Maćko z Bogdańca Napisano Sierpień 12, 2015 Share Napisano Sierpień 12, 2015 Od jakiegoś czasu zastanawiałem się nad kupnem jakiegoś procka, ale nie znalazłem żadnego. Przeglądając dzisiaj oferty trafiłem na dwa, ale nie wiem, który wybrać. Może podpowiecie? Specyfikacje PC: MOBO: GA-M68MT-S2P (Rev. 3.0) Grafika: GeForce GT 630 RAM: 6GB (4+2) Procek: AMD Athlon 2 X2 250 Zasilacz: Take Me 400 Procki, które znalazłem to: AMD Athlon II X3 460 (3 rdzenie) AMD Phenom II 720 Black Edition (3 rdzenie + 1 do odblokowania co daje, według allegro, Phenom II X4 925) 1. Czy na mojej płycie jest możliwe odblokowanie tego czwartego rdzenia? 2. Nie wydaje się to dziwne, że Athlon ma 3 rdzenie? (Ukryty 4 do odblokowania?) 3. Czy oryginalne chłodzenie dostarczone z obecnym procesorem wystarczy do schłodzenia procka 95W? 4. Czy mój zasilacz ma wystarczającą moc? Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GoForGold Napisano Sierpień 12, 2015 Share Napisano Sierpień 12, 2015 Na pewno chcesz AMD? Strasznie się grzeją i jak dla mnie słabszy Intel>"mocniejszy" AMD. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maćko z Bogdańca Napisano Sierpień 12, 2015 Autor Share Napisano Sierpień 12, 2015 Pasowałby mi Intel ale mam Socket AM3, na który nie pasuje mi żaden Intel, chyba, że coś przeoczyłem. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Siper Napisano Sierpień 12, 2015 Share Napisano Sierpień 12, 2015 Lepiej wyjdziesz jak dopłacisz 200zł i kupisz dodatkową nową płytę główną na Intelu... Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maćko z Bogdańca Napisano Sierpień 12, 2015 Autor Share Napisano Sierpień 12, 2015 Jakbym miał to bym się nawet nie zastanawiał. Ale to o jakich cenach mówimy biorąc pod uwagę Intel Set? Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maćko z Bogdańca Napisano Sierpień 13, 2015 Autor Share Napisano Sierpień 13, 2015 Także wracając do pytania, który z nich będzie lepiej współpracował z moimi podzespołami? Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sun Napisano Sierpień 13, 2015 Share Napisano Sierpień 13, 2015 Nie wiem jak jest z odblokowywaniem czwartego rdzenia, ale porównując zwyczajnie te dwa, to athlon wypada nieco lepiej. Z drugiej strony pheniom ma odblokowany mnożnik co czyni go teoretycznie podatniejszym na podkręcanie. No i ten słynny, czwarty rdzeń do odblokowania. Swoją drogą, czy nie myślałeś o jakimś FX? też wejdą, bo twoja płyta obsługuje AM3+ a powinny mieć jeszcze większą wydajność (zegar w zegar), oraz większe możliwości. Gdyby wstawić fx 8320 na przykład, do tego gtx 760 i 8 gb raqmu, to mamy maszynę, która sobie świetnie poradzi z wieśkiem 3 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maćko z Bogdańca Napisano Sierpień 14, 2015 Autor Share Napisano Sierpień 14, 2015 A jakiś procek do 200 zł na AM3/AM3+ lepszy od tego się znajdzie? Nie planuję innych zakupów do komputera przez najbliższe 2 lata a mój budżet jest właśnie do tej ceny ograniczony. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sun Napisano Sierpień 14, 2015 Share Napisano Sierpień 14, 2015 (edytowany) No to rzeczywiście do 200 zł raczej nic lepszego się nie znajdzie. No chyba, ze ten FX http://allegro.pl/procesor-amd-fx-4100-3-6-ghz-i5580702708.html Edytowano Sierpień 14, 2015 przez Sun Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maćko z Bogdańca Napisano Sierpień 16, 2015 Autor Share Napisano Sierpień 16, 2015 Niestety nie udało mi się go zlicytować, szukam dalej. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts