Maćko z Bogdańca Napisano Styczeń 26, 2014 Share Napisano Styczeń 26, 2014 Szukam jakiegoś lepszego procesora od tego, który aktualnie mam ale i w miarę taniego, taki do 300 zł, o ile się znajdzie, jak nie to najtańszy. Żeby nie było niejasności wrzucam log z Everesta Procesor Właściwości procesora: Typ procesora DualCore AMD Athlon 64 X2, 3000 MHz (15 x 200) 6000+ Nazwa kodowa Windsor Seria JH-F3 Zbiór instrukcji x86, x86-64, MMX, 3DNow!, SSE, SSE2, SSE3 Oryginalna częstotliwość taktowania 3000 MHz Min. / Maks. mnożnik procesora 4x / 15x Engineering Sample Nie Pamięć podręczna L1 kodu 64 KB per core (Parity) Pamięć podręczna L1 danych 64 KB per core (ECC) Pamięć podręczna L2 1 MB per core (On-Die, ECC, Full-Speed) Multi CPU: ID płyty głównej OEM00000 PROD00000000 CPU #1 AMD Athlon(tm) 64 X2 Dual Core Processor 6000+, 3014 MHz CPU #2 AMD Athlon(tm) 64 X2 Dual Core Processor 6000+, 3014 MHz Informacje fizyczne procesora: Typ obudowy 940 Pin uOPGA Wymiary obudowy 4.00 cm x 4.00 cm Liczba tranzystorów 227.4 milion(ów) Technologia wykonania 9Mi, 90 nm, CMOS, Cu, DSL SOI Rozmiar procesora (Die Size) 230 mm2 Napięcie rdzenia 1.100 - 1.400 V Napięcie We /Wy 1.2 V + 2.5 V Producent procesora: Nazwa firmy Advanced Micro Devices, Inc. Informacje o produkcie http://www.amd.com/us-en/Processors/ProductInformation/0,,30_118,00.html Wykorzystanie procesora: Procesor nr 1 / rdzeń nr 1 0 % Procesor nr 1 / rdzeń nr 2 33 % CPUID (bez rejestrów) Właściwości CPUID: CPUID: producent AuthenticAMD CPUID: nazwa procesora AMD Athlon(tm) 64 X2 Dual Core Processor 6000+ CPUID: nr wydania 00040F33h CPUID: Rozszerzony nr wydania 00040F33h ID marki AMD 09A3h (Athlon 64 X2 6000+) ID platformy D5h (Socket AM2) Układy HTT / CMP 0 / 2 Zbiór instrukcji: 64-bitowe rozszerzenia x86 (AMD64, Intel64) Obsługiwane AMD 3DNow! Obsługiwane AMD 3DNow! Professional Obsługiwane AMD 3DNowPrefetch Nieobsługiwane AMD Enhanced 3DNow! Obsługiwane AMD Extended MMX Obsługiwane AMD MisAligned SSE Nieobsługiwane AMD SSE4A Nieobsługiwane AMD SSE5 Nieobsługiwane Cyrix Extended MMX Nieobsługiwane IA-64 Nieobsługiwane IA MMX Obsługiwane IA SSE Obsługiwane IA SSE 2 Obsługiwane IA SSE 3 Obsługiwane IA Supplemental SSE 3 Nieobsługiwane IA SSE 4.1 Nieobsługiwane IA SSE 4.2 Nieobsługiwane IA AVX Nieobsługiwane IA FMA Nieobsługiwane IA AES Extensions Nieobsługiwane VIA Alternate Instruction Set Nieobsługiwane Instrukcja CLFLUSH Obsługiwane Instrukcja CMPXCHG8B Obsługiwane Instrukcja CMPXCHG16B Obsługiwane Instrukcja Conditional Move Obsługiwane Instrukcja LZCNT Nieobsługiwane Instrukcja MONITOR / MWAIT Nieobsługiwane Instrukcja MOVBE Nieobsługiwane Instrukcja PCLMULQDQ Nieobsługiwane Instrukcja POPCNT Nieobsługiwane Instrukcja RDTSCP Obsługiwane Instrukcja SYSCALL / SYSRET Obsługiwane Instrukcja SYSENTER / SYSEXIT Obsługiwane Instrukcja VIA FEMMS Nieobsługiwane Własności zabezpieczeń: Advanced Cryptography Engine (ACE) Nieobsługiwane Advanced Cryptography Engine 2 (ACE2) Nieobsługiwane Zapobieganie wykonywaniu danych (DEP, NX, EDB) Obsługiwane Hardware Random Number Generator (RNG) Nieobsługiwane PadLock Hash Engine (PHE) Nieobsługiwane PadLock Montgomery Multiplier (PMM) Nieobsługiwane Processor Serial Number (PSN) Nieobsługiwane Własności opcji zasilania: Automatic Clock Control Nieobsługiwane Digital Thermometer Obsługiwane Dynamic FSB Frequency Switching Nieobsługiwane Enhanced Halt State (C1E) Nieobsługiwane Enhanced SpeedStep Technology (EIST, ESS) Nieobsługiwane Frequency ID Control Obsługiwane Hardware P-State Control Nieobsługiwane LongRun Nieobsługiwane LongRun Table Interface Nieobsługiwane PowerSaver 1.0 Nieobsługiwane PowerSaver 2.0 Nieobsługiwane PowerSaver 3.0 Nieobsługiwane Processor Duty Cycle Control Nieobsługiwane Software Thermal Control Obsługiwane Temperature Sensing Diode Obsługiwane Thermal Monitor 1 Nieobsługiwane Thermal Monitor 2 Nieobsługiwane Thermal Monitoring Obsługiwane Thermal Trip Obsługiwane Voltage ID Control Obsługiwane Własności CPUID: 1 GB Page Size Nieobsługiwane 36-bit Page Size Extension Obsługiwane Address Region Registers (ARR) Nieobsługiwane Core Power Boost Nieobsługiwane CPL Qualified Debug Store Nieobsługiwane Debug Trace Store Nieobsługiwane Debugging Extension Obsługiwane Direct Cache Access Nieobsługiwane Dynamic Acceleration Technology (IDA) Nieobsługiwane Fast Save & Restore Obsługiwane Hyper-Threading Technology (HTT) Nieobsługiwane Invariant Time Stamp Counter Nieobsługiwane L1 Context ID Nieobsługiwane Local APIC On Chip Obsługiwane Machine Check Architecture (MCA) Obsługiwane Machine Check Exception (MCE) Obsługiwane Memory Configuration Registers (MCR) Nieobsługiwane Memory Type Range Registers (MTRR) Obsługiwane Model Specific Registers (MSR) Obsługiwane Nested Paging Nieobsługiwane Page Attribute Table (PAT) Obsługiwane Page Global Extension Obsługiwane Page Size Extension (PSE) Obsługiwane Pending Break Event Nieobsługiwane Physical Address Extension (PAE) Obsługiwane Safer Mode Extensions (SMX) Nieobsługiwane Secure Virtual Machine Extensions (Pacifica) Obsługiwane Self-Snoop Nieobsługiwane Time Stamp Counter (TSC) Obsługiwane Turbo Boost Nieobsługiwane Virtual Machine Extensions (Vanderpool) Nieobsługiwane Virtual Mode Extension Obsługiwane x2APIC Nieobsługiwane XSAVE / XRSTOR Extended States Nieobsługiwane Płyta główna Właściwości płyty głównej: ID płyty głównej 07/28/2009-NV-MCP61-6A61KG09C-00 Nazwa płyty głównej Gigabyte GA-M61PME-S2 Właściwości magistrali FSB: Typ magistrali AMD Hammer Rzeczywista częstotliwość taktowania 200 MHz Efektywna częstotliwość taktowania 200 MHz Częstotliwość taktowania HyperTransport 1000 MHz Właściwości magistrali pamięci: Typ magistrali DDR2 SDRAM Szerokość magistrali 64-bitowy(a) DRAM:FSB Ratio CPU/9 Rzeczywista częstotliwość taktowania 333 MHz (DDR) Efektywna częstotliwość taktowania 665 MHz Przepustowość 5323 MB/sek Informacje fizyczne płyty głównej: Liczba gniazd procesora 1 Socket AM2 Liczba gniazd rozszerzeń 2 PCI, 1 PCI-E x1, 1 PCI-E x16 Liczba gniazd pamięci 2 DDR2 DIMM Urządzenia zintegrowane z płytą główną Audio, Video, LAN Współczynnik postaci Micro ATX Rozmiar płyty głównej 220 mm x 240 mm Mikroukład płyty głównej nForce6100-430 Mikroukłady płyty głównej [ Mostek północny (Northbridge): AMD Hammer DDR2 IMC ] Właściwości mostka północnego (Northbridge): Mostek północny (Northbridge) AMD Hammer DDR2 IMC Obsługiwane typy pamięci DDR2-400 SDRAM, DDR2-533 SDRAM, DDR2-667 SDRAM, DDR2-800 SDRAM Numer wydania 00 Kontroler pamięci: Typ Dual Channel (128-bitowy(a)) Aktywny tryb Single Channel (64-bitowy(a)) Taktowanie pamięci: CAS Latency (CL) 5T RAS To CAS Delay (tRCD) 5T RAS Precharge (tRP) 5T RAS Active Time (tRAS) 15T Row Cycle Time (tRC) 20T Command Rate (CR) 2T RAS To RAS Delay (tRRD) 3T Write Recovery Time (tWR) 5T Write To Read Delay (tWTR) 3T Read To Precharge Delay (tRTP) 3T Four Activate Window Delay (tFAW) 17T Refresh Period (tREF) 7.8 us DRAM Drive Strength 1.0x DRAM Data Drive Strength 1.0x Clock Drive Strength 1.0x CKE Drive Strength 1.5x Max Async Latency 6 ns Idle Cycle Limit 16 Dynamic Idle Cycle Counter Włączone Read/Write Queue Bypass 16 Korekcja błędów: ECC Obsługiwane, Wyłączone ChipKill ECC Obsługiwane, Wyłączone RAID Nieobsługiwane DRAM Scrub Rate Wyłączone L1 Data Cache Scrub Rate Wyłączone L2 Cache Scrub Rate Wyłączone Liczba gniazd pamięci: Gniazdo DRAM nr 1 1 GB (DDR2 SDRAM) Gniazdo DRAM nr 2 2 GB (DDR2 SDRAM) Producent mikroukładu płyty głównej: Nazwa firmy Advanced Micro Devices, Inc. Informacje o produkcie http://www.amd.com/us-en/Processors/DevelopWithAMD/0,,30_2252_873,00.html Uaktualnienie sterowników http://www.amd.com/us-en/Processors/TechnicalResources/0,,30_182_871_2336,00.html Uaktualnienia BIOS'u http://www.esupport.com/biosagent/index.cfm?refererid=40 Driver Update http://driveragent.com?ref=59 [ Mostek południowy (Southbridge): nVIDIA nForce 6100-430 (MCP61P) ] Właściwości mostka południowego (Southbridge): Mostek południowy (Southbridge) nVIDIA nForce 6100-430 (MCP61P) Numer wydania A2 Technologia wykonania 90 nm nVIDIA SLI Nieobsługiwane nVIDIA Hybrid SLI Nieobsługiwane Kontroler graficzny zintegrowany z płytą główną: Typ kontrolera graficznego nVIDIA nForce 6100-430 Stan kontrolera graficznego Wyłączone Kontroler PCI Express: PCI-E 1.0 x16 port #0 W użyciu @ x16 (Kontroler zgodny ze standardem High Definition Audio [10DE-0BEA] [NoDB], NVIDIA GeForce GT 630 [10DE-0F00] [NoDB]) Clock Generator: Procesor FSB 200.9 MHz HyperTransport 1004.6 MHz PCI Express 100.9 MHz MAC PHY 125.0 MHz SATA PHY 100.0 MHz Kontroler USB2 48.0 MHz PIT / ACPI Timer 14.3 MHz Producent mikroukładu płyty głównej: Nazwa firmy NVIDIA Corporation Informacje o produkcie http://www.nvidia.com/page/mobo.html Uaktualnienie sterowników http://www.nvidia.com/content/drivers/drivers.asp Uaktualnienia BIOS'u http://www.esupport.com/biosagent/index.cfm?refererid=40 Driver Update http://driveragent.com?ref=59 Pamięć Pamięć fizyczna: W sumie 2815 MB Użytych 986 MB Wolne 1829 MB Wykorzystanie 35 % Rozmiar pliku wymiany: W sumie 4799 MB Użytych 1642 MB Wolne 3157 MB Wykorzystanie 34 % Pamięć wirtualna: W sumie 7615 MB Użytych 2628 MB Wolne 4986 MB Wykorzystanie 35 % Paging File: Paging File C:\pagefile.sys Current Size 1984 MB Current / Peak Usage 512 MB / 857 MB Wykorzystanie 26 % Physical Address Extension (PAE): Obsługiwane przez system operacyjny Tak Obsługiwane przez procesor Tak Aktywna Tak SPD (może komuś się przyda) [ DIMM1: GoodRAM GR667D264L5/1G ] Właściwości modułu pamięci: Nazwa modułu GoodRAM GR667D264L5/1G Numer seryjny Brak Rozmiar modułu 1 GB (1 rank, 4 banks) Typ modułu Unbuffered DIMM Typ pamięci DDR2 SDRAM Szybkość pamięci DDR2-667 (333 MHz) Szerokość modułu 64 bit Napięcie modułu SSTL 1.8 Metoda detekcji błędów Brak Szybkość odświeżania Zredukowana (7.8 us), Self-Refresh Taktowanie pamięci: @ 333 MHz 5-5-5-15 (CL-RCD-RP-RAS) / 20-35-3-5-3-3 (RC-RFC-RRD-WR-WTR-RTP) @ 266 MHz 4-4-4-12 (CL-RCD-RP-RAS) / 16-28-2-4-2-2 (RC-RFC-RRD-WR-WTR-RTP) @ 200 MHz 3-3-3-9 (CL-RCD-RP-RAS) / 12-21-2-3-2-2 (RC-RFC-RRD-WR-WTR-RTP) Własności modułu pamięci: Analysis Probe Nieobecne FET Switch External Wyłączone Weak Driver Obsługiwane Producent modułu pamięci: Nazwa firmy GOODRAM Informacje o produkcie http://www.goodram.com [ DIMM2: GoodRAM GR800D264L6/2G ] Właściwości modułu pamięci: Nazwa modułu GoodRAM GR800D264L6/2G Numer seryjny Brak Rozmiar modułu 2 GB (2 ranks, 8 banks) Typ modułu Unbuffered DIMM Typ pamięci DDR2 SDRAM Szybkość pamięci DDR2-800 (400 MHz) Szerokość modułu 64 bit Napięcie modułu SSTL 1.8 Metoda detekcji błędów Brak Szybkość odświeżania Zredukowana (7.8 us), Self-Refresh Taktowanie pamięci: @ 400 MHz 6-6-6-18 (CL-RCD-RP-RAS) / 24-51-3-6-3-3 (RC-RFC-RRD-WR-WTR-RTP) @ 333 MHz 5-5-5-15 (CL-RCD-RP-RAS) / 20-43-3-5-3-3 (RC-RFC-RRD-WR-WTR-RTP) @ 266 MHz 4-4-4-12 (CL-RCD-RP-RAS) / 16-34-2-4-2-2 (RC-RFC-RRD-WR-WTR-RTP) Własności modułu pamięci: Analysis Probe Nieobecne FET Switch External Wyłączone Weak Driver Obsługiwane Producent modułu pamięci: Nazwa firmy GOODRAM Informacje o produkcie http://www.goodram.com Bios (dla zainteresowanych ukatualniany) Właściwości BIOS'u: Typ BIOS'u Award Modular BIOS Version F4 Typ BIOS'u Award Award Modular BIOS v6.00PG Informacja z BIOS'u Award M61PME-S2 F4 Data BIOS'u systemowego 07/28/09 Data BIOS'u wideo 05/18/12 W razie niejasności pytać. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamiiru Napisano Styczeń 26, 2014 Share Napisano Styczeń 26, 2014 (edytowany) Ja wiem czy to się tobie w ogóle opłaca? Teraz na podstawkę AM2 już nic nie kupisz no chybże też Athlona 64 X2 ale to nie ma sensu bo maż i tak najlepszego X2 jaki wyszedł ja mam 4200+ i nawet taką sama płytę. Jak będziesz chciał rozbudować kompa to będziesz musiał kupić nowa płytę ( od 150zł w zawyż) i procka min 300 zł + ramy bo masz pewnie DDR2? Ja sam sobie coś takiego podliczałem bo mi mój Athlon padł i mi wyszło ok 500zł (RAM+Processor+Płyta główna). Jak chcesz to mogę ci wysłać link na priv z sklepem z tanimi częściami do kompa to możesz sobie podliczyć. Edytowano Styczeń 26, 2014 przez KamilPL 94 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FlutterFan Napisano Styczeń 26, 2014 Share Napisano Styczeń 26, 2014 Najbardziej opłacalna będzie zmiana platformy. polecam podstawkę 1155 sporo procków i jest w czym wybierać. To co masz teraz możesz sprzedać, nie wiem za ile bo nie znam się na produktach firmy AMD. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maćko z Bogdańca Napisano Styczeń 26, 2014 Autor Share Napisano Styczeń 26, 2014 Szukam też w prockach z podstawkami AM2/AM3 bo mam AM2. Chyba, że coś źle rozumiem, bo jak procek ma podstawkę AM2/AM3 to będzie pasował na AM2 i na AM3? Na razie szukam tylko procesora, bo zamierzam kupić lepszego laptopa niż ten PC w sierpniu 2015. Mam znajomości w jednym sklepie komputerowym, więc linki mi nie potrzebne. Jak macie jakąś płytę główną lepszą niż ta co mam i tania to coś się wymyśli. Najlepiej, żeby miała jeszcze obsługę RAMu DDR2. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts