Lonley Shadow Napisano Czerwiec 12, 2018 Share Napisano Czerwiec 12, 2018 (edytowany) Klif jest moim pierwszym oneshotem, który napisałem, więc mogą się zdarzyć niedociągnięcia i nie jasności. Shot jest dosyć zakręcony, dlatego nie miejcie za złe. Klif Edytowano Czerwiec 12, 2018 przez Lonley Shadow Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ylthin Napisano Czerwiec 12, 2018 Share Napisano Czerwiec 12, 2018 Przeczytane. Zostawiłam ci sporo sugestii i poprawek - gdzieniegdzie szwankuje interpunkcja i składnia, brakuje akapitów, zdarzają się też łatwe do naprawienia literówki. Zrozumiałabym, gdyby to był dłuższy tekst - nie wiem, piętnaście, dwadzieścia czy więcej stron, wtedy faktycznie może to umknąć - jednak przejrzenie niecałych dwóch stronniczek w poszukiwaniu takich babolków nie powinno zająć więcej niż kwadrans, nie sprawia to więc najlepszego wrażenia. Jeśli nie czujesz się pewnie, możesz poprosić o korektę kogoś innego. Dodałabym także opis fanfika w temacie, żeby czytelnik wiedział, o czym z grubsza jest historia... ...co jest, niestety, największą bolączką fika - to, że fabuły praktycznie brak. Nie dowiadujemy się, kim jest bohater - jak ma na imię, co się z nim stało, skąd głos w jego głowie. Nie wiemy, dlaczego usiłuje popełnić samobójstwo (przy okazji uprzedzam: jestem cholernie cięta na ten motyw i surowo oceniam teksty, które z niego korzystają), kim jest różowa klacz, co ich łączy i co się z nią stało. Brakuje kontekstu i logiki - całość jest zbiorem kilku ledwie połączonych ze sobą migawek, które nie wynikają jasno jedna z drugiej i wręcz wydają się nie mieć sensu. Zwłaszcza zakończenie jest niezrozumiałe, wręcz abstrakcyjne - czy bohater znienacka zreinkarnował, przybierając nową formę? Jego duch opętał kogoś innego? Cofnął się w czasie? Eee? Braki w historii idą w parze z brakami w nastroju - niby jest tag [Dark], ale tej mrocznej, ciężkiej atmosfery nijak nie czuć. Opisy są dość krótkie, a brak jakiegokolwiek kontekstu czy więzi z postaciami skutecznie morduje klimat... zakładam, że smutku, bólu i beznadziei, bo w tym kierunku idą fiki [Dark]. Bardzo skromne dialogi też nie pomagają. Całość jest... nawet nie szkicem - bardziej częściowo zabazgranym kawałkiem papieru wydartym z rogu kartki. Doceniam zamiary i próby pisania krótkiej formy, ale dobrymi chęciami nie zastąpi się tak dużych braków w warsztacie i treści. Chciałabym jednak, żebyś mimo tak negatywnej opinii nie poddawał się i nie porzucał fanfików - spróbuj jeszcze raz, ale tym razem z konkretniejszym kawałkiem fabuły i zewnętrzną korektą, która wyłapie babole i poprawi technikalia. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cahan Napisano Grudzień 14, 2023 Share Napisano Grudzień 14, 2023 Link nie działa. Archiwizuję. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts