Velvie Napisano Maj 19, 2015 Share Napisano Maj 19, 2015 (edytowany) Cześć! Ze względu na zmiany, jakie dokonują się w tym dziale, postanowiłam założyć następny, ale oj tam quiz mniej lub bardziej związany z Rarity. Jako główny temat wybrałam kamienie szlachetne. Bez zbędnych wstępów, chociaż taki już napisałam, zapraszam do gry! Zasady są proste: podaję krótki opis jakiegoś kamienia szlachetnego lub minerału, wy piszecie, jaka jest jego nazwa. Osoba, która pierwsza poda prawidłową odpowiedź, otrzymuje 2 punkty, pozostałe osoby, które też odpowiedziały dobrze, dostają po 1 punkcie. Wszystkie odpowiedzi nie związane z tematem będą zgłaszane i/lub kasowane. (Tu zaczyna się zabawa ) Jest to jeden z najcenniejszych kamieni szlachetnych. Zastosowanie znalazł nie tylko w jubilerstwie, ale też przy produkcji łożysk zegarkowych i laserów. Podziwiany ze względu na swoją charakterystyczną, głęboką barwę. Od zawsze był kojarzony z bogactwem i arystokracją. Wierzono też, że jest symbolem miłości, dominacji i zdecydowania. Powodzenia! Punktacja: Spoiler MysterFajna - 2 pkt. Chief - 3 pkt. Lucjan - 5 pkt. Sarenka - 2 pkt. Mistrzyni Jaskier - 2 pkt. FirstChoice - 1 pkt. BlackHawk - 2 pkt Edytowano Luty 1, 2016 przez Sosna Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1stChoice Napisano Maj 19, 2015 Share Napisano Maj 19, 2015 Diament ( lub brylant, jeśli masz na myśli oszlifowany już diament). Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wafel Napisano Maj 19, 2015 Share Napisano Maj 19, 2015 Chyba rubin Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chief Napisano Maj 19, 2015 Share Napisano Maj 19, 2015 Rubin zdecydowanie. W zegarkach montuje się jeszcze szafiry, ale one reprezentują mądrość i długowieczność, a nie miłość. Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dean Ambrows Napisano Maj 19, 2015 Share Napisano Maj 19, 2015 Rubin na 100% Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Velvie Napisano Maj 23, 2015 Autor Share Napisano Maj 23, 2015 (edytowany) Punkty lecą do MysterFajnej, Chiefa i Lucjana. A teraz następny kamyczek Jest uznawany za metaforę mądrości i prawdy. W jubilerii doskonale komponuje się z białym złotem i ze srebrem. Najbardziej cenione są takowe o błękitnej lub pomarańczowej barwie. Punktacja: MysterFajna - 2 pkt. Chief - 1 pkt. Lucjan von Asmodeus - 1 pkt. Edytowano Czerwiec 6, 2015 przez Velvettia von Orchberg Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chief Napisano Maj 23, 2015 Share Napisano Maj 23, 2015 Najbardziej podchodzi mi Lapis Lazuri, jedynie ten pomarańczowy kolor mnie myli. Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Velvie Napisano Maj 25, 2015 Autor Share Napisano Maj 25, 2015 Nie, niestety to nie jest lazuryt. Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sarenka Napisano Maj 25, 2015 Share Napisano Maj 25, 2015 A może szafir? Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
228km Napisano Maj 25, 2015 Share Napisano Maj 25, 2015 Może jaspis ? Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Syrth Napisano Maj 25, 2015 Share Napisano Maj 25, 2015 Wydaje mi się, że szafir Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dean Ambrows Napisano Maj 26, 2015 Share Napisano Maj 26, 2015 Szafir. Nic innego nie przychodzi mi do głowy. Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1stChoice Napisano Maj 26, 2015 Share Napisano Maj 26, 2015 Stawiam na szafir. Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Velvie Napisano Maj 26, 2015 Autor Share Napisano Maj 26, 2015 (edytowany) Sarenka, Jaskier, Lucjan i FirstChoice podali poprawne odpowiedzi i dostają punkty. Minerał ten charakteryzuje się zmienną barwą - w różnym świetle przyjmuje różne kolory. Został odkryty przypadkowo, podczas szukania szmaragdów. Ma zdolności do odfiltrowywania różnych części widma światła, więc znalazł zastosowanie przy produkcji sztucznych satelit i statków kosmicznych. (Punktację dodam jutro. Przepraszam, ale mój tablet nie działa najlepiej ^~^) Nieźle. Punktację dodałam dopiero dwa tygodnie później MysterFajna - 2 pkt. Chief - 1 pkt. Lucjan - 2 pkt. Sarenka - 2 pkt. Mistrzyni Jaskier - 1 pkt. FirstChoice - 1 pkt. Edytowano Czerwiec 6, 2015 przez Velvettia von Orchberg Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Syrth Napisano Maj 26, 2015 Share Napisano Maj 26, 2015 Czy chodzi może o aleksandryt? Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chief Napisano Maj 26, 2015 Share Napisano Maj 26, 2015 Aleksandryt, tym razem jestem pewien Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dean Ambrows Napisano Maj 27, 2015 Share Napisano Maj 27, 2015 Aleksandryt. Wysyłane z mojego HTC Wildfire za pomocą Tapatalk 2 Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Velvie Napisano Maj 27, 2015 Autor Share Napisano Maj 27, 2015 (edytowany) Punkty dostają Jaskier, Chief i Lucjan. Występuje w skałach magmowych, m. in. w Mozambiku i Brazylii. Jest cenionym kamieniem kolekcjonerskim. Wartościowe okazy mają kolor malinowy ^^ Stosuje się go przy produkcji towarów ogniotrwałych. Punktacja: MysterFajna - 2 pkt. Chief - 2 pkt. Lucjan - 3 pkt. Sarenka - 2 pkt. Mistrzyni Jaskier - 3 pkt. FirstChoice - 1 pkt. Edytowano Czerwiec 6, 2015 przez Velvettia von Orchberg Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Syrth Napisano Maj 27, 2015 Share Napisano Maj 27, 2015 Cyrkon Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gypsy Napisano Maj 27, 2015 Share Napisano Maj 27, 2015 A nie czasem Topaz Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dean Ambrows Napisano Maj 28, 2015 Share Napisano Maj 28, 2015 (edytowany) Topaz Edytowano Maj 28, 2015 przez Lucjan von Asmodeus Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sarenka Napisano Maj 28, 2015 Share Napisano Maj 28, 2015 To zdecydowanie może być kwarc. Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dean Ambrows Napisano Maj 28, 2015 Share Napisano Maj 28, 2015 Ale kwarc nie jest koloru malinowego. Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Syrth Napisano Maj 28, 2015 Share Napisano Maj 28, 2015 Cyrkon z tego co wiem może być Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dean Ambrows Napisano Maj 28, 2015 Share Napisano Maj 28, 2015 Nie wiem czy cyrkon ale widziałem malinowe topazy. Cytuj Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts