Salmonella Napisano Listopad 20, 2013 Share Napisano Listopad 20, 2013 (edytowany) Utwór powstał w roku 1936. Jeśli chodzi o DJów, to byli to między innymi Tiësto i Armin van Buuren. Pojawiał się w soundtracku nie tylko Plutona, ale też szeregu innych filmów, na przykład Amelii. No i podobno był jedną z ulubionych piosenek - jeśli można to tak kolokwialnie nazwać - Kennedy'ego. Edytowano Listopad 20, 2013 przez Salmonella Link do komentarza
Cipher 618 Napisano Listopad 20, 2013 Autor Share Napisano Listopad 20, 2013 Macie rację Adagio for Strings to utwór - kwartet smyczkowy, który uznawany jest za jeden z najsmutniejszych jakie kiedykolwiek powstały. Był grany na pogrzebach wielu znanych osób. Salmonella - 5pkt. (żeby było sprawiedliwie) Pytanie 8 Co napisała na "Ponybooku" Vinyl, że Octavia jest aż tak wściekła? Link do komentarza
Cipher 618 Napisano Listopad 21, 2013 Autor Share Napisano Listopad 21, 2013 Uznajmy, że nic nie napisała Pytanie 9Jak nazywa się ten "suwak" widoczny na zdjęciu? Bonus: Do czego służy? Link do komentarza
Salmonella Napisano Listopad 21, 2013 Share Napisano Listopad 21, 2013 (edytowany) To crossfader. Służy do tworzenia płynnych przejść między utworami i wyciszania fragmentów dźwięku. Pierwszy udokumentowany crossfader znajdował się w stworzonym przez Richarda Wadmana około 1977 roku, ale sam termin był używany już wcześniej. Świetnie to opisałaś. Nie wnikam w źródła Za tak rozbudowaną odpowiedź 4pkt, a za bonus 1pkt. Łącznie 5pkt. Ktoś chętny na 1pkt? Edytowano Listopad 21, 2013 przez Triste Cordis Link do komentarza
Cipher 618 Napisano Listopad 23, 2013 Autor Share Napisano Listopad 23, 2013 Nikt? Szkoda. Niestety Vinyl to dość zagadkowa postać, dlatego większość pytań będzie dotyczyć sprzętu / muzyki. Ale na chwilę do niej wrócimy. Pytanie 10 Przez jakiś czas kolor oczu Vinyl był zagadką. Jaki podobno miał być? Link do komentarza
Parabellum Edge Napisano Listopad 23, 2013 Share Napisano Listopad 23, 2013 Z tego co wiem miały być czerwone. To z kolei podsuwało pomysły, że jest wampirem (W00T?) Link do komentarza
Cipher 618 Napisano Listopad 24, 2013 Autor Share Napisano Listopad 24, 2013 Eeyup! +3 Pytanie 11 Co powinien zawierać PODSTAWOWY zestaw DJa? Innymi słowy, jakie urządzenia są niezbędne aby móc grać na imprezie? (kable, płyty, pendrive rzecz jasna pomijam ) Link do komentarza
Insomnia Napisano Listopad 24, 2013 Share Napisano Listopad 24, 2013 Mikser, gramofon i odtwarzacz CD lub mikser i dwa kontrolery Link do komentarza
Parabellum Edge Napisano Listopad 24, 2013 Share Napisano Listopad 24, 2013 Mikrofon, słuchawki, mikser, wzmacniacz, głośniki, jeśli winyle - gramofon, jeśli CD - odtwarzacz i jeden kontroler. Jeśli DJ ma zamiar grać z komputera wystarczy sam komputer i kontroler. Z bardziej ciekawszych przętów może się przydać pioneer, bo mamy niemal wszystko w jednym. Link do komentarza
Pisklakozaur Napisano Listopad 24, 2013 Share Napisano Listopad 24, 2013 Dużo zależy od naszego cudownego Dj'a Całkiem podstawowym sprzętem, którym może się posłużyć Dj to: Dwa decki (gramofony) i mikser, dodatkowo mikrofon lub sprzęt typu all in one: SWAG'owy CDJ, gdzie nie mamy styczności z winylami, tylko tarczami. Ciekawsze jest użycie dwóch decków/kontrolerów, miksera/kontrolera i ''jabłkowego'' lapka. Daje to wygodną możliwość miksowania przy pomocy mp3 (itd...), ale nie odbiera możliwości ''poczucia muzyki'' przez normalnego winyla A o kożyściach związanych z efektów softów nie wspomnę Do tego zestawu możemy dorzucić mikrofon, launchpad/sampler (do przejść i własnych wstawek i kompozycji) i procesor efektów (jakby komu było mało) xD Zależnie od stylu Dj'a możemy pomyśleć o słuchaweczkach Vinyl Scratch bawi się dwoma deckami i maksymalnie uproszczonym mikserem. Link do komentarza
Cipher 618 Napisano Listopad 25, 2013 Autor Share Napisano Listopad 25, 2013 I komu ja mam przyznać maks punktów? Tym bardziej, że jest tyle możliwych odpowiedzi. Ale pamiętajcie. Chodzi o podstawę podstaw. A pudełka typu "all in one" są dobre w jednym - wysadzeniu za pomocą dynamitu. Miałem takie. Sporo kasy w plecy. Aha. Słuchawki to PODSTAWA. Taka mała podpowiedź z mojej strony. A tak przy okazji. Winyle ustępują CD/mp3 (choć widziałem niezłe mieszanki CD/winyl/pendrive/laptop). Nikogo nie powinien zdziwić fakt, że DJ grający z CDJ-2000 przynosi pendrive i laptopa. Takie czasy. Dla mnie liczy się jakość setu, a nie na czym powstał. Link do komentarza
Cipher 618 Napisano Listopad 26, 2013 Autor Share Napisano Listopad 26, 2013 (edytowany) Ok, miałem niezłą zagwozdkę. Odpowiedź jest prosta: minimum dwa źródła dźwięku, mikser oraz słuchawki.Niewiele DJów, przynajmniej z mojego gatunku używa gramofonów. Przerzucili się na odtwarzacze CD. Większość z nich używa czterech odtwarzaczy, a ulubionym jest chyba CDJ -2000 Pionieer'a. Słuchawki to podstawa. DJ musi słyszeć jak będzie brzmiało przejście / mashup zanim puści je dla ludzi. Basy muszą nachodzić na siebie idealnie inaczej efekt końcowy będzie męczarnią.Oczywiście można wspomnieć o monitorach, aby DJ nie musiał robić słuchawek na cały głos. A świetne efekty można uzyskać odpowiednio zmieniając tony niskie, średnie i wysokie na mikserze. Ale to wyższa szkoła jazdy.Podsumowując. Nikt nie otrzyma jednego punktu ponieważ wszystkie odpowiedzi są wyjątkowe.Insomnia - 2pkt (nie wspomniałaś o słuchawkach, stąd -1) Swoją drogą widziałem kombinacje gramofon + odtwarzacz CD Pionieera.Parabellum Edge - 3pkt - to się chłopie rozpisałeś Dobrze, że poprosiłem o podstawy bo napisałbyś o kablach z najlepiej pozłacanymi końcówkamiPISKLAKOZAUR - 2pkt - "pomyśleć o słuchaweczkach" :yHRvV: Za coś takiego -1 Aha. Jeśli mówisz o CDJ firmy Pionieer to nie jest to "all in one" Te które znam to zwykłe odtwarzacze, a jedna sztuka nie nadaje się do stworzenia seta/u. Chyba że Pionieer upadł na dno i robi All in One. Laptop z odpowiednim oprogramowaniem (Virtual DJ) oraz kontrolerem AiO też się sprawdzi, ale do prawdziwego sprzętu ma się to jak tuningowany Trabant do Ferrari FXX Taki przykład czterech odtwarzaczy + mikser (żadnego laptopa do efektów). Edytowano Listopad 26, 2013 przez Triste Cordis Link do komentarza
