Jump to content

Moda militarna

Eter
 Share

Recommended Posts

Temat ten jest poświęcony modzie, tak modzie,  w końcu żołnierz też musi jakoś wyglądać co nie   :sjf1O:  ?

Do rzeczy, możemy tutaj wstawiać zdjęcia naszych ulubionych mundurów / wyposażenia. Mogą to być konfiguracje wyposażenia w rzeczywistości używane przez wojsko ( lub inne organizacje militarne ) lub zupełnie wymyślone / spersonalizowane. Tutaj obowiązuje jedna prosta zasada:

Do przesłanego zdjęcia piszemy krótką informacje / opis dotyczący co to jest / kto tego używa / dlaczego nam się podoba ( nie musi być tego dużo; 2 / 3 zdania wystarczą).

Można również przesyłać swoje zdjęcia we własnym wyposażeniu. Mogą być to zdjęcia z rekonstrukcji, rozgrywek asg jak również tak zwane "samo*ebki" do lustra. Tutaj również obowiązuje jedna zasada:

Do przesłanego zdjęcia dajemy opis tego co mamy na sobie.

(np. Kamizelka pattern 83, hełm mich 2000, bluza combat shirt w kamuflażu ucp... itp. Gdy znamy firmę danego przedmiotu również wypadało by ją podać - jest to jednak opcjonalne ).

reuters_russia_honor_guard_02Mar12-878x6

Mundur zimowy Pułku Kremlowskiego.

Pułk Kremlowski (Pułk Prezydencki) (ros. Кремлëвский полк (Президентский полк)) – rosyjska jednostka wojskowa, której zadaniem jest ochrona kremla moskiewskiego i najwyższych przedstawicieli rosyjskich władz państwowych. Pułk Kremlowski, liczący ok. 3000 żołnierzy i oficerów, ma status służby specjalnej i stanowi część Federalnej Służby Ochrony. Dowódcą pułku jest prezydent Rosji, a siedziba jednostki mieści się w kremlowskim Arsenale.

Dlaczego mi się podoba ? Mam niesamowitą słabość do tych czarnych płaszczy ze złotymi elementami. W dodatku ta czapka uszatka. To po prostu wygląda bajecznie.

Żandarmeria wojskowa:

zandarmeria_wojskowa_pap_arch_600.jpeg

:3 sam kiedyś dołączę 

No to opis :

Żandarmeria (z franc. gens d'armes - zbrojni):

1. specjalne formacje policji wojskowej powoływane do utrzymania porządku wewnętrznego i dyscypliny wojskowej oraz bezpieczeństwa publicznego w wojsku, jak również innych funkcji policyjnych, np. ściganie przestępców, m. in. dezerterów, prowadzenie dochodzeń i śledztw w sprawach karnych, konwojowanie osób zatrzymanych.
  2. policja działająca poza obrębem miasta (policja wiejska)

Zgodnie z Rozkazem Ministra Obrony Narodowej Nr Pf-42/Org. z 18 kwietnia 1990 roku i Zarządzeniem Szefa Sztabu Generalnego WP Nr 062/Org. z 15 czerwca tegoż roku, określono strukturę organizacyjną oraz skład ilościowy jednostek Żandarmerii Wojskowej. Oficjalnie oddziały żandarmerii reaktywowano 1 września 1990 roku. Wówczas to na ulicach miast pojawiły się patrole żandarmerii  które wzbogaciły lokalny folklor barwnymi rogatywkami i szkarłatnymi otokami, nawiązującymi do tradycji niepodległościowej II RP, na co nie omieszkała zwrócić uwagi opinia publiczna, a w tym prasa. To właśnie ŻW w 1990 roku, jako pierwsza formacja otrzymała rogatywki.

Mundur polski wz. 93

(zdjęcia brak, bo akurat jestem na telefonie, poza tym, chyba każdy wie jak to wygląda :rainderp: No dobra, dodam pózniej)

Do niedawna standardowy mundur Wojska Polskiego, maskowanie idealne na polskie lasy, jest wytrzymały i idealny na każdą porę roku. Spodnie od ww. munduru można nosić nawet na co dzień :)

Lubię go, ponieważ jest łatwo dostępny, wytrzymały i ma bardzo skuteczny wzór maskowania.

Tia, nie jestem oryginalny, ale potem dodam jeszcze kilka rzeczy.

Mundur polski wz. 93

(zdjęcia brak, bo akurat jestem na telefonie, poza tym, chyba każdy wie jak to wygląda :rainderp: No dobra, dodam pózniej)

Do niedawna standardowy mundur Wojska Polskiego, maskowanie idealne na polskie lasy, jest wytrzymały i idealny na każdą porę roku. Spodnie od ww. munduru można nosić nawet na co dzień :)

Lubię go, ponieważ jest łatwo dostępny, wytrzymały i ma bardzo skuteczny wzór maskowania.

Tia, nie jestem oryginalny, ale potem dodam jeszcze kilka rzeczy.

Ahh sami patrioci... :D  tylko ja mam takie wyskoki z Ruskimi chyba :twiblush: .

374894_371436656272088_1157122484_n.jpg

Mundur harcerski. Ja to ten po lewej. Mundur starego kroju, mam do niego sentyment i na prawdę go uwielbiam, głównie za kolor. 

Na piersi przypinka z XVII ORSWS. Jak ktoś był, możecie się chwalić. Ogólnie to zdjęcie jest z mojego przyrzeczenia, po dwóch latach w drużynie.

z34f.jpg

A to jestem ja z przed prawie dwóch lat gdy miałem zajawkę na multicamo oraz M16a4 (Jedyna słuszna emka :efWiK:   ).

Sprzęt na sobie :

- Buty - Jungle Boots ( miltec - nie polecam, podeszwa rozklejała się prawie co chwilę ).

- Mundur (krój ACU ) - Bluza Multicamo (Proper ), spodnie Camogrom ( nie pamiętam firmy ).

- Arafatka w kolorze Coyote Brown.

- Nakolannik ( Lubię nosić tylko jeden, zazwyczaj na tym kolanie klęczę / firmy nie pamiętam, ale jest to jakaś totalna chinszczyzna za grosze )

- Kamizelka - Mesh Hydration Vest w kolorze Coyote Brown ( firma Condor ).

- Replika - M4 od JG przerobiona przeze mnie na M16A4 ( wymiana kolby, front set'u, body na metal oraz Komory hop up (  :eww:  Emki od JG MAJĄ KOMORĘ DWU CZĘŚCIOWĄ ! SIC !).

Całe szczęście że się nawróciłem na sprzęt Rosyjski / Post Radziecki :badass: .

M16 niby są fajne, ale za długie do budynków...

Panie, ja dałem radę wałczyć po piwnicach, ciasnych korytarzach fortów, przeskakiwać przez okna budynków z M249... fakt czasem blokowałem się w drzwiach... ale jak poszedł zaporowy na długość korytarza to ino żodyn nie odważył się wychylić haha :crazy: .

To dawaj zdjęcie w radzieckim szpeju (ruskie :derp3: he he)

W ruskim nie mam zdjęć na komputerze, ale może na następnej strzelance coś się zmajstruje :).

Edited by Eternal

1005991_10200986130274389_861524369_n.jp

Tak trochę nie na temat, ale jednak. 

To jest prawda, kiedyś na zlot potrzebowałem kamizelki odblaskowej w kolorze seledynowym, więc wybrałem się na stację benzynową i zapytałem biednego pracownika... nikt na stacji nie wiedział jaki to jest kolor ( cała kadra stacji to byli faceci ), dopiero jakaś kobieta przyszła zapłacić za paliwo i nam pomogła haha. To było naprawdę piękne :D.

• 2 weeks later...

6zwz10.jpg

WDW... kocham ich. Ten mundur ( flora - wz.88 ) oraz to oporządzenie to jest moje marzenie. Dość trudno dostać to w Polsce ale da radę sprowadzić. Jest tylko  małe ale... łączna wartość szpeju jakie ten ziomek na sobie nosi jest większa od mojej wypłaty  :ming: . Może kiedyś , powoli kupując po trochu uda mi się to skompletować  :lyra2: .

Edited by Eternal

Mundur zimowy Pułku Kremlowskiego.

Pułk Kremlowski (Pułk Prezydencki) (ros. Кремлëвский полк (Президентский полк)) – rosyjska jednostka wojskowa, której zadaniem jest ochrona kremla moskiewskiego i najwyższych przedstawicieli rosyjskich władz państwowych. Pułk Kremlowski, liczący ok. 3000 żołnierzy i oficerów, ma status służby specjalnej i stanowi część Federalnej Służby Ochrony. Dowódcą pułku jest prezydent Rosji, a siedziba jednostki mieści się w kremlowskim Arsenale.

Dlaczego mi się podoba ? Mam niesamowitą słabość do tych czarnych płaszczy ze złotymi elementami. W dodatku ta czapka uszatka. To po prostu wygląda bajecznie.

Też uważam że jest spoko ale jak dla mnie trochę taki zbyt mało "widoczny" ale uszatka kozacka ^^

Też uważam że jest spoko ale jak dla mnie trochę taki zbyt mało "widoczny" ale uszatka kozacka ^^

Uszatka rządzi :).

Dodam tylko  że bycie rusofilem nie jest łatwe, już pomijam te czasem totalnie kosmiczne nazwy oporządzenia; wiesz jaki jest problem aby skompletować taki mundur / oporządzenie ? Kiedyś pytam takiego ludka rusofila oraz jego kolego o kamizelkę. 

Ja: Fajna kamizelka, gdzie takie coś dostać / jak się nazywa ?

On: (tutaj pada nazwa ) , sprowadziłem z soviet propaganda.

Ja: Aha, a twój kolega ma inny kamuflaż na niej tak ?

On: Nie.

Ja:  :wat:

Ja: Ale kolory są inne itp.

On: Taki jaki materiał miała fabryka taką kamizelkę zrobili.

Najlepsze że to jest prawda, często jest tak że jakiś kamuflaże w różnych seriach produkcyjnych mają zupełnie inne odcienie itp, poza tym często jakość wykonania niektórych rzeczy woła o pomstę do nieba a kosztują tyle co "rasowe" plate cariery ( choć trzeba przyznać że są rzeczy które naprawdę są w pełni wartę swojej ceny )   :ming: .

Edited by Eternal

Uszatka rządzi .

Dodam tylko  że bycie rusofilem nie jest łatwe, już pomijam te czasem totalnie kosmiczne nazwy oporządzenia; wiesz jaki jest problem aby skompletować taki mundur / oporządzenie ? Kiedyś pytam takiego ludka rusofila oraz jego kolego o kamizelkę. 
Ja: Fajna kamizelka, gdzie takie coś dostać / jak się nazywa ?
On: (tutaj pada nazwa ) , sprowadziłem z soviet propaganda.
Ja: Aha, a twój kolega ma inny kamuflaż na niej tak ?
On: Nie.
Ja: 
Ja: Ale kolory są inne itp.
On: Taki jaki materiał miała fabryka taką kamizelkę zrobili.

Najlepsze że to jest prawda, często jest tak że jakiś kamuflaże w różnych seriach produkcyjnych mają zupełnie inne odcienie itp, poza tym często jakość wykonania niektórych rzeczy woła o pomstę do nieba a kosztują tyle co "rasowe" plate cariery ( choć trzeba przyznać że są rzeczy które naprawdę są w pełni wartę swojej ceny )    .

No to widzę niezłą przygodę miałeś. Ale nie mogę pojąć jak można tak zrobić (zrobić ten sam ubiór tyle że z innych materiałów i mówić że to jest to samo).

No to widzę niezłą przygodę miałeś. Ale nie mogę pojąć jak można tak zrobić (zrobić ten sam ubiór tyle że z innych materiałów i mówić że to jest to samo).

Czasami sam flecktarn różni się od siebie odcieniami ( nie chodzi mi tutaj o wersje tropik itp - normalne ), jest to dość normalne ale ruskie to mistrzostwo . Co nie zmienia faktu że kocham tych misiów pysiów  :lunaderp: .

Czasami sam flecktarn różni się od siebie odcieniami ( nie chodzi mi tutaj o wersje tropik itp - normalne ), jest to dość normalne ale ruskie to mistrzostwo . Co nie zmienia faktu że kocham tych misiów pysiów  .

Ja tam jak bym miał wybierać to nigdy nie postawiłbym się za ruskimi. Po prostu nie mogę,ale wracając.Jak patrzę na ich zdjęcia (wojsko)  to nie mogę uwierzyć że z tak umundurowanego wojska jakie było kiedyś (wojna polsko-bolszewicka , II WŚ) "przeistoczyli" się w coś takiego

Ja nie mogę co za sajgon... przyszła nowa dostawa na frontowiec.pl (dziś ) ( Ruski sprzęt ) i po 20 min rozeszła się połowa towaru z owej dostawy  . To jest więcej niż chore.

Z serii: dostawa nowych torebek i ubrań kobiecych do sklepów XD