Jump to content

Firstu przy klawiszach, w głowie się nie mieści.

Recommended Posts

Czym się zajmuję?:

Gram covery przeróżnych piosenek ogólnie znanych/z fandomu/soundtracków z gier ( najczęściej Final Fantasy). Przyjmuje także zamówienia na takowe. Staram się również grać ze słuchu, kiedy do danego utworu nikt jeszcze nie stworzył nut/nie mogę ich znaleźć lub kupić lub kiedy chce stworzyć prostszą wersję danego utworu.

Sprzęt:

Pianino Cyfrowe Yamaha NP-11 ( głównie)/ Pianino Cyfrowe Yamaha P35 ( rzadko)

Kanał YouTube:

Przykładowe nagrania:

Zapraszam do słuchania!

Edited by Pierwszy
  • Upvote 5

Bardzo ładnie wyszło! Chociaż mam pewną obiekcję: W ostatnim utworze trochę czasami wychodzi na wierzch bas, który jak na moje ucho jest odrobinę zbyt... niski? Odnoszę wrażenie, że powstaje pustka między tymże basem a resztą utworu. Mimo to, muszę przyznać, że naprawdę mi się podoba. Widać (a raczej słychać) postępy, co jest bardzo pocieszające. Szczególnie, że w polskim fandomie nie mamy wielu (chociaż odrobinę) klasycznych muzyków :fluttercry2: .

Pogłos rzeczywiście jest trochę dziwny. Niestety też nie znam się na obróbce dźwięku, więc nie pomogę :( . Ale poza tym jakość jest całkiem dobra.

Ps. NP-31! Też to mam!   :fluttershy4:  Całkiem dobry sprzęt, trzeba mieć tylko własne słuchawki/głośniki, bo te wbudowane są beznadziejne.

Yay, w końcu wzięłam się w garść i odsłuchałam te utwory. I muszę przyznać, są one bardzo ładne :D Zachęciłeś mnie do słuchania pianinowych coverów :3 A "Sunset Boulevard" jest naprawdę świetny, to mój ulubiony instrumental, a teraz jet w wersji pianinowej :)

• 2 weeks later...

NP31- mój aktualny sprzęt. Sprzedam za 1000 zł! W bardzo dobrym stanie.

Łel aktualnie jestem zainteresowany propozycją, ponieważ mam tylko keyboarda a strasznie mnie gówno ogranicza przez 5 oktaw jak będe miał forse to się odezwe.

Czyli jakoś po lipcu bo wtedy skończe staż to sobie tam zarobie tego tysiaka :P 

Łel aktualnie jestem zainteresowany propozycją, ponieważ mam tylko keyboarda a strasznie mnie gówno ogranicza przez 5 oktaw jak będe miał forse to się odezwe.

Czyli jakoś po lipcu bo wtedy skończe staż to sobie tam zarobie tego tysiaka :P

Niestety, ale posiadam już nowy sprzęt a stary został sprzedany w tamtym tygodniu. Tak czy inaczej dzięki za zainteresowanie.

• 1 month later...

Ostatnio, ktoś tam mówił, że już nie gram.

Ale kiedy ja tak powiedziałem? Po prostu miałem krótką przerwę ;) Zresztą ciągle się uczę.

Taka krótka nutka, mam nadzieję, że przyjemna i się spodoba.

Użyte programy:

- Rejestrator dźwięku wbudowany w Audacity.

- Movie Maker Online ( niestety po formacie jestem biedniejszy o Sony Vegas i nie chce mi się go instalować).

Edited by FirstChoice
  • Upvote 2

Bardzo sympatycznie Ci to wyszło. W sumie (znowu) nie mam do czego się przyczepić, z niecierpliwością czekam na całość.

Trochę nie rozumiem czemu tak dziwnie (także w oryginale) jest 0:45 zrobione, chyba lekko dysonansowo. Jednak to musiałbym reklamować u kogo innego :). Chociaż może mi to się tylko tak wydaje? Nie wiem, nie czuję się autorytetem w dziedzinie muzyki ze ścieżek dźwiękowych.

• 3 months later...
  • 1 month later...

Udało mi się w końcu zmotywować i zakupić najnowszą wersję programu FL Studio. Przy najbliższych moich nagraniach, można się spodziewać dodatkowych instrumentów ( oprócz Pianina) oraz o wiele lepszej jakości jak i brak szumów i innych defektów powstałych podczas nagrywania.

Jak zwykle zapraszam do słuchania, składania zamówień i na kanał:

https://www.youtube.com/FirstChoice1337

Ostatnio zrobiłem taki mały remaster utworku z bardzo starej gry i zdobył więcej lajków w dobę niż 3 ostatnie covery na pianinie razem wzięte przez cały czas... jeszcze jakby był jakiś super ale to tylko prosty remix, który zrobiłem dla siebie i w mniej niż pół godziny czasu... nevermind, ludzie nie lubią chyba słuchać klawiszy :_;

Ale i tak będę grał dalej bo i tak mam te kilka osób, na których mi zależy i im się podobają moje wypociny w sumie niczym nie różniące się od oryginalnych nut ( sam jeszcze swoich wersji tworzyć za bardzo nie potrafię :<)

Nowa wersja utworu, który nagrywałem już kilka miesięcy temu i był też moim pierwszym utworem na kanale, bez szumów, bez pogłosu. Tym razem jakość nie ucierpiała....

Tylko nie wiem czemu Sony Vegas mi lekko uciął utwór na końcu renderowania.

Nuty z jakich skorzystałem są zawarte w opisie na YT do pobrania za darmo, więc można sobie spróbować zagrać samemu.

Edited by Pierwszy
  • Upvote 2