Skocz do zawartości

Nie ma przeznaczenia [NZ][Alternate Universe][Crossover][Tragedy]

Recommended Posts

Wersja rodzicielska* opowiadania o tym samym tytule (wersja przed autocenzurą w MLS).

Format oryginalny:

https://gitlab.com/fallout-equestria/there-is-no-fate-pl/-/tree/parental

Google Docs:

Wprowadzenie

Prolog

Rozdział I: Szpital

Rozdział II: Zatrzymany do wyjaśnienia

Uznanie autorstwa:

Opowiadanie zawiera (częściowo zmienione) fragmenty polskiego tłumaczenia Fallout Equestria (autorka oryginału: Kkat). Z tej powieści (oraz z Fallout Equestria: Project Horizons autorstwa Somber) pochodzi znaczna część świata Equestrii odmienna od przedstawionej w serialu Mój Mały Kucyk: Przyjaźń to Magia.

Serial ten, stworzony przez Lauren Faust dla Hasbro, jest również moją inspiracją. Pochodzi z niego wiele postaci i/lub imion ludzi w świecie Terry.

Sunshine jest, o ile mi wiadomo, postacią stworzoną przez DawnSomewhere, występującą między innymi w Where Are We: You Need Variety.

* - taka, którą można bez rumieńców pokazać rodzicom**

** - o ile rodzice rozumieją, dlaczego stary koń*** interesuje się bajką dla małych dziewczynek
*** - przy założeniu, że rzeczone dziecko to w rzeczywistości stary koń

Edytowano przez Dr Blankflank
Dodanie uznania autorstwa; formatowanie

• 2 months later...

W związku z bardzo trudną sytuacją rodzinną zawieszam prace nad FoE:NMP do odwołania.

Być może pojawi się za jakiś czas niekoniecznie kompletny rozdział trzeci, który był w przygotowaniu.

JEDNAK

W celach terapeutycznych rozpocząłem prace nad sequelem (!) Nie Ma Przeznaczenia: Festung Celestia,
w którym Paweł bez Znaczka powraca do świata ludzi, żeby stoczyć tam najważniejszą walkę swojego życia.
Uwaga: zawiera siarczynyspojlery FoE: NMP, na dzień dobry prolog zdradza zakończenie.

Edytowano przez Dr Blankflank

• 2 months later...
  • 2 weeks later...

„Nie ma przeznaczenia” to bardzo oldschoolowy fanfik. Tak „oldschoolowy”, że mógłby się on ukazać kilkanaście lat temu. Niestety ma też elementy z naszych czasów.

„Nie ma przeznaczenia” to u swych podstaw fanfik, który mnie zaintrygował. Akcja dzieje się przed wydarzeniami znanymi z fanfika „Fallout: Equestria”, ale takim jakby innym? „Fallout: Equestria” „zaczynał się”, zanim Twilight dostała skrzydeł. Tutaj nawet nie jest ona Twilight Sparkle tylko Twilight Twinkle, Pinkie Pie jest zaś pegazem. Są to zatem pierwotne koncepty postaci, które ostatecznie nie weszły do ostatecznej wersji serialu.

Jak się zawiązuje akcja? W bardzo, bardzo prosty sposób: główny bohater, Paweł, spadł na Rainbow Dash, po czym wylądował w szpitalu.

Cytat

-- Pomijając głowę praktycznie nie masz kości, która by nie była pęknięta lub złamana -- kontynuował, ignorując złośliwość. -- Masz liczne obrażania wewnętrzne, na szczęście po ustabilizowaniu cię są niegroźne.

To bardzo ciężka diagnoza. Ale od czego są czary! Dlatego przymknę oko, że bohater sobie już po kilku dniach hasa, kradnie kapcie…

Trudniej przymknąć oko, że w ciągu kilku dni, pomimo opowiadania o istotach zwanymi ludźmi, którzy jakoby istnieli, pomimo aresztu domowego, Paweł, który, jak widać, nosi bardzo niekucykowe imię, awansuje bardzo szybko, tak wręcz nienormalnie szybko na gwardzistę królowej. Tak, przypuszczam, że jest to kolejne nawiązanie do wczesnego etapu prac nad serialem. Skądinąd podobają mi się takie elementy, chociaż nie wiem (i zapewne się nie dowiem, bo fanfik jest porzucony), co to miało wnieść. Czyżby to było AU w ramach innego AU? Nawiązań do innych fanfików jest zresztą więcej. Biorąc pod uwagę, że Paweł jest człowiekiem to ma to sens.

Cytat

- O to właśnie mi chodziło! Możesz sprawdzić, kto wypożyczył "Antropologię"?
Mały smok pokiwał głową i truchtem pobiegł z powrotem do szafek katalogowych, starając się przy tym nie poślizgnąć na rozsypanych papierach.
-- Lyra Heartstrings! -- wykrzyknął głośno. -- Wypożyczyła ją już wiele księżyców temu.

