D.E.F.S Posted November 17, 2019 Share Posted November 17, 2019 Witajcie kochani. Przygotowałam dla was małą zabawę zwiazaną z chemią. Zasady są proste. Ja zadaje pytanie, wy odpowiadacie. Osoba, która pierwsza odpowie prawidłowo otrzyma punkt Za punkty otrzymujemy rangi. 0-5 Punktów - Uczeń 6-10 Punktów - Pomocnik 11- 15 Punktów - Młodszy Laborant 16 - 20 Punktów - Laborant Zachęcam do udziału Pierwsze Pytanie. Wymień nazwę substancji chemicznej, który oznacza się symbolem E621. Powodzonka 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Król Etirenus Posted November 17, 2019 Share Posted November 17, 2019 Glutaminian Sodu 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
PervKapitan Posted November 17, 2019 Share Posted November 17, 2019 furry Glutaminian sodu 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
D.E.F.S Posted November 17, 2019 Author Share Posted November 17, 2019 Poprawna odpowiedź to Glutaminian Sodu, a jako pierwszy odpowiedział @Król Etirenus. Glutaminian Sodu Szeroko stosowany jako dodatek do żywności, jest np. składnikiem zup instant, sosów, przypraw, konserw rybnych, jako wzmacniacz smaku i zapachu. Jest to jedna z ważniejszych substancji w chemii spożywczej. Tablica Wyniķów Uczeń Król Etirenus (1pkt) Uczennica PervKapitan (0pkt) A oto kolejna zagadka: Jaki minerał wywodzi swą nazwę od smoczej krwii? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Król Etirenus Posted November 18, 2019 Share Posted November 18, 2019 (edited) Mi się wydaje, że to raczej jest żywica pewnego gatunku drzewa z ameryki południowej, Teoretycznie po milionach lat może przerodzić się w coś w rodzaju bursztynu, i w tym kontekście może być to minerał (jeżeli uznamy bursztyn, jako minerał). Ale nie jestem pewny do końca, czy ta odpowiedź jest prawidłowa. Edited November 18, 2019 by Król Etirenus Link to comment Share on other sites More sharing options...
D.E.F.S Posted December 4, 2019 Author Share Posted December 4, 2019 Czy jest ktoś, kto zna prawidłową odpowiedż? Na pewno nie jest to bursztyn Link to comment Share on other sites More sharing options...
Król Etirenus Posted December 4, 2019 Share Posted December 4, 2019 Nie powiedziałem, że smocza krew to bursztyn, tylko powiedziałem, że może być to coś w rodzaju bursztynu (a nie nim samym) A stwierdzenie że bursztyn, jest minerałem miał raczej charakter przypuszczający (i dotyczył tylko samego bursztynu). Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts