Marcos Napisano Lipiec 1, 2013 Share Napisano Lipiec 1, 2013 Coraz ciekawiej się zapowiada. chalcedon Link do komentarza
Twilight_Sparkle Napisano Lipiec 6, 2013 Share Napisano Lipiec 6, 2013 Chalcedon...niestety... ...no niestety... Link do komentarza
Unbridle Napisano Lipiec 9, 2013 Autor Share Napisano Lipiec 9, 2013 Anathiela zdobywa punkt. ^^ A teraz dam Wam coś za dwa punkty. Podpowiedź: Przezroczysta odmiana berylu. Kiedyś używany do produkowania szkieł do okularów. Mimo braku barwy ma on duże zastosowanie w jubilerstwie. Wiem, że podpowiedź jest krótka i praktycznie nic nie mówi, ale oto właśnie chodzi! Link do komentarza
Xyz Napisano Lipiec 9, 2013 Share Napisano Lipiec 9, 2013 To oczywiście: goshenit Jakiś czas temu interesowałem się różnymi kamieniami, więc macie nowego mocnego konkurenta w zabawie Link do komentarza
Marcos Napisano Lipiec 9, 2013 Share Napisano Lipiec 9, 2013 Ho ho ho! To było trudniejsze ^^ Goshenit Link do komentarza
Patyk Napisano Lipiec 9, 2013 Share Napisano Lipiec 9, 2013 Goshenit To już było trudne. Link do komentarza
Insomnia Napisano Lipiec 21, 2013 Share Napisano Lipiec 21, 2013 Niezaprzeczalnie Goshenit Link do komentarza
Unbridle Napisano Lipiec 23, 2013 Autor Share Napisano Lipiec 23, 2013 Czas reaktywować zabawę! Xyz zdobywa 2 punkty. Mikrokrystaliczna odmiana kwarcu o naturalnej niebieskiej barwie. Powstaje w skałach wulkanicznych w Brazylii. Swój niebieski kolor posiada dzięki niewielkim ilościom tlenku manganu, występujących w kryształach kwarcu pod postacią inkluzji. Jak w przypadku innych kamieni szlachetnych można znaleźć jego sztuczną wersję, którą robi się z jego mniej wartościowych okazów. Link do komentarza
Maisha Napisano Lipiec 23, 2013 Share Napisano Lipiec 23, 2013 (edytowany) Według mnie to jest Fluoryt Edytowano Lipiec 23, 2013 przez Maisha Link do komentarza
Unbridle Napisano Lipiec 23, 2013 Autor Share Napisano Lipiec 23, 2013 Według mnie to jest Fluoryt. Niestety, ale to zła odpowiedź. P.S Sama mam Fluoryt w domu. ^^ Link do komentarza
Unbridle Napisano Sierpień 21, 2013 Autor Share Napisano Sierpień 21, 2013 Xyz i cassidy11 zdobywają po 3 punkty. Odmiana chryzoberylu, wyróżnia się opalenizną. Kamień ten nazywa się też "kocim okiem". Miejsca występowania: Sri Lanka, Chiny, Rosja, Brazylia. Używa się go do wyrobu drogiej biżuterii. Link do komentarza
Xyz Napisano Sierpień 21, 2013 Share Napisano Sierpień 21, 2013 cymofanCałkiem niezły kamień, jeśli chodzi o skalę Mohsa Link do komentarza
Cassidy Napisano Sierpień 21, 2013 Share Napisano Sierpień 21, 2013 Nie z byt wiem.. wygląda mi na cymofan? Link do komentarza
Cava Herondale Napisano Wrzesień 20, 2013 Share Napisano Wrzesień 20, 2013 Ten kamień, to cymofan. Link do komentarza
Gość walentyna Napisano Październik 11, 2013 Share Napisano Październik 11, 2013 Chrystopaz Link do komentarza
Cava Herondale Napisano Październik 11, 2013 Share Napisano Październik 11, 2013 Razem z Unkiem postanowiłyśmy kontynuować zabawę! Xyz i Cassidy otrzymują po 2 punkty. W epoce kamienia i brązu dzięki swojej dużej wytrzymałości długo służyły swoim właścicielom. Kolory, w których występują te kamienie, to głównie odcienie zieleni, które zawdzięczają chromowi. Niewielki dodatek żelaza zabarwia je także na lilia fiolet, co zdarza się bardzo rzadko, więc są bardzo cenne. Występują także we wszystkich odcieniach żółtego, szarości oraz bieli. Jest to kamień przejrzysty, a jego przejrzystość można porównać do miodu. Może być barwiony na inne kolory. Jest bardzo twardy (7 w skali Mohsa) i sprężysty. Link do komentarza
Unbridle Napisano Październik 12, 2013 Autor Share Napisano Październik 12, 2013 (edytowany) To je Jadeit Edytowano Październik 12, 2013 przez Unbridle Link do komentarza
Xyz Napisano Październik 14, 2013 Share Napisano Październik 14, 2013 jadeit albo nefryt... strzelam, że jadeit Link do komentarza
Cassidy Napisano Listopad 5, 2013 Share Napisano Listopad 5, 2013 To jest hmm. chyba jadeit Ps. Można by dopisać pkt. Do listy ? Link do komentarza
Cava Herondale Napisano Luty 3, 2014 Share Napisano Luty 3, 2014 Unbridle otrzymuje punkt. Gratuluje. Ten oto kamień przez wieki ceniony był za swoje intensywne odcienie błękitu i zieleni. Zwykle jest on nieprzezroczysty. Niektóre z nich z czasem tracą intensywność swojej barwy. Najpiękniejsze okazy tych cennych kamieni znajdują się w Iranie. Link do komentarza
Cassidy Napisano Luty 3, 2014 Share Napisano Luty 3, 2014 stawiam na to, że to turkus Link do komentarza
Recommended Posts