Kamiiru Napisano Styczeń 30, 2014 Share Napisano Styczeń 30, 2014 (edytowany) Siemka, mam małe pytanie odnoście bibliografii na maturę z J.Polskiego Jak się za to zabrać? Mam temat: Metamorfoza bohatera i jej sens w literaturze . Omów przykład na podstawie wybranych fragmentów. . Myślałem o następujących lekturach: - Jądro ciemności (przemiana Kurtza) - Przedwiośnie - Makbet ( przemiana Makbeta) Musze jeszcze z 2 lektury wymyślić może znacie jakieś? Edytowano Styczeń 30, 2014 przez KamilPL 94 Link do komentarza
miskof Napisano Styczeń 30, 2014 Share Napisano Styczeń 30, 2014 (edytowany) Jeśli chodzi tylko o lektury szkolne, to "Dziady" (przemiana Gustawa i przykładowo "Kordian". Właściwie, w wielu lekturach można doszukać się przemiany bohatera. ;pEDIT:"Dżuma" (przemiana księdza) Edytowano Styczeń 30, 2014 przez miskof Link do komentarza
Salmonella Napisano Styczeń 30, 2014 Share Napisano Styczeń 30, 2014 Z lektur to faktycznie Dziady, nadaje się też Zbrodnia i kara. Spoza lektur też mi kilka rzeczy do głowy przychodzi - podawać? Link do komentarza
Imeshovy Napisano Styczeń 30, 2014 Share Napisano Styczeń 30, 2014 (edytowany) Z doświadczenia mogę odradzić branie lektur szkolnych. Egzaminatorzy mogą wypytywać potem z treści, a bez szczegółowej znajomości może być krucho . Ogólnie książki przez Ciebie zaproponowane pasują, można jeszcze dorzućić, hmm... Doktor Jekyll i pan Hyde kojarzy mi się z motywem metamorfozy bohatera, ale mogę się mylić . Z lektur można dać jeszcze Pana Tadeusza i przemianę Jacka Soplicy w księdza Robaka, no ale patrz to, co wcześniej napisałem ;d. Edytowano Styczeń 30, 2014 przez Imesh 1 Link do komentarza
bobule Napisano Styczeń 30, 2014 Share Napisano Styczeń 30, 2014 Doktor Jekyll i pan Hyde kojarzy mi się z motywem metamorfozy bohatera, ale mogę się mylić Tam nie był metamorfozy, tylko rozdwojenie osobowości Mi się wydawało, że skoro to są lektury to maturzysta teoretycznie powinien znać ich treść Link do komentarza
Imeshovy Napisano Styczeń 30, 2014 Share Napisano Styczeń 30, 2014 (edytowany) Dlatego napisałem, że mogę się mylić Jeżeli chciałbyś czymś błysnąć, to podobno do tego tematu pasuje przykład... Michaela Corleone z Ojca Chrzestnego (przypominam, że to nie tylko genialny film ale i powieść ). Przemiana człowieka prawego, brzydzącego się gangsterskim światem w bezwzględnego przywódcę mafii. Jeżeli coś z lektur, to pasować tu może metamorfoza Zenona Ziembiewicza z Granicy (z człowieka posiadającego swoje ideały w hipokrytę). Edytowano Styczeń 30, 2014 przez Imesh Link do komentarza
Recommended Posts