Sosna Napisano Czerwiec 21, 2017 Share Napisano Czerwiec 21, 2017 (edytowany) Witajcie w pierwszej edycji quizu astronomicznego. Pytania będą miały zróżnicowany poziom trudności. Za udzielenie poprawnej odpowiedzi na najłatwiejsze pytanie otrzymacie 1 punkt, za pytanie o średnim poziomie trudności 2 punkty, a za pytanie trudne punktów 3. Na początku każdego miesiąca począwszy od 1 sierpnia ( bo lipiec za blisko) osoba z największą ilością punktów dostanie jakiś mały prezent niespodziankę. Co to będzie? Jeszcze nie wiem dużo zależy od tego, co uda mi się zorganizować, ale wysoce prawdopodobnym jest, że będzie to jakaś gra lub jakiś obrazek przygotowany przez jakiegoś zdolnego artystę na zamówienie osoby z największą ilością punktów. W każdym razie jakoś pod koniec miesiąca będę mówił, co udało mi się zorganizować. Po każdym miesiącu liczba punktów będzie zerowana dla wszystkich, by wszyscy mieli równe szanse na wygraną. Tak więc zaczynamy. Na początek pytanie za 1 punkt: Ziemia jest: a) kulą b) geoidą c) płaską tarczą d) okręgiem Punktacja: Spoiler Twister - 3 punkty Cyan Leaf - 2 punkty Mordoklapow - 1 punkt Poszukiwacz15 - 1 punkt Król Etirenus -1 punkt Chief -1 punkt Pixelator - 1 punkt Edytowano Lipiec 3, 2017 przez Sosna Link do komentarza
Paplok Napisano Czerwiec 21, 2017 Share Napisano Czerwiec 21, 2017 e) żadnym z powyższych, Ziemia jest w przybliżeniu elipsoidą Link do komentarza
Sosna Napisano Czerwiec 21, 2017 Autor Share Napisano Czerwiec 21, 2017 niestety ale mylisz się Link do komentarza
Mordoklapow Napisano Czerwiec 21, 2017 Share Napisano Czerwiec 21, 2017 hmmn... jeszcze nie brałem udziału w żadnym quizie. W sumie czemu nie? GEOIDĄ Link do komentarza
Sosna Napisano Czerwiec 21, 2017 Autor Share Napisano Czerwiec 21, 2017 i to jest poprawna odpowiedź. Mordoklapow otrzymuje 1 punkt. A teraz wyjaśnienie dlaczego nie mogłem uznać odpowiedzi, że Ziemia jest elipsoidą. Sprawdziłem w trzech źródłach i w każdym jest podane, że Ziemia jest Geoidą. Owszem geoida ma cechy wspólne z elipsoidą takie jak biegunowe spłaszczenie i obrót wokół krótszej z osi, czyli z grubsza jest sferoidą. Różnica między geoidą a elipsoidą polega na nierównomiernym rozkładzie gęstości we wnętrzu Ziemi, oraz na występowaniu na powierzchni geoidy znacznych różnic wysokości terenu. Kolejne pytanie również za 1 punkt Planeta posiadająca zewnętrzne pierścienie leżące w płaszczyźnie równika planety to: a) Saturn b) Neptun c) Uran d) Mars Link do komentarza
twister Napisano Czerwiec 21, 2017 Share Napisano Czerwiec 21, 2017 Saturn, to prawidłowa odpowiedz Link do komentarza
Sosna Napisano Czerwiec 21, 2017 Autor Share Napisano Czerwiec 21, 2017 Zgadza się. Twister otrzymuje 1 punkt. Punktacja jest na bieżąco aktualizowana w pierwszym poście Kolejne pytanie tym razem za 2 punkty Średnia odległość Słońca od Ziemi oraz Księżyca od Ziemi wynosi odpowiednio: a) 149 600 000 km i 386 580 km b) 143 200 000 km i 384 400 km c) 149 600 000 km i 384 400 km d) 158 300 000 km i 321 789 km Link do komentarza
twister Napisano Czerwiec 21, 2017 Share Napisano Czerwiec 21, 2017 (edytowany) Od ziemi do słońca - 149 600 000 km Od księżyca do ziemi - 384 400 km czyli odpowiedz - c) Edytowano Czerwiec 21, 2017 przez Twister Link do komentarza
Sosna Napisano Czerwiec 21, 2017 Autor Share Napisano Czerwiec 21, 2017 Zgadza się. Dwa punkty lądują na koncie Twistera. Kolejne pytanie. Znów za 1 punkt Światło słoneczne dociera do Ziemi w czasie a) około 24 godzin b) około 8 dni c) około 356 dni d) około 8 minut Link do komentarza
Poszukiwacz15 Napisano Czerwiec 21, 2017 Share Napisano Czerwiec 21, 2017 To będzie d Około 8 minut Link do komentarza
Gość Napisano Czerwiec 21, 2017 Share Napisano Czerwiec 21, 2017 (edytowany) 8 minut, w tej (jedynej) dziedzinie mogę się wykazać bez użycia wikipedii. PS. Uran też ma pierścienie, więc a i c w 2 pytaniu. Edytowano Czerwiec 21, 2017 przez Gość Link do komentarza
Sosna Napisano Czerwiec 22, 2017 Autor Share Napisano Czerwiec 22, 2017 Zgadza się jest to około 8 minut. Co do pierścieni Urana. Owszem Uran też je posiada ale ich położenie względem płaszczyzny równika planety jest zmienne i w przeciwieństwie do pierścieni Saturna, nie zawsze są w tej płaszczyźnie. po punkcie otrzymują Poszukiwacz15 i Cyjan Leaf kolejne pytanie również za 1 punkt Naturalnym satelitą Jowisza wyróżniającym się niezwykłą aktywnością wulkaniczną jest: a) Ganimedes b) Kallisto c) Io d) Europa Link do komentarza
Sosna Napisano Czerwiec 25, 2017 Autor Share Napisano Czerwiec 25, 2017 Oczywiście, że to Io. Cyan Leaf dostaje punkt. kolejne pytanie za 1 punkt ( trudniejsze pytania za 2 i 3 punkty pojawią się później.) Rok świetlny to jednostka: a) czasu b) długości c) masy d) energii Link do komentarza
Król Etirenus Napisano Czerwiec 25, 2017 Share Napisano Czerwiec 25, 2017 Jest to jednostka odległości Link do komentarza
Pixelator Napisano Czerwiec 26, 2017 Share Napisano Czerwiec 26, 2017 (edytowany) Odległości. Trochę za łatwe pytanie. Edytowano Czerwiec 26, 2017 przez Pixelator Link do komentarza
Sosna Napisano Lipiec 3, 2017 Autor Share Napisano Lipiec 3, 2017 Oczywiście, że rok świetlny to jednostka odległości. Dokładniej jest to odległość, jaką światło pokonuje w ciągu roku w przestrzeni kosmicznej. Kolejne pytanie za dwa punkty Międzynarodowa stacja kosmiczna powstała w wyniku połączenia projektów budowy trzech stacji kosmicznych. Są to a) rosyjska stacja Mir-2, grecka stacja Kolubeos oraz amerykańska stacja Space b) chińska stacja Yì Nián, europejska stacja Columbus oraz amerykańska stacja Freedom c) europejska stacja Columbus, amerykańska stacja Freedom oraz rosyjska stacja Mir-2 d) Japońska stacja Ikimasu, rosyjska stacja Mir-2 oraz chińska stacja Yì Nián Link do komentarza
PainChillerPL Napisano Lipiec 3, 2017 Share Napisano Lipiec 3, 2017 (edytowany) Columbus, Freedom i Mir-2. Proste (C) Edytowano Lipiec 6, 2017 przez PainChillerPL Link do komentarza
Gość Napisano Lipiec 6, 2017 Share Napisano Lipiec 6, 2017 tego nie jestem pewien, ale stawiam na c Link do komentarza
Księżniczka Luna. Napisano Lipiec 21, 2017 Share Napisano Lipiec 21, 2017 Sądzę, że chyba C Link do komentarza
Sosna Napisano Lipiec 30, 2017 Autor Share Napisano Lipiec 30, 2017 Ok wiem, że od ostatniego pytania minęło "trochę" czasu ale było to spowodowane trudnościami ze znalezieniem odpowiedniego pytania oraz materiałem źródłowym do pytań, a także nieco brakiem czasu. Wszyscy oczywiście odpowiedzieli prawidłowo i dostają po 2 punkty. Od początku przyszłego miesiąca postaram się wrzucać pytania z większą częstotliwością oraz zmodyfikuję nieco zasady rozdawania punktów. Czyli od kolejnego pytania punkty będzie dostawać tylko osoba, która jako pierwsza udzieliła prawidłowej odpowiedzi. Przy okazji nagrodą za największą ilość punktów będzie jedna z trzech gier do wyboru. Gierki raczej mało znane, ale może kogoś zainteresuje któraś. Tymczasem nie tracąc czasu pora na kolejne pytanie, tym razem za jeden punkt Rok galaktyczny trwa: a) 500-600 milionów lat b) 10-15 milionów lat c) 2 miliardy lat d)225-250 milionów lat Link do komentarza
Recommended Posts