Jump to content

Historia fandomu

mishka
 Share

Recommended Posts

Ty tak serio pytasz? :v
Serial wziął się stąd, że Hasbro potrzebowało czegoś co rozreklamuje nową serie zabawek. Wyszedł o niebo lepiej niż wszystkie poprzednie razem wzięte bo zatrudnili do tego animatorkę takich produkcji jak Atomówki czy Dom dla zmyślonych przyjaciół pani Foster.
Fandom natomiast wziął się z tego, że serial jest dobry :VVVVVVVVVVVVVVV

Mam nadzieję, że pomogłam lol

Forum natomiast... zapytajcie kogoś z większym doświadczeniem niż ja, bo nie chcę niczego przekręcić

Historia bronies i fandomu? Po prostu wpisz w wyszukiwarce YouTube "Bronies: The Extremely Unexpected Adult Fans of My Little Pony", "The Brony Chronicles - A Documentary on My Little Pony and Bronies" lub "A Brony Tale". W tych dokumentach zapewne znajdziesz wszystkie interesujące Cię informacje (wymagana jednak podstawowa znajomość j. angielskiego :rdblink:). Z polskich to chyba tylko "Bronies - duzi fani małych kucyków".

Serial serialem ale fandom mógłby się nie zacząć gdyby nie kancerogenny 4chan.

W skrócie:

Parę godzin po emisji pierwszego odcinka ktoś napisał tam że to jest naprawdę spoko, każdy ze znajomych/randomów obejrzał, bo chciał udowodnić że nie/ dał szansę bo czemu nie.

Potem rozprzestrzeniło się na cały internet,

I bang! Dziś mamy fandom!

(ktury ómiera!!11! Omg pls)

nie mam możliwości edytować nazwy posta niech zostanie tak jak jest :)

Może rzeczywiście źle się wyraziłem co do historii fandomu, po prostu chciałbym abyście wytłumaczyli nieobeznanym w temacie co,jak i dlaczego?

Edited by mishka

Nie jestem pewien czy dobry dział, ale w ogromnym skrócie historia wygląda tak:

• Hasbro (firma posiadająca mlp) postanawia odświeżyć kucyki
  • zatrudnia nowych ludzi
  • wychodzi pierwszy odcinek
  • na 4chan (poddział /co/) powstały tematy w których chwalili animację - ludzie zaczynają się interesować
  • w internecie powstała anglojęzyczna, negatywna recenzja która mówiła, że wartościowa animacja umiera
  • ludzie w internecie, a przede wszystkim strona 4chan chciała sprawdzić o co ten cały szum, więc masa ludzi obejrzała 2 odcinek
  • ludzie polubili animację i to jak postacie są napisane
  • powstaje masa memów i internet nieprzygotowany na zalew obrazków z kucykami chce zobaczyć o co ten cały szum
  • jeszcze więcej ludzi ogląda kucyki

no i tak mniej więcej wszystko aż do teraz. Co do tego czemu fandom powstał, to naturalne ze tyle ludzi się kiedyś jakoś połączy.

W internecie możesz znaleźć bardziej dokładne opisy jeśli chcesz bardzo dokładnie poznać historię. Ale to w zasadzie więcej dat i więcej tekstu, a sens ten sam.

Edited by Zoameldar
  • Upvote 2

Jak dla mnie zaczęcie się 4 generacji kuców było pewnym ważnym momentem w naszej cywilizacji. Pokazało, że jednak można nakłonić ludzi do czynienia dobra nie zalewając go edukacyjnym shitem :forgiveme: .

• Upvote 1