RedSky Napisano Wrzesień 7, 2012 Share Napisano Wrzesień 7, 2012 Mam nadzieję, że na forum jest co najmniej jedna osoba która przeczytała jakąś książkę z serii i wypowie się na temat. Najlepszą postacią był Doktor Dee oraz Wiedźma z Nie Pamiętam Skąd. Mi w tej opowieści najbardziej podoba sprytne wkomponowanie postaci historycznych i mitologicznych w czasy dzisiejsze. Obecnie próbuję znaleźć piątą część. Link do komentarza
luki n Napisano Wrzesień 13, 2012 Share Napisano Wrzesień 13, 2012 Ja przeczytałem 1 część lecz w żadnej bibliotece nie mogę znaleźć reszty części, a funduszy na kupno brak :( Chyba że znasz stronkę gdzie można je przeczytać online Ale i tak polecam ^^ Link do komentarza
RedSky Napisano Wrzesień 13, 2012 Autor Share Napisano Wrzesień 13, 2012 Jeżeli coś znajdę to dam znać. W bibliotece raczej nie znajdziesz ale opłaca się zebrać trochę na następne części bo dla ciebie akcja jeszcze się nie zaczęła. Link do komentarza
Skrzynek Napisano Listopad 18, 2012 Share Napisano Listopad 18, 2012 Definitywnie najlepsze jeszcze przed tobą, luki n! Sam przeczytałem na razie 3 książki, 4 jeszcze nie kupiłem chociaż widziałem już w Empiku. Wprawdzie nie jestem na świeżo, bo 3 tom skończyłem, well, krótko po tym jak wyszedł, czyli jakiś rok temu... Ale dla tych którzy nie wiedzą o co chodzi postaram się trochę opowiedzieć: Akcja rozgrywa się na Ziemi. Na tej ziemi w ukryciu żyją starożytne, nieśmiertelne istoty- Starsi, którzy pojawiali się epizodycznie w naszej historii w legendach jako bogowie. I nic dziwnego, bo dysponowali potężną magią. Oprócz nich żyją też na świecie właściwie wszystkie istoty z legend, jakie tylko można sobie wyobrazić- Od zombie po smoki i Dziki Gon. Są także Nieśmiertelni- ludzie, którzy w zamian za nieśmiertelność i dostęp do arkanów magicznych przysięgli służyć Starszym. I w środku tego pojawiają się nastoletnie bliźniacy- brat i siostra. Siostra pracuje w kawiarni, a brat w bibliotece tuż obok (przepraszam jeśli coś trochę pokręcę). Oczywiście okazuje się że bibliotekarzem jest nie kto inny jak kilkusetletni Nicholas Flamel. Już na 3. czy 4. stronie w bibliotece pojawia się niejaki John Dee, Ten-Zły-Nieśmiertelny, który wreszcie odnalazł swego rywala. Bez zbędnej wymiany zdań zaczynają się [buy some apples!] magią. Link do komentarza
Bartulo Napisano Listopad 24, 2012 Share Napisano Listopad 24, 2012 Skoro jesteśmy przy alchemikach, taka ciekawostka. Alchemicy odkryli jak wytworzyć złoto. (Za pomocą bombardowania atomów rtęci wysokoenergetycznymi neutronami) Lecz wyprodukowanie złota o wartości 1 centa zajęłoby 1 000 000 000 000 000 000 000 000 lat. Link do komentarza
Lunaris Napisano Grudzień 29, 2012 Share Napisano Grudzień 29, 2012 Czy tę książkę napisała J. K. Rowling? Link do komentarza
RedSky Napisano Styczeń 14, 2013 Autor Share Napisano Styczeń 14, 2013 Skoro jesteśmy przy alchemikach, taka ciekawostka. Alchemicy odkryli jak wytworzyć złoto. (Za pomocą bombardowania atomów rtęci wysokoenergetycznymi neutronami) Lecz wyprodukowanie złota o wartości 1 centa zajęłoby 1 000 000 000 000 000 000 000 000 lat. Powiązanie książki z Alchemią może rzucać się w oczy przez tytół, lecz jest tylko umowne. Było to zajęcie słynnego alchemika Nicholasa Flamela. @Tęczowa Mgiełka Nie, autorem jest Michael Scott. Link do komentarza
Recommended Posts