ShadowTraitor Napisano Sierpień 5, 2016 Share Napisano Sierpień 5, 2016 (edytowany) Ciekawi mnie ile osób oglądało już nocne niebo teleskopem albo chciało by zobaczyć. Ja dopiero zaczynam (dopiero teraz zauważyłem że mam w domu takie coś jak teleskop ( leży już jakieś 4 lata)). Pierwszy raz mam już za sobą i moja opinia jest jedną to jest zajepiórwiaste lepsze niż gołym okiem. Problemem jest ze znalezienie dobrego miejsca bez lamp, budynków i wielkich drzew. Ale zobaczyć gwiazdę "z bliska" to jest coś nie do opisania. No to ciekawi mnie wasze zdanie o niebie. Edytowano Sierpień 6, 2016 przez Sosna Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WilczeK Napisano Sierpień 5, 2016 Share Napisano Sierpień 5, 2016 Teleskop jedno, a nauczyć się mapy nieba to drugie. No chyba, że całe życie chcesz księżyc obserwować. Tak czy siak, zazdrość bardzo. Jak dla mnie za drogie rzeczy, choć kiedyś pewnie spróbuje. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ShadowTraitor Napisano Sierpień 5, 2016 Autor Share Napisano Sierpień 5, 2016 29 minuty temu WilkU napisał: a nauczyć się mapy nieba to drugie. Racja ale uważam że z czasem się nauczę tej mapy bo nie jest taka trudna :). Narazie patrze bo patrze. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano Sierpień 6, 2016 Share Napisano Sierpień 6, 2016 Mój ziomek ma teleskop taki średniej wielkości, ale poza księżycem to nic nie zobaczyliśmy ciekawego, może trzeba się nauczyć z niego korzystać. Ja to się fascynuję kosmosem i w ogóle, szkoda że nie ma w moim mieście takiego kierunku jak astronomia, gdyż bym chciał na to pójść. Czy wiecie, że w 2020 ma być nowy teleskop Webba? Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Metka04 Napisano Sierpień 12, 2016 Share Napisano Sierpień 12, 2016 (edytowany) Nawiązując do tematu dzisiaj jest noc spadających gwiazd Wczoraj już było widać dzisiaj też mają być widoczne. Oglądałam w ubiegłym roku było prze bajecznie! w tym roku koniecznie kocyk gorąca herbata w termosie i będę oglądać. Polecam wszystkim wieczorny piknik. W ciągu 2 godzin zobaczyłam kilkanaście spadających gwiazd. Najlepiej się położyć na pleckach aby ogarnąć na raz jak największy kawał nieba. Wszystko widać gołym okiem, nie potrzeba teleskopu. https://www.facebook.com/events/144735959197214/ Edytowano Sierpień 12, 2016 przez Metka04 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Poszukiwacz15 Napisano Lipiec 21, 2017 Share Napisano Lipiec 21, 2017 Odkopuje! Właśnie nadciąga dość widowiskowy rój meteorytów, persidy. Maksimum roju przypada na noc z 12 na 13 sierpnia. Możliwe natężenie w maksimum wynosi 60 meterytów na godzine. Ciekawi mnie czy w tym roku ktoś na to czeka? 1 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts