Popularny post. Wonsz Napisano Maj 24, 2018 Popularny post. Share Napisano Maj 24, 2018 Witam forumową brać! Chciałem przedstawić wam mój najnowszy projekt pt. "Z kamerą wśród Bronies". Na początek może krótki rys historyczny. Na FGE prowadzimy serię pod tym samym tytułem, która polega na przedstawieniu siebie poprzez udzielenie odpowiedzi na różne pytania typu "Jak się znalazłeś w fandomie?", "Jaki jest twój ulubiony kucyk?" itd. Od kilku lat przeprowadziliśmy już kilka edycji tej akcji. Ogólnie interesuję się filmowaniem i fotografią, a pierwsze nagrania i zdjęcia zrobiłem właśnie na ponymeetach, które były naturalnym miejscem dla rozwoju w tych dziedzinach i w sumie nadal tak jest, gdyż na każdego większego meeta biorę aparat i cykam setki fotek, które potem lądują na wydarzeniu w formie galerii na Google Photos. Jednak to dotyczy samych zdjęć. Z filmowaniem jest trochę gorzej, ponieważ skończył się pewien czas w fandomie, kiedy to największe ponymeety często gościły jakiegoś aktora głosowego z obsady serialu, a filmowanie takich właśnie spotkań z aktorami było do tej pory głównym motorem napędowym dla mnie. Kiedy aktorzy przestali się zjawiać odechciało mi się targać masę sprzętu by nagrać jakąś prelekcję (wiecie, nie mam auta, a tłuc się w pociągu ze statywem, torbą na kamerę, plecakiem i czasami walizką jest bardzo męczące, zwłaszcza kiedy jadę sam) przez co stanąłem trochę pod ścianą, bo nie miałem gdzie ani kiedy się rozwijać a w swoim mieście nie bardzo miałem pomysł co mógłbym nagrać. Ostatnio jednak siedziałem i trochę myślałem nad tym całym sprzętem, który od kilku miesięcy leżał nieużywany i wymyśliłem co mogę zrobić. Padło na odwołanie się do tradycji "Z kamerą wśród Bronies" jednak tym razem z udziałem prawdziwej kamery. Oczywiście przeniesienie serii pisanej na filmową nie było możliwe w skali 1:1 dlatego też zdecydowałem się na formę krótkich portretów wideo, które w kilka minut przedstawią jakąś postać, kim jest, kiedy pojawiła się w fandomie, co w nim tak właściwie robi. Chodzi mi o pokazanie, że Bronies to ludzie z pasją do kucyków, którą można realizować na naprawdę wiele sposobów, a przy okazji ja również mogę rozwijać się w interesującej mnie dziedzinie. Moją pierwszą ofiarą padł RzymonZPapieru, który pochodzi spod Bydgoszczy. Jako, że mieszkam w Toruniu to nie mam daleko i kiedy większość bawiła się na Pyrkonie ja śmignąłem do niego do domu i nagrałem filmik. Efekty do obejrzenia poniżej. Wiem, że filmik nie jest idealny. Nagranie iluśtam prelekcji i wywiadów na konwentach to jednak bardzo prosta sprawa, bo wystarczy ustawić kamerę, odpalić nagrywanie, a potem wyrenderować bez specjalnego montażu. Tutaj jednak jest zupełnie inaczej, środowisko jest całkowicie kontrolowane przeze mnie, to ja modyfikuję światło, ruch kamery, także to ja wymyślam pytania i je zadaję. Ode mnie też zależy czy uzyskam dzięki moim pytaniom odpowiedzi, których oczekuję by wpisywały się w jakąś moją wizję artystyczną. Było ciężko. U Rzymona w domu spędziłem 6 godzin ucząc się zachowania sprzętu w różnych warunkach, walcząc z innymi rzeczami jak ostrzenie manualne czy wreszcie przećwiczenie wywiadu, by każda odpowiedź na pytanie była tak sformułowana, by dało się domyśleć jakie było pytanie, aby każdy wiedział o czym mowa. Nie wiem jak według was to wyszło, ale ja jak na pierwszy raz jestem zadowolony. Sporo się nauczyłem i mam nadzieję, że następne wideo z tej serii będzie choć trochę lepsze od poprzednika. Gdyby ktoś chciał wystąpić w następnym epizodzie niech napisze maila na skrzynkę [email protected], który w tytule będzie zawierał (Kamera) twój_nick_tutaj i w którym krótko opisze siebie a na pewno się odezwę i zobaczymy co można z tym zrobić Jeśli komuś nie chce się skrobać maila, to może też napisać mi wiadomość tu, na forum. To chyba tyle ode mnie, życzę udanego seansu. Wszelka krytyka i wskazówki są mile widziane, pozwoli mi to dowiedzieć się co bym musiał poprawić na przyszłość. 9 1 3 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ByczekPazerny Napisano Maj 25, 2018 Share Napisano Maj 25, 2018 Jest to ciekawa i w ogole spoko inicjatywa. Co do filmu - muzyka zdaje sie być zbyt głośna, niekiedy zagłusza udzielającego wywiadu. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cipher 618 Napisano Maj 25, 2018 Share Napisano Maj 25, 2018 Bardzo fajny pomysł i wykonanie, ale muzyka jest zdecydowanie zbyt głośno. Poza tym wielki szacun za talent. Jego prace są naprawdę śliczne 1 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wonsz Napisano Maj 25, 2018 Autor Share Napisano Maj 25, 2018 Na moich głośnikach brzmiało dobrze Ale dzięki, przypilnuje tego następnym razem. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cheerful Sparkle Napisano Maj 25, 2018 Share Napisano Maj 25, 2018 Według mnie to bardzo dobry pomysł i świetnie wykonany film. Istnieje zapotrzebowanie, aby propagować wizerunek Bronies jako normalnych ludzi z wielkim sercem i pasją, którzy potrafią z wrażliwością tworzyć śliczne prace. Zdarzało się bowiem, że wielu wyśmiewało dorosłych fanów kucyków jako zniewieściałych, nieprzystosowanych do życia etc., a to nieprawda! Życzę powodzenia w kręceniu tego typu filmów, oby tak dalej! Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wonsz Napisano Maj 25, 2018 Autor Share Napisano Maj 25, 2018 Cieszy mnie ciepłe przyjęcie. Mam nadzieję, że następny odcinek również się wam spodoba Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vezzie Napisano Maj 30, 2018 Share Napisano Maj 30, 2018 Świetny projekt! I wykonanie też mega. Pełen profesjonalizm, tylko jak piszą wyżej, muzyka trochę za głośno. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wonsz Napisano Maj 30, 2018 Autor Share Napisano Maj 30, 2018 Nie ukrywam, że nie mam świetnego sprzętu audio, a słuchawki mi się rozwaliły, niemniej na głośnikach brzmiało dobrze, ale cieszę się, że zwracacie na to uwagę. Następnym razem dam komuś od odsłuchu przed publikacją 1 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wonsz Napisano Wrzesień 1, 2018 Autor Share Napisano Wrzesień 1, 2018 Ufff, trochę to trwało, ale nowy odcinek jest gotowy. Przepraszam, za tak długą przerwę ale problemy z programem, wyjazdy wakacyjne i praca skutecznie mnie powstrzymywały od pracy nad tym materiałem. To, co widać wyżej to logo, które powstało w międzyczasie, a jego autorką jest Eljonek. Przechodząc do samego odcinka, jego bohaterem jest Spidi który jest znanym aktywistą fandomowym. W tym filmie starałem się wyeliminować największą bolączkę poprzedniej części, czyli zbyt głośną muzykę w tle. Wydaje mi się, że tym razem jest już dobrze pod tym względem, ale ponownie proszę o wytykanie błędów, by uniknąć ich w przyszłości. To w sumie tyle, zapraszam do zapoznania się z moim najnowszym dziełem 3 1 1 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cheerful Sparkle Napisano Wrzesień 2, 2018 Share Napisano Wrzesień 2, 2018 Spidi to bardzo inspirująca postać. Film jest bardzo dobrze nakręcony, nie ma się do czego przyczepić. Muzyka nie jest za głośno Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts
Chcesz dodać odpowiedź ? Zaloguj się lub zarejestruj nowe konto.
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto, to bardzo łatwy proces!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się