Dr. Whooves Napisano Marzec 5, 2015 Share Napisano Marzec 5, 2015 Hernán Cortés Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lordek Napisano Marzec 5, 2015 Autor Share Napisano Marzec 5, 2015 (edytowany) Jak wyżej. Uprzejmie proszę avatara o ogarnięcie i przestanie podpierdzielania artykułów z wikipedii na pytania, bo ta zabawa pierwotnie miała być czymś wymagającym nieco wyobraźni od prowadzącego. Elo.Na początku mojej "kadencji" robiłem pytania z mojej wiedzy( ale kiedy wykorzystałem swoją wiedzę co do której miałem 100% wiedzy zacząłem robić błędy, więc troche przystopowałem), potem zamieniłem na wikipedię, bo dzień zaczął być za krótki, następnie uznałem, że na samej wikipedii lecieć nie można, więc przeplatam ją swoim podręcznikiem od historii. Skoro tak bardzo jęczysz to mogę się wysilić i pomyśleć nad pytaniem, co oznacza, że następne pytanie pojawi się jutro. Zadowolony? ~ RexCrusader Edytowano Marzec 5, 2015 przez Rex *Monster* Crusader 1 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BrokenRC Napisano Marzec 6, 2015 Share Napisano Marzec 6, 2015 Kolejna dobra odpowiedź. Następne pytanie: Kto to? W 1372 roku zrzekł się praw do Śląska, co zapewniło mu dobre stosunki z Czechami, w 1374 roku wydał przywilej koszycki, a w 1382 roku zmarł. O kim mówię? Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dr. Whooves Napisano Marzec 6, 2015 Share Napisano Marzec 6, 2015 Ludwik Węgierski Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BrokenRC Napisano Marzec 6, 2015 Share Napisano Marzec 6, 2015 Zgadza się. Kolejne pytanie: Kto to? Pochodził z dynastii Ludolfingów. W 933 roku pokonał Węgrów nad rzeką Unstrutą. Zmarł 2 lipca 936 roku. O kim mówię? Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dr. Whooves Napisano Marzec 6, 2015 Share Napisano Marzec 6, 2015 Henryk I Ptasznik Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BrokenRC Napisano Marzec 7, 2015 Share Napisano Marzec 7, 2015 Zgadza się. Następne pytanie: Co uniemożliwiło generałowi Weverowi, pierwszemu naczelnemu dowódcy Luftwaffe, wprowadzenie w życie przekonania o ogromnym znaczeniu wojskowym ciężkiego bombowca strategicznego. Jakie wydarzenie w 1936 roku uniemożliwiło mu to? Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dr. Whooves Napisano Marzec 8, 2015 Share Napisano Marzec 8, 2015 Generał Wever zginął w wypadku lotniczym 3 czerwca 1936 roku. Pilotowany przez niego Heinkel He 70 rozbił się wkrótce po starcie z lotniska Dresden-Klotzsche Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BrokenRC Napisano Marzec 11, 2015 Share Napisano Marzec 11, 2015 (edytowany) Nagła śmierć niszczy wszystkie plany, ale odpowiedź jest jak najbardziej poprawna. Kolejne pytanie: Kto to? Posiadał wybitne talenty objawiane w dyplomacji( jednał sobie zwolenników i łagodził przeciwników), ale znał także rolę siły jako argumentu politycznego i gdy wymagało tego dobro ojczyzny, nie wahał się go używać. Gdy miał 8 lat wybuchło powstanie Chmielnickiego, które rozdzieliło jego rodzinę. Ta postać była wielokrotnie ośmieszana( dokonał tego między innymi Henryk Sienkiewicz), choć w rzeczywistości nie była takim złym królem Polskim. Zwycięskie dla Polaków starcie z Turkami pod Chocimiem zapewniło Janowi Sobieskiemu sławę, choć jak się często zapomina, zorganizowanie armii nie byłoby możliwe bez aktywnej działalności tego króla. O kim mówię? Edytowano Marzec 12, 2015 przez Rex *Monster* Crusader Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dr. Whooves Napisano Marzec 12, 2015 Share Napisano Marzec 12, 2015 Michał Korybut Wiśniowiecki Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BrokenRC Napisano Marzec 13, 2015 Share Napisano Marzec 13, 2015 Zgadza się, brakuje Ci już tylko dwóch punktów do odznaki. Powodzenia Kolejne pytanie: W jakich dniach odbył się zwycięski atak łodzi podwodnych III Rzeszy? Zatopiono wtedy siedem statków wrogów Nazistów. Podpowiem, że tylko dwóm U-botom( U-124 i U-94) udało im się zatopić siedem statków wrogów. W jakich, więc dniach odbywał się ten atak? Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dr. Whooves Napisano Marzec 13, 2015 Share Napisano Marzec 13, 2015 Cała akcja wilczego stada była w dniach 11-13 maja 1942 roku, U-569 odnalazł konwój ONS-92 11 maja 1942 roku i naprowadził na niego kolejne okręty: U-94 i U-124. Alianckie statki zatopiono w dniach 12-13 maja 1942r. A tu trochę historii w formie śpiewanej. https://www.youtube.com/watch?v=Eai5UFmh-jI Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BrokenRC Napisano Marzec 14, 2015 Share Napisano Marzec 14, 2015 Zgadza się. Sabaton tworzy dobre piosenki o historii, więc słuchanie go się opłaca. Kolejne pytanie: Jaki przywilej nadał Władysław Jagiełło w 1388 roku? Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dr. Whooves Napisano Marzec 14, 2015 Share Napisano Marzec 14, 2015 1388 - przywilej piotrkowski Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BrokenRC Napisano Marzec 15, 2015 Share Napisano Marzec 15, 2015 Gratuluję, za swoje poprawne odpowiedzi otrzymałeś odznakę! Następne pytanie: Jaki król Francji ogłosił edykt nantejski( edykt ustanawiający swobody religijne dla hugenotów)? Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dr. Whooves Napisano Marzec 16, 2015 Share Napisano Marzec 16, 2015 Nadany przez króla Francji Henryka IV Burbona. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BrokenRC Napisano Marzec 17, 2015 Share Napisano Marzec 17, 2015 (edytowany) Zgadza się. Kolejne pytanie: Kto to? Ustanowił monarchię patrymonialną w Królestwie Franków, którego stolicą był Akwizgran. Ustanowił również, że najważniejszym urzędnikiem był palatyn. Za jego czasów państwo zostało podzielone na hrabstwa i przygraniczne marchie. Rozwinął naukę i kulturę, a także wprowadził ją w erę( rozwojową) którą nazywa się teraz jego imieniem. Wielokrotnie walczył z plemionami germańskimi i próbował odbudować Cesarstwo Rzymskie. Był dziadkiem Lotara, Karola Łysego i Ludwika Niemieckiego. O kim mówię? Edytowano Marzec 18, 2015 przez Rex *Monster* Crusader Kolorowanie tekstu, bo Rex zapomniał :) Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sowenia Napisano Marzec 18, 2015 Share Napisano Marzec 18, 2015 Wydaje mi się, że chodzi o Karola Wielkiego. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Velvie Napisano Marzec 18, 2015 Share Napisano Marzec 18, 2015 Karol Wielki Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BrokenRC Napisano Marzec 18, 2015 Share Napisano Marzec 18, 2015 (edytowany) Zgadza się, chodziło o Karola Wielkiego. Kolejne pytanie: Kto w 1887 roku stworzył Ligę Polską w Szwajcarii? ( Bardzo proste pytanie, dlatego nie ma żadnych podpowiedzi) Edytowano Marzec 18, 2015 przez Rex *Monster* Crusader Rex znowu zapomniał pokolorować tekstu. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Velvie Napisano Marzec 18, 2015 Share Napisano Marzec 18, 2015 Zygmunt Miłkowski Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sowenia Napisano Marzec 18, 2015 Share Napisano Marzec 18, 2015 Zygmunt Miłkowski, Ludwik Michalski, Maksymilian Hertel i Aleksander Hirschberg. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BrokenRC Napisano Marzec 18, 2015 Share Napisano Marzec 18, 2015 Chodziło o samego Miłkowskiego, ale obie odpowiedzi są poprawne. Kolejne pytanie: Za co nadano szlachcie przywileje cerekwicko-nieszczańskie? Powiem też, że nadano te przywileje w 1454 roku. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Velvie Napisano Marzec 26, 2015 Share Napisano Marzec 26, 2015 Ten przywilej został wymuszony przez szlachtę na królu Kazimierzu IV Jagiellończyku po pospolitym ruszeniu. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sowenia Napisano Marzec 31, 2015 Share Napisano Marzec 31, 2015 Odpowiedź prawidłowa. Kto i z jakiego powodu opuścił Polskę w roku 1079? Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts