Jump to content

Azjatycka Mitologia

Paladyn Zanderson
 Share

Recommended Posts

Cóż, skoro forum czekają zmiany to postanowiłem  wrócić. Zegarmistrz w tym dziale założył temat o azjatyckiej sztuce, a ja zakładam r temat o mitach tego  rejonu, które są bardzo interesujące. Weźmy choćby pod lupę mitologię chińską, gdzie już stworzenie świata nie jest, takie jak myślimy, bowiem według mitologii  świat narodził się w niebiańskim jaju, które jakimś sposobem pękło, a dzięki temu  w ciemności pojawiło się światło, albo mój ulubiony mit ludu Ajnów o tym dlaczego psy nie mówią ? Okazuje się że kiedyś psy potrafiły rozumieć i używać ludzką mowę, ale jeden pies nie był wierny swemu panu, szczerze to był z niego zupełny ignorant - nie dość, że nie ocalił swego pana przed niedźwiedziem, to mało tego podszywał się pod niego okłamując tym samym jego żonę. Kobieta w pewnym momencie jednak wykryła  podstęp i sypnęła kundlowi gorącym popiołem w pysk, tym sposobem krtań gagatka została poparzona przez co był zdolny jedynie do wydania z siebie jedynie warkotu, gdyż wydanie ludzkich odgłosów sprawiało mu ból.

A wy macie jakieś ulubione Mity azjatyckie ? A może  jesteście po prostu ciekawi. Nie bójcie się dyskutować, pytać