepnąć miejscowym, żeby coś większego zrobili . Tylko nie wiem kiedy, bo na razie to 11 października będzie Bitwa w Woli 3 (wpadać kto chce, ja mam zamiar być), a 11 listopada zapewne impreza u mnie w okolicy, pewnie w okolicach świąt też coś większego będzie... Tak więc okazji do spotkania póki co nie brakuje. Jak u kogoś też jakaś impreza się szykuje to piszcie, jak będę mógł to wpadnę . Udało mi się zdobyć Defendera z kołnierzem i wkładami za... jakieś 30% jego wartości, wygrałem życieChyba nie będę pytał jak i skąd... . A może jednak... jak Ty to robisz?! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Eter Posted September 29, 2015 Share Posted September 29, 2015 Cóż, ja na Stalchemak jeszcze się na pewno wybiorę, więc czemu by nie podszepnąć miejscowym, żeby coś większego zrobili . Tylko nie wiem kiedy, bo na razie to 11 października będzie Bitwa w Woli 3 (wpadać kto chce, ja mam zamiar być), a 11 listopada zapewne impreza u mnie w okolicy, pewnie w okolicach świąt też coś większego będzie... Tak więc okazji do spotkania póki co nie brakuje. Jak u kogoś też jakaś impreza się szykuje to piszcie, jak będę mógł to wpadnę .Hmm Te siedlce to taka dalsza wizja, powiedzmy grudzień / styczeń a wcześniej może uda mi się wpaść Co do wyrywania takich fantów to... heh... hehe... he... po prostu jestem jak kołek w dupie i wszystkim i wszędzie truje że czegoś szukam, jak znajdę to się targuję że mają mnie dość Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts