plx Napisano Sierpień 23, 2013 Share Napisano Sierpień 23, 2013 (edytowany) Wchodze na mojego maila na wp.pl i patrzę, że mam dwie otwarte wiadomości od Steam na temat zmiany hasła, których w życiu nie widziałem. Były dosyć świeże, bo sprzed 2 godzin. Szybko się zorientowałem co się kroi i odpaliłem Steam i w międzyczasie zmieniłem hasło na mejla, bo je :YhZzy: y żółtek (tak, jak się później okazało cwaniaczek był skośnooki) się włamał. Odpalam Steam, zmieniam hasło i wyskakuje mi komunikat, że właśnie ktoś z Chin wbił mi na konto, po czym Steam prosi mnieo zmianę hasła kolejną. No to zmieniam, co mi tam. Teraz siedzę wpieniony i to piszę, czekając, jak to dalej się potoczy. Tylko jak ta mała, żółta zaraza włamała mi się na konto mail? Wybaczcie, musiałem się tym podzielić Kogoś z was też kiedyś coś takiego potkało? Powinienem zrobić coś jeszcze, dodatkowo się zabezpieczyć? (Połączyłem konto na poczcie z telefonem, choć nie wiem, czy to coś da). Edytowano Sierpień 23, 2013 przez plx Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
osa21c Napisano Sierpień 23, 2013 Share Napisano Sierpień 23, 2013 Skontaktuj się z pomocą techniczną Steam: https://support.steampowered.com/ . Pozmieniaj w tym czasie hasła, jeśli masz drugie konto pocztowe, adres mailowy też. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
plx Napisano Sierpień 23, 2013 Autor Share Napisano Sierpień 23, 2013 Mam zrobić zupełnie nowego maila? Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Camed Napisano Sierpień 23, 2013 Share Napisano Sierpień 23, 2013 (edytowany) Jeszcze jedna porada. Nie korzystaj z prostych haseł. Dobrze jest wykombinować jakieś złożone, np 50%mknm$! (Tu akurat wymyśliłem takie hasło historyjkę. Czyli 50% moich kumpli nie ma kasy! xD) EDIT Oczywiście to nie jest moje hasło Edytowano Sierpień 23, 2013 przez Camed Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kruczek Napisano Sierpień 23, 2013 Share Napisano Sierpień 23, 2013 Lepiej tak, skoro chińskie ścierwo się tam włamało. Hackery wszędzie, powiadam ja wam, strzeżcie się. 1 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
osa21c Napisano Sierpień 23, 2013 Share Napisano Sierpień 23, 2013 Lepiej maila zmienić, raz się włamał, to nie można wykluczyć 2. Jak kolega wyżej wspomniał, trudne hasła, niekoniecznie długie, ale z różnymi znakami (duże i małe litery, przecinki, myślniki, płotki, cyfry, itp.), zawsze jakieś utrudnienie. No ale kontakt z pomocą techniczną również będzie pomocny. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
plx Napisano Sierpień 23, 2013 Autor Share Napisano Sierpień 23, 2013 Pomoc techniczną sobie odpuszczę, stworzyłem tylko nowego maila. Gmail powinien być bezpieczniejszy od wp.pl. Co do tych "historyjek w hasłach" to fajny pomysł, dzięki Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GoForGold Napisano Sierpień 23, 2013 Share Napisano Sierpień 23, 2013 Ostatnio miałem podobną sytuacje z tym że koleś wbił mi na konto, ukradł przedmioty z Doty 2 warte ~40 Euro. Steam support ma to gdzieś i nie mogą mi pomóc,no cóż mówi się trudno. Polecam przeczyścić komputer, prawie na 100% będziesz miał jakiś syf. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
osa21c Napisano Sierpień 23, 2013 Share Napisano Sierpień 23, 2013 Cóż, w tej sprawie proponuję zwrócić się do Cameda, ja zajmuję się głównie sprzętem. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mkr Napisano Sierpień 23, 2013 Share Napisano Sierpień 23, 2013 Gmail powinien być bezpieczniejszy od wp.pl. Każda skrzynka pocztowa jest tak bezpieczna jak jej właściciel pilnuje. Wystarczyło pozmieniać hasła i już. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Camed Napisano Sierpień 23, 2013 Share Napisano Sierpień 23, 2013 Skrzynka wp jest... bardzo bezpieczna. Jak i każda. Głównie dlatego, że jest szyfrowana (połączenie SSL) Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
