Ganz Napisano Grudzień 29, 2013 Share Napisano Grudzień 29, 2013 (edytowany) Witajcie, liczę na Waszą pomoc. Od dawna marzy mi się (no i potrzebny) mi jest netbook. Chodzi mi oczywiście o korzystanie z internetu, słuchanie muzyki, oglądanie filmów (w HD!), pisanie (opowiadania same się nie napiszą) i grę w sapera Wymagam od takiego: a) Bateria przy korzystaniu z internetu musi działać min. ponad 1h b) Musi posiadać wyjście VGA (mile widziane tak że HDMI) c) Min. 2 USB (najlepiej 3 i więcej) d) Dysk twardy min. 120 Gb (im większy tym lepszy) e) Wbudowane WI-FI i kamerka internetowa f) Waga?.. Jak najmniejsza. g) Ekran nie większy niż 12-13" h) System - nie musi być, sam zainstaluje sobie Win XP lub 7 W przyszłości zapewne będę chciał dokupić zewnętrzny napęd DVD. No i teraz najważniejsze... Cena. Im taniej tym lepiej, ale nie chcę uszkodzonych w jakikolwiek sposób laptopów. Zadowoli mnie cena góra 700 zł. Ja "namierzyłem" z serii HP Mini (link: http://allegro.pl/ne...3823218524.html LUB http://allegro.pl/hp...3813887676.html). Pierwszy wygląda na porządny. Drugi też, tylko że ma baterię do wymiany/regeneracji. Oglądam też Asus'y (głównie Eee PC). Co sądzicie, co polecacie? Słyszałem, że HP mam omijać z daleka. Oczywiście w grę wchodzą tylko używki, chyba że w takiej cenie można nowego dostać, ale szczerze wątpię. Acer Aspire One też wygląda ciekawie... Edytowano Grudzień 29, 2013 przez Gandezz Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Camed Napisano Grudzień 29, 2013 Share Napisano Grudzień 29, 2013 (edytowany) W tym: http://allegro.pl/netbook-hp-mini-10-n450-2gb-250gb-bl-kam-poznan-i3823218524.html uważaj. Ma System Windows 7 Starter, ale tylko okres testowy, jest dopisek. Edytowano Grudzień 29, 2013 przez Camed Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Religious Brony Napisano Grudzień 30, 2013 Share Napisano Grudzień 30, 2013 (edytowany) http://allegro.pl/hp-mini-110-3100sw-n455-1gb-250gb-win7-i3826714069.html Opis przedmiotu Nazwa produktu 110-3100sw Numer produktu XZ520EA Procesor Procesor Intel Atom N455 1,66 GHz Pamięć podręczna procesora 512 KB pamięci podręcznej L2 Pamięć 1 GB pamięci DDR2 (1 x 1024 MB) Maksymalna ilość pamięci RAM Obsługuje maksymalnie 2 GB pamięci DDR2 Karta graficzna Akcelerator graficzny Intel Graphics Media Accelerator 3150 Pamięć karty graficznej Łącznie maksymalnie 256 MB dostępnej pamięci graficznej Wyświetlacz Wyświetlacz WSVGA LED o przekątnej 25,6 cm (10,1 cala) z powłoką przeciwodblaskową (1024 x 600) Dysk twardy Dysk twardy SATA (5400 obr./min.) o pojemności 250 GB Karta sieciowa Wbudowana karta sieciowa Ethernet LAN 10/100BASE-T Łączność bezprzewodowa 802.11 b/g/n Dźwięk Generic, mono Klawiatura 92% pełnowymiarowej klawiatury Urządzenie wskazujące Tabliczka dotykowa z wydzieloną strefą przewijania pionowego Gniazda kart PC Zintegrowany czytnik kart pamięci 2 w 1 obsługujący karty Secure Digital i MultiMedia Gniazda zewnętrzne 1 gniazdo VGA 3 złącza USB 2.0: 1 złącze Ethernet RJ45 Wymiary 26,8 cm (dł.) x 19,4 cm (szer.) x 2,35 cm (wys. min.) / 3,21 cm (wys. maks.) Waga Od 1,34 kg Zasilanie Zasilacz sieciowy 30 W 6-ogniwowy akumulator litowo-jonowy (Li-Ion) Zawartość opakowania Kamera internetowa (VGA) z wbudowanym mikrofonem cyfrowym Do internetu powinien ci taki wystarczyć, do tego masz windows 7. Lepszego raczej nie znajdziesz w tej cenie. Mają tylko 1 na stanie więc jeśli ci odpowiada to warto się pośpieszyć Pozdrawiam. Religious.B Edytowano Grudzień 30, 2013 przez Religious Brony Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
osa21c Napisano Grudzień 30, 2013 Share Napisano Grudzień 30, 2013 Wiesz, z doświadczenia powiem, że netbook na hd to kiepski wybór. Sam mam netbooka i kompletny max to 360p. Ale poza tym do chodzenia po necie jak znalazł: leciutki i poręczny;) No i bateria dużo trzyma, bo to w środku mało prądu żre. Nic ci konkretnego nie polecę, bo tak naprawdę one mają przeważnie to samo w środku. Życzę udanego zakupu. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Camed Napisano Grudzień 31, 2013 Share Napisano Grudzień 31, 2013 Sam się przemierzam do zakupu, i zbieram... Myślę, że nie pociągnie on YT na HD, ale filmy z dysku w tej rozdzielczości pociągnie. I jego główne zastosowanie; internet. Jeśli prócz Wi-Fi miałby on możliwość posiadania karty GSM lub Aero2 byłoby all inclusive Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ganz Napisano Grudzień 31, 2013 Autor Share Napisano Grudzień 31, 2013 Mi chodzi głównie o przeglądanie internetu, Skype, You Tube, filmy (m. in. w HD), pisanie w World'zie. No i Saper. Czytałem, że 1 Gb RAM'u to dość mało, więc chciałem zwiększyć do 2. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Camed Napisano Grudzień 31, 2013 Share Napisano Grudzień 31, 2013 Koszt rozszerzenia jest dosyć nieduży, bo około 100zł. Tylko znaleźć kompatybilną kość i doczepić (dobrze szukać z dwoma slotami, by do domyślnej 1 kości z 1gb, dorzucić przynajmniej 2 tyle) Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
osa21c Napisano Styczeń 1, 2014 Share Napisano Styczeń 1, 2014 (edytowany) Opaca się więcej ramu zdecydowanie. Przy wyborze systemu zalecam NIE brać Windows 7. Zmuła po wgraniu kilku rzeczy gwarantowana. XP lub jakiś leciutki linux. Edytowano Styczeń 1, 2014 przez osa21c Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Camed Napisano Styczeń 1, 2014 Share Napisano Styczeń 1, 2014 Prawda. Najlepiej brać bez systemu, koszty są dużo niższe i jeśli nie ma się XP'ka zainstalować lekką dystrybucję Linuxa np. Xubuntu czy Kubuntu. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts