Jump to content

Airsoft

Foley
 Share

Recommended Posts

26 minuty temu Flippyn napisał:

Wojsko Polskie, korzystało i w sumie wciąż korzysta chyba. Co do repliki wcześniej obadaj inne kałaszki, bo kolba od AKMSa jest powiedzmy taka sobie... względnie niepraktyczna :P 

Chodziło mi bardziej o rosyjskie formacje:ju1Xa:. Ale jeśli kolba to dodatek wizualny to nie warto go brać:sad: No nic to najwyżej kupie RK-03w albo RK-06w, bo o ile mi wiadomo to jest to samo w środku, tylko body inne:v6Jdq:

2 godziny temu bartek5398 napisał:

Witam jestem nowy w temacie ASG (przeczytałem cały temat, tak 279 stron:crazytwi3:) więc no tak średnio się orientuje czy jakaś jednostka korzysta/korzystała z Akms'a (mała rekonstrukcja zawsze mile widziana:NjdaT:)
Replika która wpadła mi w oko to RK-10s 

Pokaż ukrytą zawartość

Niewiem jak usunać spoiler, sorry :ju1Xa:

Witamy, witamy. :lunahug2: Szacun, że Ci się chciało tyle czytać, ja bym spasował. :rainderp:

AKMS idealnie pasowałby do reko polskiego IFORu, więcej nie jestem w stanie wymyślić.

Wszystkie RK mają w środku to samo, bierz po prostu to, które bardziej Ci się podoba/jest tańsze/wygodniejsze. Te z dopiskiem "S" po numerku mają więcej stali.

Edited by Foley

Jak o rosyjskie chodzi to na Etera lepiej zaczekać, on się najlepiej na tym zna :D . Rola kolby w AKMS z tego co wiem jest taka, aby skrócić karabin o kolbę podczas desantu żołnierzy, jednak kosztem wygody i praktyczności pod innymi względami, a chyba ze spadochrony skakać nie będziesz :P, ja na twoim miejscu brałbym ramową trójkątną, albo polimerową... sam w sumie niedługo przymierzam się do zakupu AK xD. Co do wnętrza nie jedtem pewien,ale chyba tak, bo jakoś to różnie się serie boyi przedstawiały, ale nie pamiętam jak.

A swoją druga zapytajka do Etera, jako, żę jest posiadaczem E&L,a ja będę się rozglądał za używką E&L, bo na nówkę nie wyrobię i stąd moje pytania. Na co zwracać uwagę przy oględzinach, no i jak sprawa wygląda, jeśli są ślady rdzy...No ogółem gdzie szukać dziury w całym :D 

A właśnie bo bym zapomniał, Foley, jak więc prezentuje się efekt końcowy twojego kałaszka, czy brałeś coś innego :interesting:?

Edited by Flippyn

Witam kolego @bartek5398.  Na tą chwile osobiście nie dam ci żadnej rady, bo nie siedzę w kałaszach. Jednak na pewno ktoś się znajdzie a nawet już się znaleźli jak widzę. 

No ale przywitać się wypada.

PS.

Nikt z nas nie odpowiada za szkody wyrządzone przez przeczytanie tego całego wątku. 

7 minut temu Flippyn napisał:

A właśnie bo bym zapomniał, Foley, jak więc prezentuje się efekt końcowy twojego kałaszka, czy brałeś coś innego :interesting:?

Work in progress, że się tak wyrażę... Efekt końcowy będzie dopiero za jakiś czas, teraz mam w planach kolbę i chwyt RIS, a to może trochę zająć, bo staram się składać po taniości. Baaardzo po taniości. :ming:

1 minutę temu Flippyn napisał:

ja na twoim miejscu brałbym ramową trójkątną, albo polimerową

No to biore ramową :)

4 minuty temu Foley napisał:

Witamy, witamy. :lunahug2: Szacun, że Ci się chciało tyle czytać, ja bym spasował. :rainderp:

Dzięki, a przeczytałem temat też dlatego żeby nie było jak na pewnym innym forum, wiadomo jakim:lie:

1 minutę temu bartek5398 napisał:

Dzięki, a przeczytałem temat też dlatego żeby nie było jak na pewnym innym forum, wiadomo jakim:lie:

Spokojnie, my nie jesteśmy tacy. :lol: Jak dla mnie to ktoś może i po raz setny pytać o to samo, a i tak odpowiem - zdecydowanie szybciej i łatwiej jest zadać pytanie niż przekopywać się przez XXX stron tematów, często od dawna nieaktualnych na dodatek. :P

5 minut temu WilkU napisał:

Witam kolego @bartek5398.  Na tą chwile osobiście nie dam ci żadnej rady, bo nie siedzę w kałaszach. Jednak na pewno ktoś się znajdzie a nawet już się znaleźli jak widzę. 

No ale przywitać się wypada.

No to witam :)

2 minuty temu Foley napisał:

Spokojnie, my nie jesteśmy tacy. :lol: Jak dla mnie to ktoś może i po raz setny pytać o to samo, a i tak odpowiem - zdecydowanie szybciej i łatwiej jest zadać pytanie niż przekopywać się przez XXX stron tematów, często od dawna nieaktualnych na dodatek. :P

To dobrze (ale strach był:lie:)

,,Panowie ja widzę tu poważny offtop zbaczamy ze ścisłego tematu ASG. Na dodatek pytanie powtarzało się kilkakrotnie przez temat, naprawdę trudno użyć opcji szukaj?

Nie radzę kupować nic od DBOY, żadnych RK, ani cym.  Naprawdę trudno dozbierać te kilka złotych i kupić ostrego kałacha? ''

~ Typowy WMasg.

Edited by WilkU
  • Upvote 3

Tak z innej beczki, dotarła do mnie dzisiaj przesyłka, a w niej (oprócz masy potrzebnych mi dupereli) kulki ArmaTech - ta nowość, co ostatnio się pojawiły na Specshopie, a potem w kilku innych sklepach. Wziąłem małą paczuszkę .20 i .23, bo nawet gdyby okazały się chu:yay:owe, to te pierwsze byłyby do chronowania, a drugie do Desert Eagle'a.

Póki co testowałem .20, ale zakładam, że .23 różnić się nie będą:

Magazynki mid-cap/low-cap: podają.

Magazynek pistoletowy: podają.

Lufa 6,02mm (najwęższa precka jaką posiadam): podają.

Tak więc testy wypadły obiecująco i jeżeli to faktycznie jakieś nowe kulki (a nie np. ktoś wsypał G&G do innego opakowania, żeby wyrobić sobie renomę, a potem będzie wrzucał PJoty czy Rocketsy), to mogą się okazać dobrym zamiennikiem dla G&G. Będę musiał je jeszcze przetestować w polu i za jakiś czas kupić kolejną paczkę, żeby porównać ewentualny spadek jakości i wtedy się dowiemy, co w tych kulkach piszczy.

@bartek5398 Witaj, temat już był i nie rób offtopu, poza tym ten temat jest tylko dla doświadczonych asgejów więc proszę iść do tematu jestem zielony na wumasgu :ming:

Witamy ;)

Jeżeli chodzi o AKMS - piekna broń tylko dość niepraktyczna bo kolba łamie się w dziwny sposób, poza tym nie ma w standardzie jaskółczego ogona a dorobienie go domowymi sposobami to proszenie się o kłopoty. Innymi słowy jak chcesz zamontować optykę to tylko szyna na szerbince lub szyny na nakłdce rury gazowej. Problemy z AKMS są też gdy chcemy dać chwyt pionowy... damy szyny , damy chwyt ale będzie on tylko w jednym miejscu bo dziura w stópce kolby nie pozwoli jej nigdzie indziej zamontować. Najważniejszym problemem AKMS jest mechanizm zwalniania kolby - często się psuje w replikach, w ostrym też czasem potrafi strzelić.

Ja proponuję AKS74 z kolbą ramową bo zmieścisz tam największą baterię i bedzie to ładnie wyglądać - baterię pakujesz w woreczek od bandażu wojskowego, wsadzasz do kolby i owijasz żgutem... jest cacy i ładnie wygląda ;)

Tylko błagam CIę nie myl kalibru i nie dawaj stalowych 7.62 do ak74 bo to boli oczy ;______;

Also - AKMS już nie jest używany w formacjach FR bo wyparło go AK104... czasem da się wypatrzyć perełkę z AKMS ale to jest na serio perełka...

