Kyoshiro Napisano Sierpień 12, 2012 Share Napisano Sierpień 12, 2012 Aż dziwne, że jeszcze nikt nie poruszył tej kwestii ;D tak więc ja postanowiłem to zrobić i założyć temat o serii Mortal Kombat. Ciekawi mnie, ilu wśród Bronych jest Mortalowców. W moim przypadku zainteresowanie serią odżyło dopiero po tym, jak dowiedziałem się o Mortal Kombat 9 (z tego co pamiętam - z recenzji Niekrytego Krytyka na youtubie). Na fali popularności dziewiątki zaczęły wychodzić też i filmiki opowiadające o całej serii, takie jak np. "Mortal Kombat w pigułce" do obejrzenia na youtubie. Ponieważ jednak niewiele zdarzało mi się grać w pozostałe części, wypowiem się o tej najnowszej. Jak dla mnie to jest przykład profesjonalnie wykonanej gry XXI wieku. Grafika nie przebajerzona, gra chodzi płynnie, dynamicznie, świetnie się gra i miło spędza czas - wprawdzie nie przesiaduję już przy niej tak dużo jak gdy tę grę ledwo dostałem (a właściwie ściągnąłem; było to jakieś półtora miesiąca po premierze), jednak do dzisiaj miło się spędza wieczór na godzince rąbaniny z wyrywaniem jelit i rozrywaniem głów włącznie. Grywalność na wysokim poziomie, brak durnych przeszkadzających zabezpieczeń itp. Ponadto, z DLC te płatne są na wysokim poziomie - dodatkowe postacie są niebanalne i ciekawe (w szczególności zaciekawiło mnie dodanie Freddy'ego Kruegera do gry), a te mniej interesujące dodateczki zostały udostępnione za darmo, co już jest na plus. Jak widać twórcy nie są takimi ch*jami, że przed wydaniem pokroili ją i sprzedali w kawałkach. To nie są też ci, którzy myślą wyłącznie o tym, jak sprzedać jak najmniej za jak najwięcej. I w sumie to zarówno taka postawa twórców wobec graczy jak i cztery dodatkowe postacie w formie DLC skłoniły mnie, by sprzedać spiraconego X'boxa, kupić oryginalnego PS'a i grając w oryginalnego Mortala zakupić dodatki. Z całą pewnością zakupu nie żałuję i jest to przykład jednej z niewielu gier, o których mogę powiedzieć, że kosztuje mniej niż jest warta. Dobra, trochę reklamę zrobiłem. Teraz trochę osobistych upodobań odnośnie Mortala: Najbardziej lubię grać Kabalem, postać ta przypadła mi do gustu ze względu na oryginalność; poza tym, to właśnie Kabalem wykonałem swe pierwsze comba w grze i do dziś często stosuje bardzo skuteczną i łatwą w wykonaniu kombinację nawałnicy ostrzy z wyrzuceniem przeciwnika w górę włącznie. Później już jest szeroki wachlarz tego, co można z takim przeciwnikiem zrobić (moje ulubione to wbiegnięcie w niego by go ogłuszyć i ponowna nawałnica ostrzy z wyrzuceniem w górę - choć niestety - albo stety - nie da się ponownie wbiec z ogłuszeniem w przeciwnika w jednym combosie). Także inne ciosy Kabala lubię i w sumie wszystkich używam w zależności od sytuacji - jego użyteczność, oryginalność i oprawa wizualna sprawiły, iż to moja ulubiona postać. Na plus są też łatwe w wykonaniu a jakże fajne fatality razem z lubianym przeze mnie wypruciem flaków ostrzami. Drugą postacią lubianą przeze mnie jest Ermac, którego zresztą strój już w MLP pojawił się w formie żartu (w tym odcinku, gdzie Luna stara się przybliżyć do ludu). Wprawdzie nie jest tak agresywny i dynamiczny jak Kabal, ale liczne, świetne umiejętności i interesujące combosy sprawiły, iż to kolejna lubiana przeze mnie postać. Ma też jak dla mnie najciekawsze fatale - zarówno pierwszy, ze względu na brutalność, jak i drugi, z powodu ciekawego wykonania. Trzecią postacią jest Sindel. Z całej trójki najcięższa jak dla mnie do ogrania, jednak jej eleganckie akrobacje przypadły mi to gustu. Gracja ciosów to jest to, co lubię, podobnie zresztą jak i fakt, iż są one po prostu efektywne. Choć manewr z chlastaniem przeciwnika włosami jest jak dla mnie dziwny. Do minusów Sindel zaliczyłbym ciężkie comba, a z oprawy wizualnej fatality, które są nudne i w dodatku ciężkie w wykonaniu. To jednak nie przeszkadza by grać nią i wykorzystać jej potencjał bojowy. Z pozostałych lubianych przeze mnie postaci są: -Quan Chi - z powodu ciekawego połączenia brutalności z czarnoksiężnictwem; także jego umiejętnościami nie pogardzę. -Noob Saibot - ciekawa historia zarówno powstania samej postaci jak i jej historia w grze. Interesujący jest też ukazany dopiero w MK9 pomysł na tę postać jako wojownika, który w walce używa swojego cienia. -Scorpion - po prostu; rębajło do ataków. Prosty w opanowaniu i - jak dla mnie - za prosty, co jednak nie oznacza, że nie jest fajny. A u was? Jakie są wasze wrażenia odnośnie Mortala? Na koniec parę kucykowych grafik z przewodnim motywem Mortal Kombat: Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Trum Napisano Sierpień 14, 2012 Share Napisano Sierpień 14, 2012 Ogólnie to gram w 9 jak mam czas albo jak się na coś/kogoś porządnie wkurzę. Ulubione postacie to Kitana i Ermac (najlepiej mi się nimi gra). Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WROB3L_PL Napisano Sierpień 16, 2012 Share Napisano Sierpień 16, 2012 Hmmm kiedyś ja zakładałem takie tematy ale zostały osunięte razem z offtopem i jestem zagorzałym fanem serii grałem we wszystkie części znam wszystkie historie postaci oczywiście najlepiej historie Sub-Zero btw. Noob Saibot zawsze używał swego cienia, lecz w rożnych częściach inaczej to ukazywali Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Applejack12 Napisano Sierpień 16, 2012 Share Napisano Sierpień 16, 2012 Ogólnie to ja chciałbym zagrać MLP Fighting Is Magic któa jest podobna do tej gry Mortal Kombat. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WROB3L_PL Napisano Sierpień 17, 2012 Share Napisano Sierpień 17, 2012 Uwierz mi to są dwa różne światy.... W Fighting is Magic nie uświadczysz wyrywania kręgosłupa lub rozrywania na strzępy... I nie powinno się tych gier w żaden sposób porównywać... Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ohmy Napisano Sierpień 17, 2012 Share Napisano Sierpień 17, 2012 Z Mortalem miałem kontakt tylko na Amidze Do dzisiaj pamiętam wymienianie dyskietek po 5 razy co walke. Sent from my WT19i using Tapatalk 2 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pesgenu Napisano Sierpień 17, 2012 Share Napisano Sierpień 17, 2012 Ja w MK grałem w zasadzie od zawsze pamiętam go jeszcze na moim psx'ie Teraz przeszedłem MK9, usiłowałem pobawic się trochę w multi, ale każda osoba która wylosuję to jest one-hit-spam więc w zasadzie rozgrywka nie ma sensu :/ Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts