Jump to content

Strona Główna  |  Ogłoszenia  |  Lista Fanfików  |  Fanpage  |  Feedback
D.E.F.S

[Poradnik] Dobre Rady Sunsetki

Recommended Posts

W tym temacie chiałabym podzielić się poradami w kuchni i nie tylko. Wszak Kuchnia to takie laboratorium dnia codziennego. Pierwsza porada dotyczy soku jabłkowego, który rozgrzewa w chłodne jesienne wieczory. Defs mnie poczęstował i zdradził mi swój przepis. A więc do dzieła.

 

Potrzebujemy:

- Duży Dzbanek lub Garnuszek (2+ litra)

- Dwa Kubki/szklanki

- Sok z jabłek (1,5 litra)

- Dwie łyżeczki cynamonu

- Dwie łyżeczki kardamonu

- Korzeń Imbiru (100 gr)

 

opcjonalnie

- Gożdziki

 

 

Najpierw sok jabłkowy przelewamy do dzbanka/garnuszka.

Następnie kardamon i cynamon umieszczamy w szklance i zalewamy wrzątkiem.

Imbir obieramy, kroimy na mniejsze cząstki i wsypujemy do drugiej szklanki i zalewamy wrzątkiem.

Oba roztwory mieszamy i czekamy około 15 minut, aż nieco ostygną.

Następnie roztwory wlemamy do soku i mieszamy.

Po godzinie napój jest gotowy.

Można również dodać goździki, lecz nie można z nimi przesadzać, gdyż ma bardzo intensywny aromat i może popsuć nasze doznania smakowe.

 

Spróbowałam i smakuje przepysznie.

Edited by D.E.F.S
  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Equestria, ech jak  ja za nią tęsknię. Dałabym wszystko, by rozkoszować się przepysznymi daniami w Królewskiej stólówce. Póki co, muszę szukać smakołyków u siebie. Wiem, że większość kucyków nie je mięsa. Też nie jadłam, lecz jestem teraz człowiekiem i jak człowiek, konsumuje produkty mięsne. Boczek, och Celestio jak  ja go uwielbiam. Dodaję go do kanapki z sałatą i pomidorem, jem go ot tak jako przekąskę i  jako danie obiadowe...

 

Faszerowane Grzybki:

Składniki:

6 dużych pieczarek

100 gram żółtego sera (najlepiej Chedar)

3 plastry bekonu.

 

Najpierw myjemy i osuszamy grzyby. Odkrawamy ogonki, zostawiając jedynie kapelusze. Odkrojone ogonki, ser i boczek ciachamy na małe cząstki. Tak powstałą mieszanką napełniamy kapelusze. 

 

Bierzemy głęboką blaszkę i wykładamy ją folią amelininową. Skrapiamy lekko olejem i układamy grzybki. Piekarnik ustawiamy na 200 stopni, a gdy się nagrzeje, wkładamy blaszkę i pieczemy 12-15 minut. Pyszotka!

 

Należy pamiętać o środkach bezpieczeństwa, wszak nie trudno o wypadek. Życzę wam smacznego :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×
×
  • Create New...