A swoją druga zapytajka do Etera, jako, żę jest posiadaczem E&L,a ja będę się rozglądał za używką E&L, bo na nówkę nie wyrobię i stąd moje pytania. Na co zwracać uwagę przy oględzinach, no i jak sprawa wygląda, jeśli są ślady rdzy...No ogółem gdzie szukać dziury w całym :D 

Edytowano 5 godzin temu przez Flippyn

Patrz na nity czy się trzymają, na zatrzask kolby oraz czy front się nie rusza. A rdza? Hm... W E&L to jest normalne, w końcu stal rdzewieje nie? :rd8:

Ale z tą rdzą jest sprawa prosta - pojawia się ale w małych ilościach jak się o replikę dba jak o broń ostrą; jak po używaniu weźmiesz smar do broni i wyczyścisz i zakonserwujesz to będzie cacy. Moje E&L ma gdzie niegdzie rdzę ale w małych ilościach tak więc jak jakiś sprzedawca będzie Cisnąć Ci kit że to stal i E&L więc rdzewieje to pokaż mu środkowy palec i wyśmiej po czym albo zejdzie z ceny albo odwróć się na pięcie i idź w pizdu, jak ktoś dba o replike zewnętrze tak też jest wewnętrznie i w przypadku E&L to pięknie widać ;)

Edit

Dzisiaj przyszło moje 6B23 w EMR, musze je wypróbować w terenie jak się komponuje z meduzą :rarityawesome:

Edited by Eter

12 godziny temu Eter napisał:

Tylko błagam CIę nie myl kalibru i nie dawaj stalowych 7.62 do ak74 bo to boli oczy ;______;

Podpisuję się wszystkimi kończynami! Z jednej strony - wiadomo, ASG to nie rewia mody, tu nie trzeba być dokładnym. O ile nie mam nic przeciwko osobie we flecktarnie, z AGM'em i naszywką Navy SEALs, która mówi, że robi reko GROMowca ze 101. Powietrznodesantowej (:rainderp:), o tyle mag 7,62 podczepiony do "siedemdziesiątki-czwórki" jest gwałtem na estetyce... i mówi Wam to eMkofil. :lol:

BTW, ktoś używał może Magnumów Classic i może coś o nich powiedzieć? Tak, Foley wciąż szuka nowych buciorków i wciąż nie znalazł takich, które by mu pasowały. :hmpf:

Hmm :lunathink:, czyli suma sumą trochę rdzy będzie, ale jak jest jej w cholerę, to lepiej szukać czego innego, tak? A jak te nity powinny, albo nie powinny się zachowywać :D ?  

Jakiś konkretny ten olej? A i jeszcze jedno, bo tam sobie myślałem, w E&L jest zrobiona oksyda na zimno, myślisz, że dałoby się to przeoksydować na ciepło?

Pokazuj te  6B23  :3 

39 minuty temu Flippyn napisał:

Hmm :lunathink:, czyli suma sumą trochę rdzy będzie, ale jak jest jej w cholerę, to lepiej szukać czego innego, tak? A jak te nity powinny, albo nie powinny się zachowywać :D ?  

Jakiś konkretny ten olej? A i jeszcze jedno, bo tam sobie myślałem, w E&L jest zrobiona oksyda na zimno, myślisz, że dałoby się to przeoksydować na ciepło?

Pokazuj te  6B23  :3 

Nie musi być rdzy, rdza się pojawia jak oksyda zejdzie - od tego wszak jest oksyda, chroni przed rdzą ;)

Na Ciepło? Hmm trudno powiedzieć choć jeżeli ma to być AK74 czyli coś na 5.45 to nie były oksydowane a malowane więc oksyda tam koszer nie jest ;)

Olej np do konserwacji broni, znajdziesz w sklepie z militariami.

Może jutro uda mi się te 6b23 pokazać ;)

25 minuty temu WilkU napisał:

@Foley Znalazłem... ciekawą? Modyfikację, którą możesz wprowadzić do swojego m249. Po co się pierdzielić? :ming:

Ukryj zawartość

2b22c5836fa5bb732fd9a2aeef9bc29d.jpg

Tylko po co ten tłumik? :ming:

Jak obiecałem, daje fotkę z 6b23, światło kijowe, samojebka i na dodatek w skarpetach ale zawsze jest :P

Zawsze byłem przeciwnikiem łączenia kamuflaży ale EMR + SS wiesna coś mi przypodobało :rarityawesome:

Spoiler

RE7oDqF.jpg

• Upvote 2

godzinę temu WilkU napisał:

@Foley Znalazłem... ciekawą? Modyfikację, którą możesz wprowadzić do swojego m249. Po co się pierdzielić? :ming:

Mają rozmach... Ale klasyczne Mk2 bardziej mi się podoba. :rdwild:

Eter, nic tylko dodać Ci jeszcze hełm, PKaśkę i będzie człowiek-czołg. :rarityawesome: