Skocz do zawartości

Gray Sail - Historia córki Pirata [NZ][Adventure][Crossover][Violence][Pirate]

Recommended Posts

Witam. Z tej strony Night Shade i dzisiaj po BARDZO długiej przerwie w pisaniu czegokolwiek... Postanowiłem pokazać wam mój najnowszy Fanfik. Fanfik, który jest "Reżyserską" wizją Historii mojego najnowszego OC. Mówie "Reżyserską", ponieważ ta historia pisana jest tak naprawde na PBFa... I napewno zostanie mocno zmieniona. Jednak jej oryginalną formę pozostawie wam :) Fanfik jest pisany w stylu DZIENNIKA ŻEGLARZA/DZIENNIKA OKRĘTPWEGO, którego wpisy wahają się od trzech(??) do nawet kilku stron każdy. Dlatego nie zamierzam się rozdrabniać i będe wam serwował co jakiś czas pewną dawkę wpisów(zależy od chęci na pisanie, bo plan fabularny jest w znacznej mierze ustalony), ale nie przedłużając...

431d3f8708.jpg

Opis: "Będzie to Historia pewnej klaczy, która pragnęła zaistnieć w świecie, być sławną i podziwianą. Nie, niekoniecznie dobrą, czy też złą. Która mimo swego fachu miała pewne zasady moralne. Która postanowiła przebić sławę swego ojca i dokonać tego czego jemu nie było dane, a która zapłaciła wysoką cenę za swój upór, dążenie do celu, pychę i własną chciwość. I która zmuszona będzie do wielu wyrzeczeńń, by wreszcie zaznać spokój."

[Pirate] - Zdecydowałem się użyć tego tagu, ponieważ opowieść jest utrzymywana w TYPOWYM stylu pirackim. Z czasów czarnobrodego np. Nasi bohaterowie pływają po morzach, łupią okręty, tudzież plądrują miasta, podbijają morza, a właściwie starają się to robić.

Rozdziały:

Pamiętnik Córki Pirata - Prolog

Pamiętnik córki Pirata Wpisy 1 - 19

Edytowano przez Accurate Accu Memory

• 11 years later...

„Gray Sail – Pamiętnik córki pirata” to nieznany i chyba zapomniany fanfik użytkownika Accurate Accu Memory, który zajmował się głównie lektoratami i nagrywanie meet. Jak wyglądał jeden z jego oryginalnych utworów.

O dziwo, jest nawet dobrze, nie mogę zaprzeczyć, że wciągnęła mnie ta opowieść. Niestety została urwana.

„Gray Sail – Pamiętnik córki pirata” to pamiętnik, jak sama nazwa wskazuje. Nie jest to coś równie pełnego splendoru, jak „Krystalina Autokratorias”. Opowiada ona o losach tytułowej Gray Sail, która jest córką pirata. Pamiętnik to moim zdaniem ciekawa forma prowadzenia narracji. Jest bardzo subiektywna co pozwala ją wykorzystać np. w opowieściach grozy lub też tam, gdzie potrzebna jest niepewność, jak i głębsze spojrzenie w psychologię postaci.

A postać Gray Sail jest ciekawa. Co prawda, na pierwszy rzut oka przypomina trochę girl bossa, ale to wrażenie szybko przechodzi. Gray Sail jest klaczą, która obraca się wśród piratów. Musi być twarda, i to nawet bardziej niż ogiery, żeby zdobyć sobie posłuch wśród piratów. Ma to sens. 

Poznajemy Gray Sail jako początkującą kapitan resztek pirackiej floty. Myliłby się jednak ten, kto sądzi, że będzie ona żalić się na to, że jej inni nie szanują, bo jest klaczą. Na to też się czasami żali, ale nie stanowi to podstawy całej narracji. Gray Sail się nie żali, że świat jest zły… bo ona jest gorsza dla świata. Właściwie tak po ludzku nie polubiłem tej postaci, chociaż czasami ma ona gest. Przykładowo nie pozwala gwałcić źrebiąt, nie zmusza ich i klaczy do pracy. Ma to, co ciekawe, przyczyny w jej własnej przeszłości, co biorąc pod uwagę, że fanfik nie jest długi budzi moje uznanie.

Postać Gray Sail jest nieźle napisana, taka silna niezależna klacz, ale bez ironicznego wydźwięku. Nie jest też ona jedyną zaletą fanfika. Gray Sail myśli strategicznie. Opisy jej poczynań przypominają mi nieco grę strategiczną względnie innego gatunku, gdzie się zarządza działaniami flory, poczynając od budowy jej zaplecza. I to jest bardzo oryginalne. Wszak flota bez zaplecza szybko traci swoją siłę.

Co więcej, mam wrażenie, że autor zrobił przysłowiowy „research”, coś tam wie o wojnie na morzu w czasach żaglowców. Zna pewne taktyki jak np. użycie branderów itd. Nie jestem w stanie zweryfikować wszystkich podanych przez niego informacji, ale nie wyglądają na nawijanie od rzeczy, żeby się popisać swoją wiedzą.

Zastanawia mnie, czy „Gray Sail – Pamiętnik córki pirata” nie jest jakimś crossoverem z Heroes of Might and Magic III względnie osadzonymi w Erathii częściami Might and Magic. Co prawda nie mam żadnego innego potwierdzenia na moją teorię, ale jakoś nie chce mi się wierzyć, że jest ona zupełnie przypadkowa.

Jeśli coś ewidentnie kuleje, to warstwa językowa. Jest trochę literówek i chociaż tekst się nieźle czyta to z całą pewnością nie przeszedł on korekty. Weźmy, choćby ten fragment:

Cytat

- Zbierzcie całą załogę, a także wszystkich, których zdołacie zwerbować: Mieszkańców, okolicznych złodzieji

Zauważyłem też jeszcze jedną ciekawostkę. Autor prawie nie opisuje lokacji, natomiast chętnie korzysta ze zrzutów ekranu. Przypomina mi to nieco fanfika „Polacy są wszędzie”. Tam przykładowo autor zamieścił notatkę: „Dać zdjęcie jakiegoś fajnego kielicha”. Niestety zapomniał to zrobić. Nie ma to znaczenia, bo „Polacy są wszędzie” to dno tylko trochę mniejsze niż „Nekromanta z Ponyville”, nie ma, więc czego żałować. Ja natomiast trochę żałuję, że nie poznam zakończenia przygód Gray Sail.

Chcesz dodać odpowiedź ? Zaloguj się lub zarejestruj nowe konto.

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to bardzo łatwy proces!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
  • Utwórz nowe...