Składniki (na trzy kufle cydru):
- 2 kg jabłek świeżo zerwanych (czerwonych i zielonych)
- 1,5 kg cukru
- 1 l wody
- 2 malutkie opakowania drożdży
- 1 przepiórcze jajo
- 2 cytryny
- 2 listki mięty (dla dodania ciekawszego smaku)
Sposób przygotowania:
Jabłka dokładnie obieramy. Następnie kroimy w małe kostki. Wkładamy do zamrażarki pokrojone jabłka. Następnie bierzemy 0,5 kg cukru i wsypujemy je do kolejnej miski. Zalewamy cukier zimną wodą. Mieszamy łyżką do momentu, kiedy cukier całkowicie się rozpuści. Teraz wyciskamy cały sok z cytryn do miski. Znowu mieszamy. Dodajemy pokrojone drożdże do miski i wciąż mieszamy. Gdy widzimy, że woda lekko się zabarwiła, wyciągamy z zamrażarki jabłka. Powinny one puścić delikatny sok. Naszym zadaniem jest wyciśnięcie całego soku z pokrojonych owoców. Do tego używamy np. kopytka lub czegoś czym możemy przycisnąć nasze jabłka. "Tłuczemy" jabłka do momentu, gdy cały sok puści z owoców. Stłuczone kostki wyciągamy i odkładamy na bok. Pozostały sok wlewamy do miski z wodą i innymi składnikami. I oczywiście mieszamy. Dla dodania smaku i konsystencji wbijamy jeszcze jedno przepiórcze jajo do cydru i dokładnie mieszamy całość. Wzbogaci to harmonię smaku. Miłośnicy nieco świeżych rozwiązań mogą dodać jeszcze dwa posiekane listki mięty. I gotowe!
Smacznego!