osa21c Napisano Sierpień 24, 2013 Share Napisano Sierpień 24, 2013 (edytowany) Póki temat jeszcze świeży, radzę profilaktycznie wykonać zestaw logów według http://mlppolska.pl/watek/6356-pomoc-po-infekcji/ i http://mlppolska.pl/watek/6910-zestawy-log%C3%B3w/ . Logi proszę wstawiać w dziale Nauka i technologia. Edytowano Sierpień 24, 2013 przez osa21c Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FlutterFan Napisano Sierpień 24, 2013 Share Napisano Sierpień 24, 2013 2-3 lata temu ofiarą padło moje konto steam.Niestety wszystkie gry kupywałem allegro i nie miałem dowodu do okazania w dziale pomocy steam. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JimJoy Napisano Sierpień 24, 2013 Share Napisano Sierpień 24, 2013 Flutter, w takim wypadku wystarczy podać im key który dostałeś mailem po zakupie.Plx, korzystasz może z programów typu PhoneMyPC? Sam już byłem świadkiem podobnego przypadku. Kumplowi w szkole się nudziło, zaczął wklepywać losowe loginy i hasła - w końcu mu się udało na jakiegoś francuza trafić. Pooglądał go sobie kilka dni, zauważył że ma w przeglądarce pozapamiętywane hasła (między innymi poczty) i zakosił mu steama z grami o wartości ~700zł Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
plx Napisano Sierpień 24, 2013 Autor Share Napisano Sierpień 24, 2013 osa21c dzięki, właśnie się skanuje JimJoy nigdy z czegoś takiego nie korzystałem Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cipher 618 Napisano Październik 3, 2013 Share Napisano Październik 3, 2013 Nigdy nie padłem ofiarą kradzieży konta, ale wiem że z jedną metod jest posiadanie fizycznego nośnika (zdjęcie pudełka z numerem seryjnym). Mam wszystkie części HL (oprócz Ep2). Mam też osobne hasło do Steama i innych rzeczy. A na takiego Xboxa osobny mail. Warto dmuchać na zimne. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ChaosBanditSylveon Napisano Sierpień 11, 2014 Share Napisano Sierpień 11, 2014 (edytowany) Witam ukradziono mi 7 dni temu konto steam i napisałem do steam o kradzieży wszystko im wysłałem klucze użyte na moim koncie. I miałem podobnie te 7 dni temu tylko że 1 godzinę temu wysłano zmianę emaila+chasła i do wszystkiego miałem inne passy . I mam pytanie ile jeszcze trzeba czekać na odpowiedz steam moim kolegom też ukradli konta ale im to odrazu po oddawali passy -_- . Edytowano Sierpień 11, 2014 przez Mateusz Gryska Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cipher 618 Napisano Sierpień 11, 2014 Share Napisano Sierpień 11, 2014 Jak już pisałem - trzeba wysłać przynajmniej jedno zdjęcie fizycznego nośnika. To przyspiesza proces. A jeśli chodzi o czekanie - uzbrój się w cierpliwość. Poczytaj też (o ile już tego nie zrobiłeś) wiadomości na forum steam. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Scarred Napisano Sierpień 11, 2014 Share Napisano Sierpień 11, 2014 Hakerzy nie śpią, zawsze próbują komuś podkraść konto. Osobiście Steama posiadam już jakoś ponad cztery lata, z czego przez jakieś dwa kompletnie go nie tykałem. Do dziś zero prób kradzieży konta, mimo iż hasło zmieniłem tylko raz, tak samo z mailem. Przez ten cały czas o zabezpieczenia się nie muszę martwić, jedynie nie ściągam syfów na kompa i nie wchodzę tam gdzie nie powinienem. Co do kradzieży: na pewno tak jak Triste pisze, warto mieć chociaż jedną pudełkową wersję gry aby mieć możliwość zrobienia zdjęcia, aby je dołączyć do wiadomości do supportu, oraz nie dodawać osób z prywatnymi profilami, których nawet nie znamy. Pamiętam że oglądając jeden ze streamów właśnie ktoś akceptował zaproszenia do znajomych jak leci, po czym przez jakieś 20-30 minut stream był offline, bowiem jeden z dodanych przeprowadzał ataki DDOS na streamera. Podsumowując krótko: Mocne hasło, Nie pobierać syfów, Gra w wersji pudełkowej, Znajomi tylko tych których znamy/graliśmy z nimi, Uważać na podejrzane strony oraz sprawdzać pocztę - szanse na kradzież konta drastycznie maleją, dzięki czemu można spać spokojnie. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts