RejnbąDasz Napisano Maj 24, 2013 Share Napisano Maj 24, 2013 (edytowany) Siemka. Znowu nie wiem czy pisze w dobrym temacie ale mniejsza z tym. Zamierzam zabrać się do napisania własnego fanfica ale problem jest w tym, że nie wiem od czego zacząć. Dokładniej chciałbym aby ktoś doświadczony doradził mi np. jakich błędów nie popełniać itp. Dodam, że pomysł na tego fanfica już mam tylko właśnie problem jest w tym, że nie jestem dobry w pisaniu i chciałbym przeczytać parę rad aby ten fanfic nie nadawałby się tylko do kosza. Dzięki z góry i pozdro Edytowano Maj 24, 2013 przez RejnbąDasz Link do komentarza
M.a.b Napisano Maj 24, 2013 Share Napisano Maj 24, 2013 1) Pilnuj ortografii i prawidłowych nazw "Naszonduf oszó" unikaj jak ognia.2) Budowa opowiadań - akapity, przecinki, kropki itd3) Trening pisania, czytanie książek - obowiązek4) Opisów nie zaniedbuj - samą akcją opowiadanie nie żyje5) Staraj się trzymać torów opowiadania własnego, nie zbaczając na prawo czy w lewo - można tak się zgubić i wyjdzie masło maślane.Tych rad jest multum, ale zapamiętaj jedną - nie wszystko uda Ci się od razu i tylko ćwiczenia oraz szczere oceny pomogą Ci się wbić na wyższe poziomy pisarstwa. Nie zrażaj się i pisz. Link do komentarza
RejnbąDasz Napisano Maj 24, 2013 Autor Share Napisano Maj 24, 2013 1) Pilnuj ortografii i prawidłowych nazw "Naszonduf oszó" unikaj jak ognia. 2) Budowa opowiadań - akapity, przecinki, kropki itd 3) Trening pisania, czytanie książek - obowiązekN 4) Opisów nie zaniedbuj - samą akcją opowiadanie nie żyje 5) Staraj się trzymać torów opowiadania własnego, nie zbaczając na prawo czy w lewo - można tak się zgubić i wyjdzie masło maślane. Tych rad jest multum, ale zapamiętaj jedną - nie wszystko uda Ci się od razu i tylko ćwiczenia oraz szczere oceny pomogą Ci się wbić na wyższe poziomy pisarstwa. Nie zrażaj się i pisz. To pobieram dysk google i zabieram się do pracy. Postaram się skończyć w ten weekend Link do komentarza
Galanthel Napisano Maj 24, 2013 Share Napisano Maj 24, 2013 Garść całkiem przyjemnych porad dla początkujących pisarzy, szczególnie próbujących uprawiać fantastykę. http://esensja.pl/ksiazka/publicystyka/tekst.html?id=4245 Link do komentarza
Gandzia Napisano Maj 24, 2013 Share Napisano Maj 24, 2013 1. Nie ufaj autokorekcie gdocsa. Nigdy. Na wszelki wypadek przekopij sobie tekst do Worda i sprawdź (i tak jakieś błędy przepuści, ale będzie ich mniej). W razie wątpliwości - google i SJP. 2. Unikaj zaczynania zdań od i. Wyjątki: styl podniosły/biblijny (patrz: Tolkien). 3. Po napisaniu rozdziału przeczytaj go raz jeszcze. Potem prześpij się i przeczytaj jeszcze raz. No i jeszcze jeden przed opublikowaniem. 4. Czytaj książki. Pomaga. 5. Jak już było wspomniane: akapity, interpunkcja itd. Poza tym pamiętaj o justowaniu. 6. Nie wiem jak wy, ale ja pisząc dialog zastanawiam się, czy ktoś by tak powiedział. Wiadomo, że inaczej będzie mówił szlachcic, inaczej zwykły chłop etc. Link do komentarza
Recommended Posts