Arcybiskup z Canterbury Napisano Październik 12, 2013 Share Napisano Październik 12, 2013 (edytowany) Moi drodzy parafianie! Jak sam temat wskazuje, mam problem. Problem ten polega na tym, że mam do zrobienia pewne zadanie, do którego nie do końca wiem jak się zabrać. Zadaniem tym jest ucznienie lalki, która będzie wykorzystana w animacji poklatkowej. Lalka owa ma mieć ruchome stawy - i to jest ten kłopot. Jak i z czego popełnić szkielet do takowej lalki? Oryginalnie chciałam zrobić to z miedzianego drutu, ale podobno bezczelny śmie się łamać, a to mogłoby mi nieco plany pokrzyżować. No i pojawia się druga komplikacja - lalka musi być na tyle stabilna, żeby stać. Jeśli ktoś z Was kiedyś już brał się za takie coś, bardzo prosiłabym o podzielenie się ze mną doświadczeniem. Bezgraniczną otchłań internetu już przeszukiwałam i nie znalazłam tego, o co mi chodziło, soł help mi pliz. Kłopot jest większy niż sądziłam - z modeliny NIE DA się tego zrobić bo się skurczysyn łamie i pęka. Edytowano Październik 12, 2013 przez Nocturnal Light Link do komentarza
Generalek Napisano Październik 12, 2013 Share Napisano Październik 12, 2013 Do stawów najlepiej wykorzystać kulki z Bionicle, możesz kupić je na allegro za parę groszy. Plastik jest dobrym materiałem ogólnie, możesz wykorzystać na części np. stare zabawki. Potem po prostu pomalujesz wszystko farbą i tyle w temacie. Link do komentarza
Arcybiskup z Canterbury Napisano Październik 12, 2013 Autor Share Napisano Październik 12, 2013 Nie do końca, bo to ma być szkielet. W każdym razie dłonie i czaszka mają udawać kościane. Link do komentarza
Hoffner Napisano Październik 12, 2013 Share Napisano Październik 12, 2013 (edytowany) Można by zrobić szkielet z stali dociążany ołowiem u podstawy. Potrzebny byłby; zestaw pilników, palnik, jeden z sposobów łączenia (na śruby- łatwiejszy lub do spawanie- wyższa sztuka jazdy) spawarka lub wiertarka (zależnie od sposobu łączenia), jakieś imadło, gilotyna i zestaw kreślarski do metalu. Materiały można by nabyć w sklepie technicznym. Oczywiście trzeba by rozrysować wszystkie poszczególne części łącznie z wymiarami. Robota na parę godzin ale do zrobienia. Zalety: Praktycznie niezniszczalna, ale bez przesady. Wady: Potrzebne są podstawowe umiejętności i wiedza z zakresu skrawania metali. Po przebieżce mam prostszy pomysł. Rolujesz na poszczególne kończyny i części ciała folie aluminiową jednocześnie robi za wypełnienie dociążysz kończyny obciążnikami ( np. posklejane w grupy monety 5gr). Konstrukcja prosta, lekka i tania. Edytowano Październik 12, 2013 przez Hoffner Link do komentarza
Zegarmistrz Napisano Październik 12, 2013 Share Napisano Październik 12, 2013 Robiłem kiedyś kukiełki, może moja wiedza ci się przyda. Powiedz mi dokładnie - albo pokaż jeśli masz obrazek przypominający, co to do diaska ma być a ja ci powiem jak to wykonać. Oczywiście jak mniemam stawiamy na "tanio, szybko i byle idiota potrafi" tak? xD Link do komentarza
Metka04 Napisano Październik 24, 2013 Share Napisano Październik 24, 2013 Modelina się łamie podczas gotowania/wypiekania jeśli masz starą modelinę. Kup nowe FIMO - droższe, ale bardzo trwałe. Możesz też spróbowac z masą papierową np, na końcach dodać haczyki. Link do komentarza
Arcybiskup z Canterbury Napisano Październik 24, 2013 Autor Share Napisano Październik 24, 2013 Dzięki wszystki za odzew. Zwyciężyła stara, dobra plastelina i druciane stawy. Co prawda lalek nie stoi, ale taki też może być. Jakoś to wyszło. Jak będzie cały gotowy to jestem skłonna się pochwalić maszkarą. Link do komentarza
Metka04 Napisano Październik 24, 2013 Share Napisano Październik 24, 2013 Gratulacje w kwestii wykończenia/ubrania itp możesz popytać fursuiterów. Link do komentarza
Recommended Posts