Jednak mam problem z tym jego błyskawicznym awansem. To wszystko, co się dzieje z Pawłem, dopuszczanie go do wszystkich informacji pomimo tego, co mówi i że na dobrą sprawę powinien się znaleźć pod obserwacją psychiatry, jest tak dziwne i wymuszone. Nie wiem, czy Paweł to self insert autora, ale mam podejrzenia, że tak.

Tak czy inaczej, Paweł, chociaż wygląda jak kucyk, ale nie gada jak kucyk został już tym gwardzistą, a przynajmniej inni gwardziści na tyle go poważają, że słuchają jego obiekcji i porównań zebr do radzieckich szpiegów…

Tak, Paweł twierdzi, że chce być historykiem, dlatego tłumaczy, że zebry planują coś niedobrego, skoro wzywają do stolicy szefa swojego wywiadu w Equestrii, bo jak Związek Radziecki odwoływał swoje rezydenta do Moskwy to ten już nie wracał itd. I kucyki tego słuchają z uwagą, słuchają, ale nic z tym nie robią. Wcześniej Paweł wyjaśnił przyczyny rewolucji październikowej w Rosji i… naprawdę nie rozumiem, czemu oni go słuchają. A tak na marginesie, autorze, jeśli chcesz być historykiem i Paweł jest twoim self insertem, to odnośnie do przyczyn rewolucji październikowej polecam np. „Stracone dekady”, Mieczysław Smolenia, czy „Historia Imperium Rosyjskiego” Michaiła Hellera, to te krótsze książki dostępne w jednym tomie. Polecam też świetnego fanfika „Kanclerz”, który także omawia kwestie rewolucji, tylko że na gruncie Equestrii.

Natomiast, co mi się podobało, to ostrzeżenie, jakie Pinkie Pie daje Pawłowi, żeby nie próbował zmienić historii.

Cytat

Pokazała kopytkiem najpierw na swoje oczy, a następnie w moją stronę. -- PINKIE PIE PATRZY! ZAWSZE!

Pinkie Pie, jakby doskonale wiedziała, co się wydarzy i to byłoby świetnym i interesującym wątkiem, gdyby został rozwinięty. Samo hasło PINKIE PIE PATRZY! ZAWSZE! Jest również nawiązaniem do właściwego „Fallout: Equestrii”.

Językowo nie jest tragicznie ani wybitnie, można powiedzieć, że jest znośnie, że zdania są wystarczająco komunikatywnie napisane, żeby nie budzić wątpliwości co autor na myśli. A potem pojawia się to.

Cytat

-- Komandorko? To chyba dobra okazja, by Twilight Twinkle pokazała się w Ponyville -- zauważył Shining Armor. Podmieniec przebiegła wzrokiem po bałaganie, po czym entuzjastycznie skinęła głową.

Co to jest „komandorko”? Poszukałem trochę i okazało się, że słowo, które używa autor istnieje, ale znaczy coś zupełnie innego.

image.png.c524a7c17300651270a82be2c02d4bec.png

Cytat

Nie minęło dużo czasu, gdy po schodach zeszła Podmieniec, znacznie wyprzedzając pozostałych oficerów. Podszedłem do niej.
-- Pani komandor?

Jak widać, można pisać poprawnie. Niestety autor idzie w zaparte.

Cytat

-- Kapitanka Spitfire! Nie mogę uwierzyć, że tu jesteś! -- wykrzykiwała okrążając Wonderboltkę dookoła, lecz cały czas zwrócona do niej głową. Wreszcie ta, wyraźnie zniecierpliwiona, lewym skrzydłem zatrzymała orbitującą.

„Kapitanka”? Tego słowa nawet nie ma w słowniku. Sprawdzałem dzisiaj nad ranem. Mam nadzieję, że nie jest to wytwór naszego systemu edukacji i na lekcjach nie ma rozważań na temat tego, że nie należy używać słowa menstruacja, tylko womenstraucja, bo słowo to zawiera element „men” albo „Herstoria”, bo słowo „Historia” zawiera „His”, a więc na pewno dotyczy mężczyzn… Już nie piszę, że oba słowa, zarówno komandorka, jak i kapitanka brzmią, jak 90% „ulepszeń języka polskiego” wymyślonych przez osoby feministyczne, po prostu źle. To są dowódcy, ich tytuły nie powinny się kojarzyć ze zdrobnieniami! 

Skoro znęcanie się nad osobami feministycznymi jest już odhaczone, to przejdźmy do podsumowania. „Nie ma przeznaczenia” mnie zaintrygował, nie tyle swoimi „ulepszeniami” języka polskiego co tajemnicą. Dlaczego Pinkie Pie tyle wie, czy to, że jest pegazem, a Twilight Sparkle jest Twilight Twinkle ma jakieś znaczenie? Bardziej mnie to przykuło do lektury niż jej naiwność (a jest to fanfik bardzo naiwny) czy nie najlepszy styl (i używanie podwójnego „-” jako oznaczenia partii dialogowych), jakim jest napisany. Sądzę, że bym z zainteresowaniem przeczytał kolejne rozdziały.

Edytowano przez Obsede

Chcesz dodać odpowiedź ? Zaloguj się lub zarejestruj nowe konto.

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to bardzo łatwy proces!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
  • Utwórz nowe...