Skocz do zawartości

Epickie przepisy na muffiny.


Kirara

Recommended Posts

Wszyscy wiedzą, że Derpy to łakomczuch i zrobi wszystko, by dostać swoje ulubione muffiny :derp2: Lecz zna tylko kilka przepisów na swoje ulubione babeczki... Czy możecie jej pomóc wzbogacić kolekcję i podzielicie się swoimi?

Bądź co bądź... każdy przyrządza swoje wypieki w inny sposób... Albo macie swoje ulubione smaki. W tym temacie zrobimy największą na forum bazę przepisów na najlepsze na świecie muffiny!

A to wszystko, ku uciesze Derpy! :derp2:

WyGNTVI.png

Link do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mam przepis na "Derpastyczną Muffinkę", która chyba będzie idealna na tą okazję.

Skład:

- Jajka

- Mąka

- Woda

- Mleko

- Drożdże

- Czekolada (mleczna i biała)

- CUKIER!

- Wiórki czekoladowe

- Zółty i Szary barwnik

- Proszek do pieczenia

Co potrzeba?

- Piekarnik

- Łyżka

- Mikser (w przypadku Derpy również łyżka)

- Miska

- Foremki!

Sposób przygotowania:

Do miski wbij 2 jajka, dosyp mąki i trochę cukru oraz wody. Energicznie wymieszaj, aż masa stanie się jednolita. Potem po kolei dosypuj składniki i mieszaj. Dodawaj mianowicie: Dwie STOŁOWE łyżki drożdży, pokruszoną czekoladę oraz łyżkę proszku do pieczenia. Potem ponownie wymieszać, aż masa będzie substancją jednorodną i dodać szary barwnik. Ponownie rutynowo i energicznie wymieszać po czym wstawić do pieca na 180*C i piec przez około 10-15 minut.

Sposób przygotowania sosu:

Do rondla włóż białą, pokruszoną czekoladę i roztop ją. Gdy ciało stałe przemieni się w miarę już w ciecz należy dodać trochę cukru i trochę żółtego barwnika, przez co sos będzie bardziej derpastyczny.

Wygląd:

Słyszysz to? Tak! Muffinka gotowa!

***

Wyciągęłeś/aś ją? To dobrze. Widzisz ten wspaniały szary kolor? To przecież Derpastyczna Muffinka, która przypominać ma Derpy. Logiczne co nie? Teraz podlej ją sosem czekoladowym i patrz jak rozpływa się po muffince. A teraz ją zjedz!

Link do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dajmy im nazwę hmmmmm "Derpinkowe Muffinki" (nie mam weny :S)

Składniki

-375 g masy makowej z bakaliami

-1/2 szklanki cukru

-3 jajka

-1/3 szklanki śmietanki kremowej 36%

-2 łyżeczki ekstraktu migdałowego lub 2 łyżki likieru migdałowego Amaretto

-70 g ciemnej czekolady, posiekanej na kawałki

-1/2 szklanki posiekanego ananasa

-1,5 szklanki mąki żytniej np. typ 1400

2 łyżeczki sody oczyszczonej

1 szklanka zsiadłego mleka (maślanki lub jogurtu naturalnego)

-orzechy włoskie do dekoracji, jakiś puder do posypania :3

Materiały (tak to ujmijmy)

-12 papilotek o średnicy 4 cm

-1 szklanka = 250 ml

Przygotowanie

Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Do misy miksera włożyć masę makową z bakaliami, zmiksować na wolnych obrotach ze stopniowo wsypywanym cukrem. Następnie kolejno dodawać jajka, miksując po każdym dodanym przez około 30 sekund, na wolnych obrotach miksera. Dodać śmietankę, ekstrakt lub likier migdałowy i zmiksować. Na koniec wymieszać z posiekaną czekoladą oraz ananasem.

Mąkę wymieszać z sodą i dodać do masy makowej, wymieszać delikatnie łyżką, następnie połączyć wolno mieszając z zsiadłym mlekiem. Masę wyłożyć do 12 papilotek znajdujących się we wgłębieniach formy na muffiny.

Udekorować jak tam nam się podoba. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 25 - 30 minut, aż patyczek będzie suchy. Wyjąć na kratkę, ostudzić i posypać cukrem pudrem.

SMACZNEGO!

Link do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Muffiny czekoladowo-waniliowe z budyniem

Składniki

Muffin.gif 350-400g mąki

Muffin.gif 700ml mleka

Muffin.gif 180g cukru

Muffin.gif 1op cukru waniliowego

Muffin.gif 1lyż proszku do pieczenia

Muffin.gif 1lyż sody oczyszczonej

Muffin.gif 0,5op białej czekolady

Muffin.gif 1op gorzkiej czekolady

Muffin.gif 1 łyż kakao

Muffin.gif 1 jajko

Muffin.gif 100g margaryny

Muffin.gif 1op budyniu

Muffin.gif sól

Sposób przygotowania:

Pierw musimy ugotować budyń. Wykorzystujemy do tego mniej mleka niż przewiduje producent, by budyń był gęściejszy. Do mleka dajmy także 50g margaryny. Możemy także dosypać odrobinę cukru waniliowego do mleka dla wzmocnienia smaku. Budyń odstawiamy do wystygnięcia.

Do miski wsypujemy suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cukier i odrobinę soli. Po wymieszaniu odsypujemy około 1/3 proszku do drugiej miski. Do pierwszej miski (tam gdzie będzie więcej składników) dosypujemy cukier waniliowy. Do drugiej dosypujemy kakao i znów wszystko mieszamy.

Teraz w 3 misce przygotowujemy wszystkie mokre składniki: Nalewamy mleka (nie może być zimne, bo zważy się margaryna) rozpuszczoną margarynę oraz jajko. Wszystko mieszamy. Teraz dolewając po odrobinie płynu do masy. Cały czas mieszając. Do mieszania używamy widelca! W żadnym wypadku nie można używać miksera. Masa na muffiny ma być z sobą połączona, ale jak najbardziej grudkowata oraz dość gęsta. Do czekoladowej masy dosypujemy starte połowy tabliczek czekolad i delikatnie mieszamy w celu połączenia składników.

Następnie do do foremek nakładamy po łyżce masy czekoladowej. Następnie nakłady na środek budyń (staramy się by budyń nie dolegał do ścianek foremki, ale jak się dotnie to mówi się trudno). Następnie przykrywamy budyń drugą masą. Ilość masy powinna być min 3/4 wysokości foremki, ale nie do pełna jej wysokości.

Na koniec okładamy kilka drobnych kawałków gorzkiej czekolady na wierzchu - zbyt duże kawałki spowodują oklapnięcie babeczki z powodu ciężaru czekolady.

Nastawiamy piekarnik na 200-230 stopni. Do piekarnika, prócz naszych wypieków wkładamy szklankę wody co zapobiegnie wysuszeniu babeczek i będą one przyjemnie miękkie.

Gotowe babeczki wyjmujemy po około 20-25min gdy się zarumienią.

b35f58b1a8a2.jpg

3a0fb199e66b.jpg

ac755d6dfda7.jpg

d6c2bf3e9d15.jpg

Życzę smacznego

Link do komentarza
Udostępnij na innych stronach

:djTyy: : Te przepisy są derpastyczne! Muszę je wykorzystać! Umm... oby tylko Whoovsik się nie zdenerwował, kiedy nieco za bardzo je przypiekę... Nie zawsze wychodzą mi idealne...

Ale... mmm... Te z masą makową wyglądają pysznie... i te z nadzieniem budyniowym też... i... ojej! Moje najulubieńsze! Czekoladowe!

Dinky, Amethyst Star! Dzisiaj na kolację będą muffiny! Mam ekstra nowe przepisy!

*w tle* Znowu....?

:omnom:

Link do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość
Temat jest zablokowany i nie można w nim pisać.
×
×
  • Utwórz nowe...