haryozborn Posted August 22, 2013 Share Posted August 22, 2013 (edited) Witam serdecznie. Elementarni to historia o pewnych kucykach które pochodzą z dalekiej zapomnianej historii Eqestrii. Czy Celestia sobie poradzi ze starożytnymi kucykami i nowymi zagrożeniami? Wiem że opis fika krótki. Mogą być błędy, choć staram się ich nie popełniać. Rozdziały raczej nie będą przekraczały 15 stron. Możliwe opisy śmierci więc chciałem ostrzec. Nie wiem w jakim do dziale powinno być, ale moje zamierzenia nie ograniczania się to dałem w Necronomicon. Za wszelkie opinie i rady będę wdzięczny. https://docs.google.com/document/d/1X7YMpRSVoe1g1IlmK3NxM46XlgxzpfDtWKzmp1gOhA8/edit rozdział 1 https://docs.google.com/document/d/1VcvoDd15I0xvfD1e8XItWelbFNm6yEkKB-t7mW01X_w/edit rozdział 2 https://docs.google.com/document/d/1OGd07sZZNISKDRrNMf08AbBly3YfBDNJ3D93G-pJbH8/edit?pli=1 rozdział 3 https://docs.google.com/document/d/1CGMzcxPSNcup5pBA7t6XZeCh7BLIIEGROooBHXeTfXM/edit# Rozdział 4 (wyszło mi 17 stron ^^ nieplanowane ) Edited May 17, 2015 by Dolar84 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dolar84 Posted August 22, 2013 Share Posted August 22, 2013 Co do tagów, to dodaj chociaż gore, skoro umieściłeś w MLN. Jeżeli tego nie zrobisz, zostaniesz zjedzony przez Tisosa Link to comment Share on other sites More sharing options...
haryozborn Posted August 23, 2013 Author Share Posted August 23, 2013 Dziękuje. ^^ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bakteria Posted August 23, 2013 Share Posted August 23, 2013 Tyle napisze , że bardzo fajny fik Link to comment Share on other sites More sharing options...
haryozborn Posted August 27, 2013 Author Share Posted August 27, 2013 (edited) dzięki za info, już naprawiłem:) Edited September 11, 2013 by haryozborn Link to comment Share on other sites More sharing options...
Chief Posted September 22, 2013 Share Posted September 22, 2013 Przeczytałem pierwszy rozdział - na więcej aktualnie nie mam siły. Po pierwsze Interpunkcja! praktycznie zero przecinków, zgubione kropki itp. Błędy logiczne w zdaniach. Koledzy wyżej piszą ,że zostały one pozaznaczane i teraz zastanawiam się, czy tylko wywaliłeś ich komentarze, czy jednak je rozpatrzyłeś. Sama fabuła trzyma się kupy. Jest ciekawa, wydaje się być dość rozbudowana i przemyślana. Niestety błędy rujnują całą przyjemność czytania. Poczekam, aż poprawisz pozostałe rozdziały na włąsną rękę lub załatwisz sobie korektora. (Gdy to zrobisz daj znać wiesz gdzie mnie szukać.) Przydało by się także więcej opisów miejsc i jakaś standaryzacja przy prowadzeniu dialogów. Spotkałem się z trzeba różnymi formami i czasem się nawet zastanawiałem czy bohater nadal mówi czy jednak już zaczął swój wewnętrzny monolog. Gdy to uczynisz może być z tego dzieło godne polecenia. Aktualnie wygląda to dość słabo. Samą fabułą nie uzyskasz wysokiej oceny i wielu czytelników gdy całość wygląda jak nisko budżetowy film, który ma na siebie pomysł lecz słabe wykonanie niweczy wszystkie starania scenariusza. Pozdrawiam. ;3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sandro de Vega Posted October 3, 2013 Share Posted October 3, 2013 (edited) Właściwie głównym problemem harego jest to, że... jakby to delikatnie ująć... Nie umie pisać. Ma świetne pomysły, ale potrzebuje kogoś kto będzie ślęczał nad nim i poprawiał co drugie zdanie. Fik jest naprawdę ciekawy, ale gdy czytałem pierwszą wersję to oczy mnie bolały od błędów. Niektórych zdań nawet nie dało się poprawnie przeczytać przez składnię... czy może też jej brak. Tak czy inaczej to są jedyne wady tego fika. Konstrukcja. Bo cała reszta jest świetna. Prowadzenie postaci, fabuła, umiejętności. Wszystko jest cacy, prócz tego, że jego korektor musi mieć naprawdę mocne nerwy. (ja się miałem tym zająć, niestety nie mam czasu nawet na swój fik, a co dopiero innych) Edited October 3, 2013 by Sandro de Vega Link to comment Share on other sites More sharing options...
haryozborn Posted October 7, 2013 Author Share Posted October 7, 2013 Mam świadomość że mi wiele brakuje w umiejętnościach pisarskich i że robię też masę błędów. Nigdy nie byłem dobry w matmie , j polski itp w ogólnokształcącym liceum. Staram się pisać jak najlepiej umiem, lecz zważając na fakt męczącej korekty... raczej nikogo nie będę prosił o pomoc. Nie lubię wspominać że mam zespół aspergera(lekki autyzm... umiarkowany), mam dziwne postrzeganie świata i wielu rzeczy^^. Grunt że każdy jest unikatowy na swój sposób. Mam mały zastój z chęciami by pisać... w obecnej chwili anime i gry pochłaniają mój czas. Dzięki za wszystkie opinie... ja staram się poprawiać swoje umiejętności... choć mi bardzo daleko do takiego verarda czy kogo kol wiek innego pisarza doświadczonego. Masa pomysłów wciąż kłębi się w mojej głowie ciężko wybrać co będzie dobre a co nie. Pozdrawiam.^^ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts