Eter Posted May 24, 2016 Share Posted May 24, 2016 15 godzin temu 1stChoice The Firstu napisał: Ja się przesiadłem na wiatrówki. I bardziej je polubiłem. Panie, nie idź w tą stronę, masz czarnoprochowce bez zezwolenia Co do cen - to wina gunfrajerów bo dolar spadł z ~4.2 na 3.8 a oni ceny cały czas windują. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Foley Posted May 24, 2016 Author Share Posted May 24, 2016 (edited) Czeka mnie kolejna zabawa w komorze M249. W związku z tym pytam, czy ma ktoś jakieś doświadczenia z gumkami HopUp Madbulla niebieskimi? Klik! Bo tak się składa, że testowałem już w świni przezroczystego Guardera, zieloną G&G, Systemę i gumkę od ArisoftPro - problem w tym, że żadna nie jest w tym konkretnym wypadku idealna. Zależy mi przede wszystkim na sprawnym podawaniu kulek i dobrej szczelności, nie musi jakoś super kręcić (jak uznam, że brakuje zasięgu to się walnie najwyżej mocniejszą sprężynę ). Jakieś pomysły? EDIT: I jeszcze druga sprawa na szybko. Ktoś kojarzy jaka długość dyszy szła do AK? Bo chwilowo nie mam możliwości rozkręcenia i sprawdzenia tego. Szkielet GB Cyma (.02B), komora też Cyma (plastik). Edited May 24, 2016 by Foley Link to comment Share on other sites More sharing options...
1stChoice Posted May 24, 2016 Share Posted May 24, 2016 godzinę temu Eter napisał: Panie, nie idź w tą stronę, masz czarnoprochowce bez zezwolenia Co do cen - to wina gunfrajerów bo dolar spadł z ~4.2 na 3.8 a oni ceny cały czas windują. Bez zezwolenia jest sama broń. Ale trzeba ją zarejestrować tak samo jak wiatrówkę +17 J. Druga sprawa- co z amunicją (prochem) który jest o wiele droższy i trudniej dostępny niż śrut? :3 Zresztą będę szedł w tą stronę bo niektóre wiatrówki naprawdę są super. I odstrzelić gołębia można a nie tylko przestraszyć. ;v Link to comment Share on other sites More sharing options...
Eter Posted May 24, 2016 Share Posted May 24, 2016 (edited) 6 minut temu 1stChoice The Firstu napisał: Bez zezwolenia jest sama broń. Ale trzeba ją zarejestrować tak samo jak wiatrówkę +17 J. Druga sprawa- co z amunicją (prochem) który jest o wiele droższy i trudniej dostępny niż śrut? :3 Zresztą będę szedł w tą stronę bo niektóre wiatrówki naprawdę są super. I odstrzelić gołębia można a nie tylko przestraszyć. ;v Nie trzeba rejestrować, gdzieś takich głupot się naczytał? Rejestrować trzeba aby dostać EKB aby przewozić broń np z polski do niemiec (przez granice) oraz do zakupu prochu na terenie cebulandii W SKLEPIE... a proch możesz kupić od osoby prywatnej bez EKB. Poza tym proch kupuje się w czechach bo super tanio A municja i proch to groszowe sprawy. ps. Do gołębia sobie strzelać z wiatrówki nie możesz @Foley Jak jeszcze nie zmieniłeś komory w 249 na G&P to zrób to i problemy znikną. Edited May 24, 2016 by Eter 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Foley Posted May 24, 2016 Author Share Posted May 24, 2016 3 minuty temu Eter napisał: @Foley Jak jeszcze nie zmieniłeś komory w 249 na G&P to zrób to i problemy znikną. Chyba masz na myśli Classic Army, a nie G&P. Ale spokojnie, komorę zmieniłem już dawno na AirsoftPro (CA niedostępne), która łyka normalne AEGowe gumki i generalnie stockową bije na głowę. Tylko szukam jakiejś, która będzie idealna, a jak na razie wszystkie testowane były jedynie "dobre". A gołębia da się odstrzelić nawet ze stockowej Cymy (potwierdzone info, obsługa lokalnej strzelnicy tak jednego załatwiła). Może i śrut ma większą energię kinetyczną, ale plastikowi przyjaciele potrafią lecieć nawet w ilości 30 sztuk na sekundę. Też uważam, że czarnoprochowce są lepszą alternatywą, jednak nie da się ukryć, że sporo kosztują... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Eter Posted May 24, 2016 Share Posted May 24, 2016 Cytuj Chyba masz na myśli Classic Army, a nie G&P. Ale spokojnie, komorę zmieniłem już dawno na AirsoftPro (CA niedostępne), która łyka normalne AEGowe gumki i generalnie stockową bije na głowę. Tylko szukam jakiejś, która będzie idealna, a jak na razie wszystkie testowane były jedynie "dobre". Kurcze... wydaje mi się że G&P też była, oni też robią 249... tylko z tego co kojarzę to części nie są wymienne z A&K więc może masz rację. Cytuj A gołębia da się odstrzelić nawet ze stockowej Cymy (potwierdzone info, obsługa lokalnej strzelnicy tak jednego załatwiła). Może i śrut ma większą energię kinetyczną, ale plastikowi przyjaciele potrafią lecieć nawet w ilości 30 sztuk na sekundę. Tutaj chodzi mi raczej o nie o to że nie zestrzeli gołębia co po prostu za to są kary Cytuj Też uważam, że czarnoprochowce są lepszą alternatywą, jednak nie da się ukryć, że sporo kosztują... W cenie dobrej wiatrówki masz czarnoprochowca, a używki wyrwiesz jeszcze taniej... broń to nie replika używane nie są tak straszne. Colta navy używkę idzie wyrwać za ~~800zł Link to comment Share on other sites More sharing options...
Foley Posted May 24, 2016 Author Share Posted May 24, 2016 2 minuty temu Eter napisał: Kurcze... wydaje mi się że G&P też była, oni też robią 249... tylko z tego co kojarzę to części nie są wymienne z A&K więc może masz rację. Dokładnie, robią 249, ale w innym systemie. 3 minuty temu Eter napisał: Tutaj chodzi mi raczej o nie o to że nie zestrzeli gołębia co po prostu za to są kary Akurat odnosiłem to do Firsta: 17 minut temu 1stChoice The Firstu napisał: I odstrzelić gołębia można a nie tylko przestraszyć. ;v Wbrew pozorom gołębia łatwo killim... 4 minuty temu Eter napisał: W cenie dobrej wiatrówki masz czarnoprochowca, a używki wyrwiesz jeszcze taniej... broń to nie replika używane nie są tak straszne. Colta navy używkę idzie wyrwać za ~~800zł Na wiatrówkach się nie znam, nie bawi mnie "łamanie" po każdym strzale (w kwestii broni uznaję tylko czterotakty i semi auto), ale jak kiedyś szukałem właśnie Colta, który by mi się spodobał to 1500 cebulionów... Link to comment Share on other sites More sharing options...
WilczeK Posted May 24, 2016 Share Posted May 24, 2016 (edited) Wiatrówki są spoko, ale to taki półśrodek. Z jednej strony do asg (z oczywistych względów) odpada. A z drugiej strony jak chce się postrzelać to idzie się na strzelnice i zabawa jest 100 razy lepsza. No i portfel się zapada jak WTC w 2001. Czarno prochowce są dostępne, ale ja bym sięchyba nie pokusił. - Drogo - Trudniejszy w obsłudze niż zwykła broń pół-automatyczna (krótka) z pociskiem zespolonym, aby być już w 100% zgodnym z terminologią. - Może być niebezpieczny. -/+ ( To zależy ) Prędzej nadaje się do przestępstw niż do obrony, ze względu na skomplikowane przygotowanie. + DYMI PS. Polecam ten kanał, jak ktoś lubi, też ostrą broń, ale z głową (w sensie używać ją z głową). https://www.youtube.com/channel/UCwyIUPe5wnv9Dx4RYI7nL3Q/videos Edited May 24, 2016 by WilkU 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Eter Posted May 24, 2016 Share Posted May 24, 2016 Cytuj A z drugiej strony jak chce się postrzelać to idzie się na strzelnice i zabawa jest 100 razy lepsza. No i portfel się zapada jak WTC w 2001. True story Fakt czarnoprochowce do obrony nie nadają się w żaden sposób... ale radocha ze strzelania jest Mam nadzieje że jak przeprowadzę się na swoje i czasu będę mieć więcej to zrobię sobie pozwolenie na kolekcjonerską Also Panowie, zapraszam na combat alert, potrzeba mi ludzi do stworzenia teamu SF, u mnie połowa teamu siedzi w sztabie a druga połowa z przyczyn losowych nie może przyjechać więc tego... zapraszam, posiedzim, popijem, postrzelam i pogodom :3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Eter Posted May 24, 2016 Share Posted May 24, 2016 (edited) Meh, post pod postem ale cóż Mam na pozbycie się 6sz92 w brązowej florze, łoryginał, koszerny jak ktoś coś to pisać Spoiler Edited May 24, 2016 by Eter 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
The Lord High Protector Posted May 24, 2016 Share Posted May 24, 2016 8 godzin temu Foley napisał: Czeka mnie kolejna zabawa w komorze M249. W związku z tym pytam, czy ma ktoś jakieś doświadczenia z gumkami HopUp Madbulla niebieskimi? Klik! Bo tak się składa, że testowałem już w świni przezroczystego Guardera, zieloną G&G, Systemę i gumkę od ArisoftPro - problem w tym, że żadna nie jest w tym konkretnym wypadku idealna. Zależy mi przede wszystkim na sprawnym podawaniu kulek i dobrej szczelności, nie musi jakoś super kręcić (jak uznam, że brakuje zasięgu to się walnie najwyżej mocniejszą sprężynę ). Jakbyś miał tam jakiś prosty dociskacz dystansera, który mógłbyś skopiować wycinając z jakiegoś kawałka plastiku (np. z kwadratowego złącza wtyku mini-tamyia - ja mam taki w g36, działa idealnie) to ja bym spróbował flat-hop, według mnie jedyna alternatywa. Inna sprawa, jeśli nie za bardzo pasuje Ci tam to co napisałem powyżej - >Tylko Systema bo w Polszy naprawdę nie znajdziesz nic lepszego. A dotarte te gumki chociaż były? No i z jakich kulek strzelasz i czy nieco zbyt życzeniowo nie myślisz - karabinek airsoftowy to nie lasgun więc na supercelność nawet na lufie pdi, nie ma co liczyć. No chyba, że robi problemy z podawaniem, to już naturalnie jest nieakceptowalne. BTW. Kto miał scalony zespół cylindra (głowica cylindra + cylinder w jednym), jakiej firmy, w czym i czy mu działa? Chciałbym mieć super szczelność w AK i się zastanawiam na setem zespół cylindra + uszczelniona głowica + sprężyna shs 140. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Foley Posted May 25, 2016 Author Share Posted May 25, 2016 Systemę już dawno temu tam próbowałem i dawała efekty może na poziomie przezroczystego Guardera, czyli "szału nie ma, dupy nie urywa". Do tej pory najlepiej sprawowała się oczywiście G&G, ale... to wciąż nie było to, o co mi chodzi. Celność mnie nie obchodzi, w końcu to KM, byle tylko lubiło się z resztą (czyli komorą i boxem). Pewnie spróbuję po raz ostatni coś zawalczyć i wytestuję tego niebieskiego Madbulla. 8 godzin temu The Lord High Protector napisał: BTW. Kto miał scalony zespół cylindra (głowica cylindra + cylinder w jednym), jakiej firmy, w czym i czy mu działa? Eee... No ja w M249 przecież. Zwyczajny chinol, działać raczej działa, bo na stockowej sprężynie dawał 470 efpeesiaków, kiedy ten PJota raptem 420-430, ale to w ogóle jakaś padaka była, od której nawet cylinder z CM.028 pewnie by był lepszy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Flippyn Posted May 26, 2016 Share Posted May 26, 2016 Pany, chyba Force Core na bazie E&L wróciło na rynek 0_0 , mit czy prawda? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Eter Posted May 26, 2016 Share Posted May 26, 2016 Wròciło ale jest na poziomie cymy, z e&l już tam nic nie ma, sam gòwnokit. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Flippyn Posted May 26, 2016 Share Posted May 26, 2016 To skąd dopisek by E&L? Czy po prostu E&L wykonuje body na gorszych materiałach? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Eter Posted May 26, 2016 Share Posted May 26, 2016 (edited) Są dwie opcje - 1) Gunfire ściągną ostatnie egzemplarze tego pancernego FC i wtedy warto brać bo już więcej nie będzie. 2) Chłyt marketingowy - one są sygnowane przez E&L dalej ale mają niewiele wspólneogo. Na grupie E&L pojawiła się rozpiska Force Core / Meiser arms (to samo) w której były pokazane zmiany w produkcji i nic tam stalowego już chyba nie ma poza zatrzaskami kolby itp... rozchodzi się o kasę, bo po cholere kupować E&L za ~1600zł jak masz to samo body za ~800zł i za ~100zł robisz tuning który w zupełności wystarcza? Edit - bardziej prawdopodobna jest opcja 1 - zajrzałem na gunfire i zauważ że tylko 3 modele wróciły więc pewno ściągnęli jakieś pozostałości. Edited May 26, 2016 by Eter Link to comment Share on other sites More sharing options...
Flippyn Posted May 26, 2016 Share Posted May 26, 2016 Ma ktoś chęć kupić SCARA-L ? 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Foley Posted May 28, 2016 Author Share Posted May 28, 2016 W końcu zrobiliśmy sobie u nas nocny wypadzik. W planach było łażenie, strzelanie i obozowanie. Ruszyliśmy w piątek ok. 18.30, kontakt z przeciwnikiem nawiązaliśmy około 20:15, a po skończonej potyczce zaczęliśmy rozkładać nasze "obozowisko". Dla mnie była to akurat okazja do przetestowania nowej-starej pałatki i kilku innych fantów. W nocy oczywiście ognisko, bawiliśmy się flarą, zrobiliśmy "survivalowy zbieracz wody"... Około północy zarządziliśmy spanie i wystawiliśmy warty - ja miałem ostatnią zmianę, a mimo to czekając na nią udało mi się przespać może z kwadrans... Jak zwykle, można spać, a ja nie śpię. Nad ranem, jak wstało słoneczko, zjedliśmy śniadanko, zwinęliśmy obóz i postrzelaliśmy jeszcze ze dwie godziny, po czym zrobiliśmy wymarsz w stronę "strefy ewakuacyjnej"... czyli samochodów. Udany wypadzik, nocka w lesie to świetna sprawa. Teraz jeszcze coś na dokładkę, czyli foty! Te są by Foley: Spoiler Foley na swoim świeżo rozłożonym legowisku. Trzeba przyznać kamuflaż pasował do terenu. Tutaj kolacja: Tutaj widok z zewnątrz na nasze obozowisko. Na pierwszym planie widoczna moja pałatka. Tutaj podobna fotka, tylko zrobiona jakąś godzinkę później. No i gwóźdź programu, czyli ŚNIADANIE! Te są by fotograf: Spoiler ...i jeszcze camper doskonały: 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Siwy Posted May 28, 2016 Share Posted May 28, 2016 Fajny taki wypadzik Przyjemnie zwłaszcza jak pogoda dopisuje A to są tereny gdzieś tam obok Ciebie czy gdzieś dalej się wybraliście? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Foley Posted May 28, 2016 Author Share Posted May 28, 2016 W okolicy, tak z 15-20km od mojego miasta pewnie. Pogoda nam dopisała, chociaż prognozy zapowiadały burzę i nawet się w nocy błyskało, ale ostatecznie nic się nie działo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
WilczeK Posted May 30, 2016 Share Posted May 30, 2016 Przychodzę do was z torbą internetów! Spoiler Spoiler Spoiler 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Flippyn Posted May 30, 2016 Share Posted May 30, 2016 Dobry stuff, pierwszy właśnie jakoś kojarzyłem Link to comment Share on other sites More sharing options...
Foley Posted May 31, 2016 Author Share Posted May 31, 2016 Nie macie nic przeciwko kolejnej chamskiej autoreklamie, nie? Zostało mi nieco niewykorzystanego materiału, więc postanowiłem go wczoraj jakoś jeszcze poskładać w taki "Hit Compilation". 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
bartek5398 Posted May 31, 2016 Share Posted May 31, 2016 Witam jestem nowy w temacie ASG (przeczytałem cały temat, tak 279 stron) więc no tak średnio się orientuje czy jakaś jednostka korzysta/korzystała z Akms'a (mała rekonstrukcja zawsze mile widziana) Replika która wpadła mi w oko to RK-10s Spoiler Niewiem jak usunać spoiler, sorry Link to comment Share on other sites More sharing options...
Flippyn Posted May 31, 2016 Share Posted May 31, 2016 Wojsko Polskie, korzystało i w sumie wciąż korzysta chyba. Co do repliki wcześniej obadaj inne kałaszki, bo kolba od AKMSa jest powiedzmy taka sobie... względnie niepraktyczna Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts