Jump to content

TTIP i CETA.

JBEDO51B
 Share

Recommended Posts

Umowy te spowodują, że jeśli jakieś państwo nakaże zbudować w jakieś elektrowni (np. Rybnik) dodatkowe zabezpieczenia, bądź inne rzeczy, to korporacja będzie się mogła odwołać do trybunału i zdobyć miliardowe odszkodowanie.

Po żadnym pozorem nie jest to wolny rynek - tak zrobić będą mogli tylko Amerykanie i Kanadyjczycy, a Polacy (i wszyscy inni Europejczycy) będą musieli normalnie męczyć się w sądach. Jakby tego było mało, Unia Europejska będzie musiała wpuścić na swój rynek mięso z Ameryki, które nie podlega takim standardom jakościowym jak to z Unii i jest przez to gorsze i tańsze. Ta druga cecha zabije rodzime (w tym polskie) rolnictwo, które - w przeciwieństwie do swego odpowiednika zza Oceanu - nie będzie mogło łatwo zdobyć wysokich odszkodowań za niekorzystne dla siebie decyzje.

Żeby było śmieszniej, PiS, Platforma i Nowoczesna zagłosowały jak jeden mąż ZA tym tworem, podczas gdy Polacy byli zajęci zasłoną dymną w postaci aborcji i czarnego protestu.

Jeśli ktoś chce mieć link do petycji przeciw temu, to prześlę mu go na PW - nie wiem, czy wstawienie go w tym poście jest zgodne z regulaminem tego forum.

Edited by JBEDO51B
  • Upvote 1

2 godziny temu Dabrowski napisał:

Jak zwykle nie mogę nic zrobić bo do 18 mam 359 dni

kocham tą bezsilność :P

2 godziny temu Selenium napisał:

To są właśnie efekty pisowskiej polityki socjalnej.

Poparłabym, ale niestety jak kolega powyżej, trochę mi brakuje.

Źle.

Wy też możecie coś zrobić - po prostu podeślijcie petycję waszym znajomym, który mają więcej niż 18 lat i piszcie o tym problemie na innych forach.

10 godzin temu Talar napisał:

Daj link do tego czegoś. Chociaż Twoja postawa mi się nie podoba, a same GMO propsuję.

CETA to nie tylko rolnictwo:

http://strefazieleni.org/wp-content/uploads/2016/06/Polish-version-CETA-TTIP-little-brother.pdf

- tu masz opisane czemu powinieneś się temu sprzeciwiać,

https://dzialaj.akcjademokracja.pl/campaigns/rolnictwo

a tu masz petycję.