Linds Napisano Sierpień 23, 2012 Share Napisano Sierpień 23, 2012 Chciałbym się z wami podzielić moją ponysoną. Ale najpierw dla uniknięcia wszelkich niepotrzebnych nieporozumień, wyjaśnię moją definicję ponysony, ponieważ dla mnie ponysona to NIE JEST wierne skucykowanie jej właściciela. Skucykowanie/ponifikacja to jedno, ponysona to drugie. Ponysona jest bazowana na fursonie z fandomu furry. Najkrócej mówiąc jest to nasza postać, alter ego. Można by rzec, że OC, ale bardziej osobisty, do którego bardziej się przywiązujemy. Obraz nas, jakich chcielibyśmy się widzieć w formie kucyka. Dlatego stąd uwaga do tych, co mnie znają i będą zarzucać, że mało postać odzwierciedla mnie pod względem budowy (nie należę do chudzielców), czy fryzy - włosy dopiero są w trakcie zapuszczania, a w sumie jakby się przypatrzyć moim efektom i odległości na arcie włosów od pyska i szyi to można by rzec, że prawie ten cel osiągnąłem, ale chcę zapuszczać dalej do ramion - to jest ponysona Lindsa, a nie skucykowany Linds. A teraz wyjaśnienia krok po kroku. 1. Kolory - granat i czerń to moje ulubione kolory, stąd uznałem, że to one muszą być. Dostałem tutaj ochrzan od jednego kolegi, bo uznał, że zna wszystkie moje ciuchy i gusta muzyczne i stwierdził, że pod tym względem postać nie pasuje. ALE przeważnie chodzę w ciemnych ciuchach, jasne bluzki zakładam tylko w ostateczności przy upale. A, że gusta muzyczne - kolega patrzy na kolory stereotypowo i od razu uznał, że takie kolory przysługują tylko metalom. Przyznaję się - nie jestem metalem. W świat metalu, rocku i punka wchodzę dopiero od maja. Słucham Metallici, grupy Kino itd., mam ulubioną piosenkę z SOADu, ale nie mogę siebie uznać za metala - tutaj jestem jak Twilight, ciągle się czegoś uczę. Poza tym opieranie kolorów o stereotypy związane z muzyką uważam za sztuczne ograniczanie się. Poza tym kolory mają również odniesienie do mojego charakteru. W temacie chyba o ulubionym kucyku z mane 6 pisałem, że uwielbiam Pinkie Pie, bo z nią mogę się najbardziej zidentyfikować. Kolory tutaj symbolizują też tą moją gorszą stronę charakteru, o której w fandomie chyba generalnie nikt nie wie, niektórzy znają tylko wierzchołek góry lodowej. 2. Pegaz - lubię poczucie wolności i braku ograniczeń, w tym brak stereotypów. Do tego często mam ochotę uciec od ludzi, nie zawsze najlepiej się czuję w tłumie. Najszybszą drogę ucieczki ma moim zdaniem pegaz - jednorożce mają teleportację, ale nie każdy jednorożec i nie zawsze. 3. Cutie mark - róża kierunków, ponieważ uwielbiam podróżować w miejsca mi nie znane. 4. Oczy - kolega uznając, że mnie zna stwierdził, że mam inny kolor oczu. Tu jednak się myli, ponieważ oczy mam piwne. Tu akurat nic się nie zmieniło. 5. Uśmiech, mina - po pierwsze przy ludziach, w towarzystwie jestem zazwyczaj uśmiechnięty i często się staram taki być. No, bo jak to mawiam wśród nich - lindsuję. Po drugie odniesienie do mojej drugiej strony charakteru, tej bardziej problematycznej i pesymistycznej - mina wyrażająca nadzieję na lepsze jutro i na osiągnięcie wytyczonych celów. Link do komentarza
Delfinek Keola Napisano Sierpień 23, 2012 Share Napisano Sierpień 23, 2012 To jest jak na razie jedyny artykuł o czyimś OC/ponysonie, który mnie nie znudził i który przeczytałem do końca. Całość ciekawie i barwnie opisana, brak niepotrzebnego rozwodzenia się nad nie-wiadomo-czym. Postać jest naprawdę świetna, dobrze zrobiona, a rysunek pierwszej klasy. Link do komentarza
Linds Napisano Sierpień 23, 2012 Autor Share Napisano Sierpień 23, 2012 Dziękuję. I apropo's rysunku to wypadałoby z mojej strony wspomnieć, że rysunek jest comissionem zamówionym u Foxa. Ja niestety nie mam talentu rysowniczego, siedzę bardziej w fanfickach. Link do komentarza
Pony Napisano Sierpień 24, 2012 Share Napisano Sierpień 24, 2012 Świetnie zrobiłeś swojego ponysona. Ja niestety ciągle eksperymentuje. ustaliłem już typ (kuc ziemny) ale ciągle eksperymentuje z kolorami i Cutie mark-iem. Masz jakieś rady? (PS:Podaj link gdzie mozna zamówić zrobienie takiej postaci jak twoja) Link do komentarza
Linds Napisano Sierpień 24, 2012 Autor Share Napisano Sierpień 24, 2012 Świetnie zrobiłeś swojego ponysona. A dziękuję i przy okazji Grammar Nazi On: ponysonę, to słowo spokojnie się odmienia przez przypadki Ja niestety ciągle eksperymentuje. ustaliłem już typ (kuc ziemny) ale ciągle eksperymentuje z kolorami i Cutie mark-iem. Masz jakieś rady? Jeżeli chcesz po prostu siebie skucykować to zazwyczaj z tego, co mówią mi inni, wybierz kolory które ciebie określają. Jeśli zaś tworzysz ponysonę to najlepiej jakbyś wybrał kolory tobie najbardziej pasujące, twoje ulubione i je jakoś połączył tak jak ja zrobiłem z ulubionymi kolorami: czarnym i granatowym. (PS:Podaj link gdzie mozna zamówić zrobienie takiej postaci jak twoja) Jest masa artystów, u których możesz zamówić, a w razie na jakimś ponymeecie zaprzyjaźnisz się z jakimś rysownikiem to ci to zrobi za free. Ale skoro chcesz konkretnie Foxa to zarzucam ci link na jego DeviantArta: http://foxinshadow.deviantart.com/ Link do komentarza
Silver Shield Napisano Sierpień 24, 2012 Share Napisano Sierpień 24, 2012 Dziękuję. I apropo's rysunku to wypadałoby z mojej strony wspomnieć, że rysunek jest comissionem zamówionym u Foxa. Ja niestety nie mam talentu rysowniczego, siedzę bardziej w fanfickach. Witaj w klubie. Jeśli chodzi o rysunki, ja również musze korzystać z pomocy innych Link do komentarza
Pony Napisano Sierpień 24, 2012 Share Napisano Sierpień 24, 2012 Dzięki. Mam już pomysł i może zamieszcze go tu(w sęsie nie tu tylko ogulnie w tym dziale) jak dobrze będe mógł go opisać(Nie jestem dobrym "mówcą":)) Link do komentarza
Linds Napisano Listopad 7, 2012 Autor Share Napisano Listopad 7, 2012 Mały update. Na razie to by było na tyle. Link do komentarza
Pony Napisano Listopad 8, 2012 Share Napisano Listopad 8, 2012 Dobra, mogę zamieścić tylko 1 komentarz: WOW, poprzedni rysunek ponysona był świetny, ale ten... Powiem tak, Update udany:lyra2:. Link do komentarza
Plothorse Napisano Listopad 24, 2012 Share Napisano Listopad 24, 2012 No zobacz, Linds, odświeżyłem Twój temat! W zamian za to czuj się zobligowany do posiadania w nim takiego obrazka. Link do komentarza
Linds Napisano Styczeń 13, 2013 Autor Share Napisano Styczeń 13, 2013 No proszę, nie spodziewałem się, że moje OC może być przypadkiem podobne do kucyka z G1. No, ale dobrze wiedzieć jako ciekawostkę. Wykorzystam okazję do wstawienia kolejnych piców. By Farcuf: By Resset: By MoonlightFL: By Sapphire Cupcake: I uwaga, praca +18, więc wstawiam osobny link. Praca od Macha: http://linds-sidnil.deviantart.com/art/Linds-R63-by-Mach-342392645?q=gallery%3Alinds-sidnil%2F39721100&qo=5 Link do komentarza
Recommended Posts