Jump to content

Squat [Z][Violence][Slice of Life][Political]

Zena92
 Share

Recommended Posts

Banned from For Glorous Eqestria

Witam, mam zaszczyt przedstawić wam fanfika wspólnie napisanego przeze mnie i MgrKuNę . Będzie mowa o poglądach i ideologiach politycznych (szczególnie tych lewicowych). Więcej informacji jest zawarte w przedmowie. Życzymy przyjemnej lektury. 

PS. Fanfik może być trochę kontrowersyjny. Jak ktoś jest wrażliwy na ideologie polityczne, szczególnie te lewicowe niech się nie zabiera za czytanie. Pozdrawiamy.

180px-CircleN.svg.png

Squat

Musiałem usunąć i założyć temat jeszcze raz bo inaczej nie dało sie tagów dodać

Edited by Dolar84

• 1 year later...

Szukając jakiś zagubionych w otchłani zapomnienia ficów, natrafiłem na to opowiadanie które od razu zaintrygowało mnie swoim tytułem. Jako zapalony kapitalista i libertarianin wybuchnąłem w duchu diabolicznym śmiechem gdy przeczytałem, że będzie kontrowersyjnie i politycznie. No i zabrałem się do lektury. Może zacznę od strony technicznej, bo to pójdzie łatwo. Błędów raczej nie wyłapałem, czasem tylko przecinek czy inna drobnostka. Tak więc w tej kwestii wszystko w porządku. Opowiadanie czyta się gładko, zgrabne dialogi i opisy. Tu również nie mam nic do zarzucenia.  A co do fabuły... Uch, takiej nachalnej propagandy to dawno nie czytałem. Oczywiście nie chodzi mi o to, że fic ma jakieś tam ideologiczne przesłanie, ale już od samego początku świat przedstawiony zostaje podzielony na tych dobrych i złych. Gdzie ci drudzy biją, mordują, łamią prawo, korupcja, zło, nacjonalizm i portret Celestii w pokoju. Przy iście mesjańskiej postawie tych pierwszych. No dobrze, może taki zamysł autora, świat nie musi być szarobury, można oprzeć opowiadanie na dość ostrych kontrastach. No ale gdy nacjonaliści zabijają jednego z anarchokomunistów, a ci w odwecie torturują (cytując) "stłamszonego, nic nie wartego śmiecia" to wszystko w porządku i mu się należało. No i z jaką arogancją odnosi się potem główny bohater w sądzie wobec uczestniczki tych zdarzeń. I pomyśleć że to on promował przyjaźń i tolerancję. Straszne. Tak więc za takie przerysowane, bezrefleksyjne podejście do tematu minus. Podoba mi się forma opowiadania, we w miarę krótkim tekście zawarto dość szeroki przedział czasowy, a czytając niemal się tego nie zauważa. Fajne jest też ponyfikowanie różnych skrótów czy zdarzeń z naszego świata. Gdyby tylko nie pchać czytelnikowi do gardła garściami chamskiej reklamy anarchokomunizmu to byłoby to naprawdę dobre, przyjemne opowiadanie. 

• Upvote 1

<Co ja czytam o tej godzinie>

Będzie w punktach bo łatwiej mi tak pisać i myśleć:

-Miałem siebie za liberała ,lecz po przeczytaniu tego fica chyba bliżej mi do gości zamawiających po pięć piw (przynajmniej według przesłania fica)

-Za propagandę należy się złoty Goebbels 

-Obnoszenie się z poglądami i krytyka: Co myśli normalny[ no tak,moje poglądy są w mniejszości więc się dostosuję]  Co myśli chory popieprz[ JA JESTEM NORMALNY I NALEŻY MI SIĘ WSZYSTKO WY ZACOFANE FASZYSTY]

-Śmierć symbolem czegośtam itp.. Mesjanizm wyszedł z użycia wraz z zakończeniem romantyzmu

-,,Myślę, że powinniśmy przyjąć naszą nazwę. Jesteśmy antysystemowi, antyfaszystowscy"...za...dużo...lewactwa

-zabili naszego=źle , pojmaliśmy,torturowaliśmy itd. naszego przeciwnika=dobrze (kali kraść dobrze, kaliemu ukraść źle)

-przeniesienie rzeczywistego sporu (anitfa vs ONR/NOP) na fica. Nikt tego nie zabrania, ale w tej formie to bardziej przypomina radziecką propagandę niż twórczość wolnego autora

-podsumuję to tak ,,moja prawda jest najmojsza"

-I jeszcze ci świadkowie...tu już bez komentarza

To chyba wszystko. Błędów technicznych nie znalazłem ale nie skupiałem się nawet na ich szukaniu.

A teraz przepraszam, wracam do bycia ,,faszystą".

Edited by Saper9
  • Upvote 1