Cipher 618 Napisano Listopad 27, 2013 Autor Share Napisano Listopad 27, 2013 (edytowany) Pytanie 12 Który DJ zdobył pierwsze miejsce w plebiscycie TOP100 DJ Mag cztery razy z rzędu pobijając tym samym rekord Tiesto, który dominował przez trzy lata? Bonus: Jak nazywa się jego najnowszy album (a za razem trasa koncertowa)? Edytowano Listopad 27, 2013 przez Triste Cordis Link do komentarza
Parabellum Edge Napisano Listopad 27, 2013 Share Napisano Listopad 27, 2013 What if i told you he's name is Armin van Buurenand and his newest album is "Intense" ? Link do komentarza
Cipher 618 Napisano Listopad 27, 2013 Autor Share Napisano Listopad 27, 2013 Mogę powiedzieć tylko, a raczej zacytować: +4 (za prawidłową odpowiedź i bonus) Link do komentarza
Cipher 618 Napisano Listopad 30, 2013 Autor Share Napisano Listopad 30, 2013 Uwaga. Ostatnie pytanie! I tu niespodzianka. Maksymalna liczba punktów, którą można otrzymać to... od 1 do 18. I kto powiedział, że znamy już zwycięzcę? Ale żeby je zdobyć trzeba się wykazać. Pytanie 13 - ostatnie W jakich grach mogliśmy usłyszeć utwory pewnego bardzo znanego DJa. Wymieńcie gry, nazwy utworów, ciekawostki dotyczące utworów (np czy to mix czy wersja klubowa, a może tylko stwożył remiks motywu głównego - podpowiedź ), z jakich albumów pochodzą. Podpowiem tylko, że ma coś wspólnego z radiem Vonyc Sessions. Im więcej detali tym więcej punktów! Link do komentarza
Salmonella Napisano Listopad 30, 2013 Share Napisano Listopad 30, 2013 (edytowany) Zakładam, że chodzi o Paula van Dyka. Lecimy chronologicznie: - Wipeout 3 (1999) - utwór Avenue. W grze trwał on cztery minuty, rok później na płycie Out There And Back znalazła się wersja siedmiominutowa. - FIFA Football 2004 (2003) - utwór Nothing But You. Przeróbka piosenki Arctic Hemstock & Jennings. Śpiewają po norwesku - Need for Speed: Underground 2 (2004) - kolejne wyścigi i remix utworu powyżej. - Mirror's Edge (2008) - to chyba będzie remix głównego motywu o którym wspominałeś. Oryginalna piosenka była wykonywana przez Lisę Mikowsky. Wydano jednak cały album zawierający remixy utworu. Twórczość van Dyka można znaleźć zarówno na wersji standardowej, promocyjnej, jak i amerykańskiej, przy czym w pierwszym przypadku jest to wersja krótsza, w drugim "radiowa", a w trzecim pełna, dziewięciominutowa. - Grand Slam Tennis (2009) - tutaj ciężko coś znaleźć (właśnie przeczytałam wywiad z tym gościem - mówiłam już, że ten quiz spełnia w moim życiu sporą rolę edukacyjną?). Wygląda na to, że skomponował cały soundtrack do gry. - DJ Hero (2009) - po raz trzeci pojawia nam się Nothing But You (w sumie to wygląda na to, że wersji tego utworu jest cały album)... Razem z piosenką I can't stop Sandy Rivery. - DJ Hero 2 (2010) - For an Angel, pierwszy utwór van Dyka, wydawany kilkakrotnie (1994, 1998 i 2009). - Test Drive Unlimited 2 (2011) - znowu For an Angel? Tym razem "Angel in Heaven Radio Mix". - Grand Slam Tennis 2 (2012) - tak jak poprzednio Paul van Dyk skomponował cały soundtrack. Z zadaniem sobie przeciętnie poradziłam, ale jakieś punkty powinny być. Dziękuję! A to o funkcji edukacyjnej jest w stu procentach poważne - nie słucham tego typu muzyki, ale wyszukiwanie odpowiedzi na pytania przyniosło mi sporo satysfakcji i ciekawej wiedzy, więc dziękuję za dobrą zabawę. Edytowano Grudzień 1, 2013 przez Salmonella 1 Link do komentarza
Cipher 618 Napisano Grudzień 1, 2013 Autor Share Napisano Grudzień 1, 2013 (edytowany) Quiz trwa do końca 2 grudnia. "Może" ktoś Cię jeszcze przebije, lub chociaż poda jakieś ciekawostki dotyczące samego DJa (ale nie biografia)... Przyznam, ta odpowiedź zwaliła mnie z nóg. Myślałem, że padną NFSy, TDU2, DJ Hero, ale to? Serio... szacun. Mimo, że szukałaś odpowiedzi w internecie to zasłużyłaś na bonus, ale poczekam do jutra do 24:00. Podsumowując. Dwie osoby zdominowały ten Quiz, ale powalczcie do końca. Cieszy mnie fakt, że choć jedna osoba zainteresowała się muzyką, której nie słucha na co dzień. A może jednak? Edytowano Grudzień 1, 2013 przez Triste Cordis Link do komentarza
Parabellum Edge Napisano Grudzień 1, 2013 Share Napisano Grudzień 1, 2013 (edytowany) No to poległem Choć znam autora, to moja znajomość ogranicza się jedynie do: -NFS Underground - Nothing but you -Mirrors Edge - mix motywu -Test Drive Unlimited 2 - For An Angle Resztę musiałbym już googlować, bo jestem za głupi :(. Z gier wyścigowcyh zapamiętałem tylko tyle, bo zwykłem puszczać własną listę z pierwszym miejscem zajmującym Demon Speeding by Rob Zombie. Anyway Salmonella - Gratuluję Przegrać z kimś takim to żaden wstyd PS. Triste - A może konkurs/zabawa/rozmowa o mocniejszym brzmieniu? Edytowano Grudzień 1, 2013 przez Parabellum Edge 1 Link do komentarza
Cipher 618 Napisano Grudzień 1, 2013 Autor Share Napisano Grudzień 1, 2013 Głupia sprawa, ale mógłbym zorganizować quiz o techno/trance/house. Nie chcę szukać na wikipedii materiałów do pytań W razie czego możecie donieść adminom na Avatara, że "gje" się zna na muzyce... Link do komentarza
Parabellum Edge Napisano Grudzień 1, 2013 Share Napisano Grudzień 1, 2013 Chodziło mi o brzmienie z bębnamiiiii i riffem gitarooowym... Proszę Link do komentarza
Cipher 618 Napisano Grudzień 1, 2013 Autor Share Napisano Grudzień 1, 2013 Niestety muszę odmówić. Bardzo mi przykro. Słucham muzyki elektronicznej, a moja wiedza na temat gitar i bębnów jest BARDZO ograniczona. Ale zawsze możesz sam stworzyć quiz w odpowiednim temacie (ta... też mi pocieszenie). Link do komentarza
Cipher 618 Napisano Grudzień 3, 2013 Autor Share Napisano Grudzień 3, 2013 Quiz dobiegł końca. Za chwilę otrzymacie swoje nagrody Salmonella - komplet - 18pkt + bonus 2 (za wysiłek). Razem 20 Parabellum Edge - 2pkt Ostateczne wyniki w pierwszym pościeDziękuję za udział w zabawie! Link do komentarza
Recommended Posts