Skocz do zawartości

[Gra paragrafowa] Jaskinia Przedwiecznych

Cipher 618

Recommended Posts

Wybaczcie długą przerwę, ale ze względu na pracę mam mniej czasu :aj: W nagrodę następny szyfr będzie wymagający, a w kolejnej części wrócimy do  wyborów. 

Odkryj ukrytą treść

Podpowiedź

Odkryj ukrytą treść

Edytowano przez Triste Cordis

Trochę to trwało ale udało się

Nie zauważyłem postu powyżej więc na marne to robiłem ale trudno:

Lyra mam nadzieję, że to czytasz wiedz, że coś jest na rzeczy to na tyle poważna sprawa, że postanowiłem zmienić szyfr ktoś może przeglądać moją korespondencję.Czuję się obserwowany słyszałaś może o kodzie vigenere słowo kluczowe to hasło z zagadki, dzięki której wygrałaś książkę pamiętasz je prawda, a teraz wiadomość.

Klacz przewróciła kartkę i ujrzała wiele pozornie przypadkowych liter. Wiedziała, że da się do rozgryźć. Musiała jedynie przypomnieć sobie wspomniane hasło... 

Odkryj ukrytą treść

Lyra otworzyła książkę ze spisem szyfrów, wzięła kartkę i linijkę po czym westchnęła głęboko. "To będzie długi dzień", pomyślała,

###

Nie, jeśli jej pomożecie ;)

Podpowiedź 1 - jeśli jesteś BARDZO ambitny, możesz zrobić to ręcznie (polecam, ogromna satysfakcja). 

Co to jest Vigenere i jak to "przetłumaczyć"?

Podpowiedź 2

Odkryj ukrytą treść

###

A w następnym odcinku: ogromna (dosłownie) przeszkoda i niespodziewane spotkanie z... 

• +1 1

Trochę to trwało, ale w końcu rozszyfrowałem.:lyra2:

Kluczem do rozszyfrowania było słowo:

Odkryj ukrytą treść

A oto wiadomość:

Odkryj ukrytą treść

PS. W słowach ztsmmłwf, jyła, hctkiłeo, lqę pojawiły się polskie litery i trochę to przeszkodziło, ale i tak się udało.

• Mistrzostwo 1

Dnia 12.03.2018 o 16:51, Shaxx napisał:

PS. W słowach ztsmmłwf, jyła, hctkiłeo, lqę pojawiły się polskie litery i trochę to przeszkodziło, ale i tak się udało.

Expand  

Przeklęty Word i jego autokorekta :burned: Myślałem, że wywaliłem wszystkie polskie znaki, a tu taki numer. Jako usprawiedliwienie podaję zmęczenie po pracy (paluszek i główka...). Ciąg dalszy, na dniach (o ile wklepywanie zamówień na pieczywo do komputera nie przegrzeje mojego mózgu)

• +1 1

• 2 weeks later...

Miało być na dniach, a wyszło jak wyszło. :fluttersad:

Ciąg dalszy przygody:

Odkryj ukrytą treść

Nikt? Ani jedna osoba? You make Sad Lyra sad"

Odkryj ukrytą treść

No cóż, w takim razie podrzucę gotowca:

Odkryj ukrytą treść

• 4 months later...

Hej, 

Zgłaszam stały udział ale trzeba jeszcze parę osób:fluttersad:. To może od razu :

Jeżeli Lyra powie prawdę to nie wiadomo jak zareaguje Bon Bon na to ,że nie można jej ufać. Moim zdaniem powinna skłamać.

Mam nadzieję ,że zabawa zostanie odwieszona jak najszybciej.

• +1 1

Dnia 2.08.2018 o 06:19, Last Shadow napisał:

Hej, 

Zgłaszam stały udział ale trzeba jeszcze parę osób:fluttersad:. To może od razu :

Jeżeli Lyra powie prawdę to nie wiadomo jak zareaguje Bon Bon na to ,że nie można jej ufać. Moim zdaniem powinna skłamać.

Mam nadzieję ,że zabawa zostanie odwieszona jak najszybciej.                           

Expand  

Cieszę się, że pojawiła się chętna osoba :YEtmX: Postaram się wrzucać nowe fragmenty tak szybko, jak to tylko możliwe (muszę sobie przypomnieć co tam dalej miało być). 

• 3 weeks later...
  • Utwórz nowe...