Madak Napisano Luty 15, 2014 Share Napisano Luty 15, 2014 Artykuł z ostatniego Brohoofa zainspirował mnie do stworzenia tego tematu. Jeżeli ktoś jeszcze nie wie czym jest LARP zapraszam do tego artykułu (strona 36) lub do definicji. Jako że widziałem na LARPach kilku bronies i stąd pytanie - kto jeszcze z was LARPuje i na jakich LARPach można was spotkać? Ja osobiście byłem na prawie wszystkich edycjach Fantazjady od 2009 roku (za wyjątkiem 2011), wszystkich odsłonach Teomachii (mały miejscowy LARP), Wiedźminie i IV New Age. W planach na pewno mam powyżej wymienione LARPy, Hagwart Live oraz serię LARPów związanych z HP. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cahan Napisano Luty 15, 2014 Share Napisano Luty 15, 2014 Jaki masz nick na forum Fantazjady? I kogo grałeś w 2012 i 2013? Bo może kojarzę... Jeżdżę na nią od 2011 roku. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Madak Napisano Luty 15, 2014 Autor Share Napisano Luty 15, 2014 W 2013 prawie nie wychodziłem z namiotu, bo zachorowałem, ale grałem jednego z Kruków, a w 2012 mogłem być bardziej kojarzony, bo handlowałem winem Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cahan Napisano Luty 15, 2014 Share Napisano Luty 15, 2014 W 2012 byłam banitką i siedziałam w lesie. Zaś w 2013 grałam knechta. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Saper9 Napisano Luty 16, 2014 Share Napisano Luty 16, 2014 Ołkej, ożywmy ten temat.Co to fantazjada, ma czym polega itp. (Jestem w Tym temacie totalnym nubem) Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cahan Napisano Luty 17, 2014 Share Napisano Luty 17, 2014 Największy LARP w Polsce [nie licząc Orkonu, który nie do końca jest LARPem]. Klimaty fantasy, akcja odbywa się w znanym świecie. Radzę obczaić ich stronę, forum, obejrzeć trailer i.. jechać . Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Saper9 Napisano Luty 19, 2014 Share Napisano Luty 19, 2014 Kolejne nubskie pytanir. Czy to coś w styly Wolina (przyjeżdżamy, wczuwamy się a na koniec ustawka)? Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cahan Napisano Luty 19, 2014 Share Napisano Luty 19, 2014 Nie. Jeśli ustawki nie ma w scenariuszu, to się ją robi po grze. Tutaj chodzi o odgrywanie rzeczywistości tego świata fantasy, o wczuwanie się w postać, etc. Zazwyczaj jednak są jakieś wakaty dla fanów ustawek, co by mogli pookładać się bezpieczniakami . Do tego dochodzą imprezy towarzyszące, po właściwej grze- gala BFC, Metal Warriors i Belletyn. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Saper9 Napisano Luty 20, 2014 Share Napisano Luty 20, 2014 (edytowany) A gdzie można znaleźć takie tylko ustawkowe LARPy? Edytowano Luty 20, 2014 przez Saper9 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cahan Napisano Luty 20, 2014 Share Napisano Luty 20, 2014 Przyszedł mi na myśl Sorontar, ale w tym roku podobno nie ma. Na zachodzie jest dużo takich, w Polsce idzie się bardziej na ilość. ASG jest "ustawkowe", ale to jest broń palna. Na pewno są takie LARPy, ale to głównie mniejsze imprezy, nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by takiego zorganizować. Jeśli chcesz ponaparzać się na bezpieczniaki, to w paru miastach w Polsce organizowane są treningi. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Geralt of Poland Napisano Luty 20, 2014 Share Napisano Luty 20, 2014 Jeśli chodzi o LARPy, to nie mam absolutnie żadnego doświadczenia (tak jak zresztą z "papierowym" RPG), ale wydaje mi się to naprawdę ciekawe, więc pewnie kiedyś się na jakiegoś wybiorę. Już od jakiegoś czasu planuję, że gdy kupię w końcu sprzęt do ASG pojadę na "S.T.A.L.K.E.R. Zona Nysa", ale niestety nie wiem, kiedy to nastąpi. Artykuł Cahan zainspirował mnie, żeby zerknąć sobie na stronę Fantazjady i też bardzo mi się spodobało. Co prawda ostatnio klimaty fantasy kręcą mnie ostatnio odrobinę mniej niż kiedyś (choć nigdy nie byłem wielkim ekspertem w temacie ) ale na takiego LARPa też chętnie bym się wybrał. Jedyne co mnie trochę "przeraża" w LARPach fantasy to konieczność skombinowania stroju i ew. charakteryzacji. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cahan Napisano Luty 20, 2014 Share Napisano Luty 20, 2014 Mała wycieczka po lumpeksach i po problemie . Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Geralt of Poland Napisano Luty 20, 2014 Share Napisano Luty 20, 2014 Ale kiedy patrzę na zdjęcia i wypasione stroje i stylizacje co niektórych, to pewnie i tak czułbym się ubrany jak menel z dworca. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cahan Napisano Luty 20, 2014 Share Napisano Luty 20, 2014 One są głównie z lumpeksów, serio . A koszt zrobienia sobie kolczugi, to ok. 100zł, więc bez przesady. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Frodo Napisano Kwiecień 9, 2014 Share Napisano Kwiecień 9, 2014 Odnowię temat pytaniem. A pytanie brzmi: o co dokładnie chodzi w tych LARPach? Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cahan Napisano Kwiecień 9, 2014 Share Napisano Kwiecień 9, 2014 O zabawę, o wczucie się w postać i odgrywanie jej. To trochę tak jak zabawy małych dzieci w udawanie. Tylko, że tutaj robią to dorośli. No i poziom takich zabaw jest odpowiednio wyższy Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Frodo Napisano Kwiecień 9, 2014 Share Napisano Kwiecień 9, 2014 A jakie są tematy? Fantasy, przygodowe? Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cahan Napisano Kwiecień 9, 2014 Share Napisano Kwiecień 9, 2014 Wszystko. Ja się bawię w fantasy, ale wiem, że jest dużo larpów steampunkowych, postapo, etc. No i ASG, gdzie latają z "bronią palną". Mój kolega był na larpie western, gdzie na koniach jeździli. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Frodo Napisano Kwiecień 9, 2014 Share Napisano Kwiecień 9, 2014 A są jakieś ograniczenia wiekowe? Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cahan Napisano Kwiecień 9, 2014 Share Napisano Kwiecień 9, 2014 Zależy od imprezy. Na niektórych tak, na innych nie. Zazwyczaj larpy są od 18lat, ale na większość imprez można mieć mniej. Tylko, że wówczas musisz być z opiekunem- niekoniecznie spokrewnionym, starszy kolega wystarczy. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Frodo Napisano Kwiecień 9, 2014 Share Napisano Kwiecień 9, 2014 Dzięki. Gdzie się zazwyczaj odbywają? Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cahan Napisano Kwiecień 9, 2014 Share Napisano Kwiecień 9, 2014 W całej Polsce. Więcej jest małych, prywatnych larpów-tu trzeba popytać i uważać na ogłoszenia. Największy obecnie polski LARP- Górska Terenowa Gra Fabularna Fantazjada odbywa się w tym roku 19-22 czerwca w Srebrnej Górze, w Górach Sowich. 14 kwietnia mija I termin wpłat. LARPy odbywają się wszędzie- w lasach, zamkach, miastach, domach prywatnych... Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Frodo Napisano Kwiecień 9, 2014 Share Napisano Kwiecień 9, 2014 No, to ja się niestety na Fantazjadę nie załapię, ale może kiedyś. Dziękuję, za wytrwałe tłumaczenie Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cahan Napisano Kwiecień 9, 2014 Share Napisano Kwiecień 9, 2014 Czemu się nie załapiesz? Jak coś jest jeszcze drugi termin wpłat A opiekuna można sobie załatwić poprzez forum. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Frodo Napisano Kwiecień 9, 2014 Share Napisano Kwiecień 9, 2014 Zajęty czerwiec :( i rodzice mnie nie puszczą bo "masz TYLKO 12 lat" Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts