osa21c Napisano Wrzesień 29, 2013 Share Napisano Wrzesień 29, 2013 (edytowany) Witajcie! Dziś wyjaśnię wam kwestię gotowych komputerów z allegro. Na tej znanej stronie aukcyjnej można kupić " dobry sprzęt w okazyjnej cenie". Czy jest tak naprawdę? Sprawdźmy: 1. SUPER WYDAJNY PROCESOR XXXX O TAKTOWANIU 4X4 GHZ - 16GHZ! - wydaje nam się jest super wydajny,jednak tak nie jest. Taktowań się NIE mnoży, gdyż każdy rdzeń pracuje niezależnie. Ponadto brakuje tu informacji o cache procesora, który również ma duży wpływ na wydajność. 2. SUPER WYDAJNA KARTA GRAFICZNA NVIDIA GT 610/620/630 2 GB DDR3 NADAJĄCA SIĘ DO GRANIA W NOWE GRY NA WYSOKICH USTAWIENIACH - kłamstwo. Te karty graficzne nie maja nic wspólnego z innymi układami z serii 600. W rzeczywistości są to kolejno układy GT 430 i 520 z lekko podniesionymi taktowaniami. Pamięć jest tak wolna, ze mogło by jej być i 4gb, a i tak nie nadawałaby się do grania. 3. SUPER POJEMNY DYSK 2 TB - fajnie, ze pojemny, tylko co dalej? Możliwe, ze to dysk z wadami fabrycznymi. Bardzo możliwe jest, że ma on zaledwie 5400 rpm, co znacznie wydłuży ładowanie plików. 4. STYLOWA OBUDOWA XXX - jak to mówią, liczy się wnętrze. Obudowy te są formatu mATX, co bardzo ogranicza rozbudowę, jest ona również słabo chłodzona ( stąd ich pieszczotliwa nazwa - piekarnik). Warto tu dodać, że plomby gwarancyjne uniemożliwiają wykonanie tak prostych czynności, jak reset biosu czy przedmuchanie z kurzu, przez co będziemy musieli płacić za to serwisowi. 5. MARKOWY ZASILACZ ATX 700W - KA-TA-STRO-FA. Marki tak naprawdę wcale nie znamy, zasilacz prawie na pewno ledwo oddaje połowę rekomendowanej mocy. Więcej o zasilaczach w moim poprzednik poradniku - http://mlppolska.pl/watek/7501-czarna-lista-zasilaczy-zasilacze-polecane/?view=getnewpost Dobra, nie można kupić gotowca, co wiec zrobić. Ano samemu dobrać części i złożyć zestaw. Warto zamówić części w sklepie internetowym - ceny będą niższe. Jesli nie czujemy się na siłach, za niską opłatą możemy sklepowi zlecić złożenie zestawu, a ponieważ dają oni osobne gwarancje na każdą część, nie doświadczymy w obudowach plomb. Tu konczę poradnik. Komentujcie i piszcie własne propozycję. Do następnego razu! Edytowano Wrzesień 29, 2013 przez osa21c 2 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kapustka Napisano Wrzesień 29, 2013 Share Napisano Wrzesień 29, 2013 Ogólnie to nie kupuje się gotowców z allegro, innych takich serwisów oraz różnych marketów, a co do samego tematu, to masz rację. Zasilacze w tych sprzętach to często są "noname xxx W", a człowiek mało wiedzący zwraca uwagę na te liczby i myśli, że to super część. Karty graficzne to okropne buble z dopiskami "najnowsze gry na ustawieniach ultra" co oczywiście nie do końca jest prawdą. Z resztą części tak samo jest, jak opisałeś. Można też trafić na bardzo tani sprzęt np. z lepszym procesorem, ale właśnie... cała reszta w środku jest zła. Dlatego też lepiej samemu sobie złożyć komputer, bo gotowce są albo drogie, albo gówniane. "Stop Gotowcom!" Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Camed Napisano Wrzesień 29, 2013 Share Napisano Wrzesień 29, 2013 Dobrze jest mieć znajomych z rodziny w biznesie Internet tańszy o połowę, części po znajomości do kompów 30% taniej... Kompa o wartości 3700 mam za 3100 Ale poradnik jest bardzo dobry, pokazujący realia. +1 do repu (nie wiem czy ktoś na to w ogóle patrzy, ale prestiż ) Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
osa21c Napisano Wrzesień 29, 2013 Autor Share Napisano Wrzesień 29, 2013 Dzięki Camed, na pewno niedługo ci się odwdzięczę Miło mi również poinformować, ze do naszego grona dołączył Dat - jego specjalność to dobór części i ogólnie sprzęt:) Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eter Napisano Wrzesień 29, 2013 Share Napisano Wrzesień 29, 2013 Tydzień temu składałem nowy komputer, gdybym chciał kupić gotowca w tym samym przedziale cenowym to miałbym o około 30 - 40% gorszego PCta, aż mi się śmiać chce jak widzę te wszystkie naciągactwa w sklepach . Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FlutterFan Napisano Wrzesień 29, 2013 Share Napisano Wrzesień 29, 2013 Nie jest źle. Też na sprzęcie się znam. I każdemu znajomemu odmawiam kupowania gotowców wspierając ich swoją znajomością sprzętu. Gotowce z Allegro to coś czego się nie kupuje i tyle. Niestety nie wszyscy siedzą w tym tak jak Niektórzy i dają się zrobić... Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Speedoss Napisano Wrzesień 29, 2013 Share Napisano Wrzesień 29, 2013 (edytowany) Również odradzam kupno gotowców, również skrzynek w supermarketach, gdyż nigdy do końca nie wiadomo co tam w środku siedzi i jak jest to zamontowane. Najlepiej właśnie jest kupować części pojedynczo i składać samemu. Mój pierwszy komputer był właśnie gotowcem z supermarketu i się strasznie grzał - okazało się, że nie było pasty na procesorze i radiator praktycznie wcale nie odbierał ciepła od procesora. Edytowano Wrzesień 29, 2013 przez Speedoss Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Camed Napisano Wrzesień 29, 2013 Share Napisano Wrzesień 29, 2013 Nie jest źle. Też na sprzęcie się znam. I każdemu znajomemu odmawiam kupowania gotowców wspierając ich swoją znajomością sprzętu. Nie znasz się na sprzęcie ale i naraz się znasz Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ravin Napisano Wrzesień 29, 2013 Share Napisano Wrzesień 29, 2013 Ja się przyznam, że mój trzeci komputer był z hipermarketu, ale to dlatego, że była zaderpiasta promocja i z tego co liczyłem wtedy to się opłacało . Nawet dobrze mi służył, ale oczywiście w najnowsze tytuły nie mogłem zagrać w tamtym czasie (wtedy liczyło się, że w końcu mam jakiegoś sensownego kompa, a nie blaszaka z poprzedniej epoki). Nie zmienia to faktu, że jak się chce mieć dobry sprzęt to najlepiej samemu wybrać części i złożyć. W dodatku zazwyczaj wychodzi taniej (chyba, że jest jakaś mega wyprzedaż). Najlepiej zawsze wszystko sprawdzać w porównywarkach cenowych. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FlutterFan Napisano Wrzesień 29, 2013 Share Napisano Wrzesień 29, 2013 Nie znasz się na sprzęcie ale i naraz się znasz ? Odradzam gotowców, i sam im tworze zestawy. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
osa21c Napisano Wrzesień 30, 2013 Autor Share Napisano Wrzesień 30, 2013 ? Odradzam gotowców, i sam im tworze zestawy. Chyba źle przeczytał... Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts