Maćko z Bogdańca Napisano Listopad 8, 2014 Share Napisano Listopad 8, 2014 Szukam sposobu na zrobienie h-shiftera do gier typu ETS czy NFS. Mam na to dwa sposoby: 1. Zrobić i zaprogramować przez rs232 2. Wybebeszyć jakiegoś pada albo joystick. Problem jest w obydwu przypadkach. W pierwszym nie umiem programować na rs232 ani tym bardziej zrobić płytki (chociaż tu może i bym sobie poradził, znajomości). Co do drugiego to nie mam takiego pada. Moje pytanie zatem brzmi: jak mogę skorzystać z metody nr. 1 lub czy macie na zbyciu jakiegoś pada albo joystick z 6-7 przyciskami? Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sun Napisano Listopad 8, 2014 Share Napisano Listopad 8, 2014 Pochwalam robienie sobie różnych rzeczy samemu. A co do sugestii, to: 1. Sprawdź w internecie czy ktoś nie robił czegoś podobnego. Nie ważne co robisz, research to podstawa. 2. Poszukaj taniego na allegro i wykorzystaj jako bazę. (Joystick mimo wszystko lepiej. Swoja drogą, czy masz jakąś wizję, rysunek, albo projekt tego jak to ma wyglądać i działać? Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maćko z Bogdańca Napisano Listopad 8, 2014 Autor Share Napisano Listopad 8, 2014 Mam wizję więc mniej więcej wiem jak. Robiłem research i ludzie robią na COM'ach ale nie wiem czy mają gotowce czy nie. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sun Napisano Listopad 10, 2014 Share Napisano Listopad 10, 2014 nie wiem czy widziałeś to: http://forum.benchmark.pl/topic/101548-worklog-z-budowy-kierownicy-do-pc/?hl=kierownica Tu koleś buduje coś podobnego, więc możesz ewentualnie coś podpatrzeć, albo spytać gościa o jego pomysły. Nie jest to może najświeższy wątek, ale zawsze coś. Nie wiem ile defacto funkcji potrzeba na H-Shifterze. Jeśli tylko dwie, to możesz wykorzystać mysz na dawcę i zrobić ruch w układzie H tylko na dźwigni (bez konieczności użycia dodatkowej elektroniki). Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maćko z Bogdańca Napisano Listopad 10, 2014 Autor Share Napisano Listopad 10, 2014 Z myszki nie zrobię H-shiftera bo nie mam takiej, która ma 7 przycisków. Nie mam też pada ani giełdy w pobliżu. No nic, poszukam jeszcze w internetach, może ktoś coś ma. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts