Brushie Posted April 10, 2021 Share Posted April 10, 2021 (edited) Cześć! Po małej korekcie jednego opowiadania, postanowiłem spróbować swoich sił w tłumaczeniu. Gdy przeczytałem ten klimatyczny i ciekawie napisany fanfik autorstwa AuroraDawn, pomyślałem, że będzie to dobry start. Dziękuję @Sapphire Scroll za nieocenione wsparcie. Calamus – pegaz pogodowy – stracił słuch wskutek nieszczęśliwego wypadku przy pracy. Jego wieloletni przyjaciel Syrinx pomaga mu w nauce Pegaziego Języka Migowego, a po drodze obaj dowiadują się o sobie nawzajem więcej, niż by się mogli spodziewać. https://docs.google.com/document/d/12Z05poCtHmTHm9N91lLivEdgAn_Bhzuphob0R8rnl9o/edit?usp=sharing Edited April 10, 2021 by Brushie 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sapphire Scroll Posted April 10, 2021 Share Posted April 10, 2021 Bardzo się cieszę, że mogłem pomóc i że wspólnie odkryliśmy w tobie naprawdę obiecującego tłumacza 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nika Posted September 20, 2021 Share Posted September 20, 2021 (edited) Całkiem ładne, ma klimat starego opowiadania. Z ciekawości aż sprawdziłam datę publikacji oryginału. Przyznam, że jestem nieco zdziwiona. Spoilery? Podobało mi się, chociaż uważam całość za lekką naciąganą. Jakoś nie wierzę w to, żeby główny bohater dał radę tyle przekazać (oraz żeby było to zrozumiałe, a przesłanie na tyle jasne) i to jeszcze we wzburzeniu. Za to warstwa emocjonalna daje sobie radę. W ogóle, fajny ten PJM, dobrze zostało to rozpisane, z pomysłem W krótkim tekście został zawarty ładny koncept i przyjemna fabuła. Absolutnie nie znam się na tłumaczeniach. Dokument wygląda ładnie, poza fragmentem: Cytat Odwzajemniam się słabym uśmiechem, tym samym, który od czasu wypadku ćwiczę niemal równie często jak Pegazi Język Migowy. Coś tutaj się stało ze spacjami. Pozostaje mi życzyć powodzenia z następnymi tekstami i komentarzy od bardziej kompetentnych czytelników Edited September 20, 2021 by Nika 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts