Cipher 618 Napisano Listopad 27, 2012 Share Napisano Listopad 27, 2012 Forumowiczka RainbowDash123456789 zaproponowała abym założył wątek poświęcony tej legendarnej serii przygodówek. Jako wielki fan(atyk) czuję się zobowiązany do napisania kilku faktów: - Pierwszy Myst ukazał się w roku 1992 i był grą, która spopularyzowała wśród graczy raczkujący jeszcze wtedy format CD-Rom. Ba, była najlepiej sprzedającą się grą komputerową do czasu ukazania się pierwszej części... The Sims (2000r!). -Autorzy udowodnili, że gra przygodowa nie musi polegać na zbieraniu 4387 przedmiotów i łączeniu ich w absurdalnych kombinacjach. Zagadki w grze były logiczne, ale o dziwo jakimś cudem serii przypięto łatkę jednej z najtrudniejszych gier... -Prawdziwym szokiem był udział aktorów w grze. W czasie rzeczywistym. Żadne tam ręcznie rysowane postaci - "normalni ludzie". Inni też podchwycili ten patent. Raczej z mizernym skutkiem. -Myst zawsze zaskakiwał rozmiarem. Jedynka to 1CD, dwójka (Riven) to już 5CD. Trójka 4CD/1DVD. Czrórka 2DVD (później 1DVD). Piątka 1DVD. -Moim zdaniem największym osiągnięciem autorów jest MYST IV - to nie tylko jedna z najlepszych gier przygodowych, ale i jedna z najlepszych gier w ogóle. Grafika nawet dziś robi ogromne wrażenie, animacje są świetne, zagadki trudne ale logiczne. Ciekawostka - dźwiękowcy tak bardzo dbali o oprawę, że każdy przedmiot po "opukaniu" wydaje z siebie kilka różnych dźwięków. Po co? Chyba na wypadek gdyby taki djsound chciał rozegrać w kuchni koncert na patelniach -Myst V to niestety ogromny krok wstecz. Zrezygnowano z udziału aktorów na rzecz modeli 3D. Na szczęście kontynuacja nie powstała. Dlaczego na szczęście? Bo w dzisiejszych czasach nie ma miejsca na gry takie jak Myst. Ewentualna "szóstka" musiała by być uproszczona do granic możliwości (patrz seria NFS, TOCA - Grid) a prosty Myst to nie Myst. PS Wyszło jeszcze bardzo fajne URU, ale to spin off. Niby Myst ale jednak nie to. Edit. Faktycznie zapomniałem napisać o książkach:flutterblush: Sam mam: - Myst: Księga Atrusa - Myst: Księga Ti'any Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maklak2 Napisano Listopad 27, 2012 Share Napisano Listopad 27, 2012 Zapomniałeś jeszcze dodać, że jest książka "Myst księga Arturusa". Widziałem jak koledzy grali w Myst lub Riven na jakiejś wyspie z zagadkami i mam i książkę i DVD z jedną z gier, ale nawet do tego nie zajrzałem. Czytałem tylko recenzję, że dobre. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
decp12 Napisano Styczeń 2, 2013 Share Napisano Styczeń 2, 2013 Nie miałem okazji jeszcze zagrać w żadną z części. Ale nie spodziewałem się że są i książki. Gdzieś do zdobycia tu u nas w Polsce? Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cipher 618 Napisano Styczeń 2, 2013 Autor Share Napisano Styczeń 2, 2013 Ja kupiłem na Allegro. Cena w okolicach 10-20zł. Dla miłośników serii - warto. Jakoś mnie nie porwały. Można pozostać przy grach (czwarta część to arcydzieło) A temu cwaniakowi gratulujemy pomysłu - Saga Myst za "jedyne" 500zł Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chari-san Napisano Styczeń 2, 2013 Share Napisano Styczeń 2, 2013 Grałam w jedną część, nie pamiętam którą niestety. Faktycznie, muzyka, klimat i grafika zrobiły na mnie niemałe wrażenie. Gra jest trudna, nie powiem... Nie raz musiałam korzystać z solucji, co godziło w moje ambicje. Ale naprawdę warto w nią zagrać. Jak sobie przypomnę, w którą część grałam, to może wrócę do innych cześci Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts