Sosna Napisano Grudzień 5, 2014 Share Napisano Grudzień 5, 2014 (edytowany) Witajcie w dyskusji (lub dyskusjo-podobnym cosiu), który ma na celu zapoznanie się z bogami Księżyca od czasów starożytnych do współczesnych (tak gdzieś na świecie są jeszcze ludzie, którzy wierzą, że księżycem sterują bogowie ) będziemy tu prezentować ( a co tylko ja mam się wysilać w szukaniu? ) sylwetki poszczególnych bogów księżyca różnych kultur i epok. Na dobry początek idzie Egipski bóg księżyca, czyli Chonsu. bóg-Księżyc, który jeszcze w okresie Średniego Państwa posądzany był o to, że żywi się ludźmi. Chonsu podróżował po niebie na sierpie księżyca i jako księżyc mógł wywoływać choroby, mógł też uzdrawiać. W świątyni w Karnaku (XII-XI w. p.n.e., rozbudowa w III w. p.n.e.), przy której mieścił się szpital, czczono go w triadzie z rodzicami - Amonem i Mut. Łączono go również z Thotem, bogiem księżyca. Przedstawiany był jako mężczyzna owinięty w całun, z wizerunkiem księżyca na głowie, lub jako chłopiec z tzw. dziecięcym lokiem, często miał głowę sokoła lub ibisa. W Epoce Późnej ludowa wiara uczyniła Chonsu bóstwem, które oddala złe duchy. W okresie hellenistycznym utożsamiono go z Heraklesem. Notka na jego temat jest krótka, głównie z tego względu, że w sieci jest niewiele informacji na temat tegoż boga, a notka encyklopedyczna mówi w zasadzie tyle samo, co napisałem powyżej. Póki co z moiej strony to tyle i jednocześnie zachęcam do wzięcia udziału w tym temacie. Dziękuję i pozdrawiam. Edytowano Grudzień 5, 2014 przez Sosna Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość PervKapitan Napisano Grudzień 6, 2014 Share Napisano Grudzień 6, 2014 Ja mogę się wypowiedzieć, ale o bóstwach księżyca z gier Elune, z Warcrafta, jest bóstwem księżyca, właściwie to z większym z dwóch księżyców Azerothu. Czczona głównie przez nocne elfy. Selemene z Doty 2 jednak lore'y z gier MOBA nie są zbyt...wartościowe, więc nic ciekawego o samej boginii nie można powiedzieć, ale za to jedna z ich wyznawczyni kojarzy mi się bardzo z naszą poniaczową Luną, a bardziej w sumie z Nightmare Moon. I nazywa się, nie zgadniecie jak, Luna! Luna ma nawet swoje przeróbki jako Luna I ostatnie bóstwo z gier jakie znam (tak myslę ) to Gwyndolin. Który właściwie przez to że urodził się jako bóstwo księżyca został wychowany na córkę, a nie syna. Nie zgadniecie, ale z nim również mamy arty razem z Luną! W sumie nie mam co się więcej o nich rozpisywać, tak myślę, bo ich historia dotyczy czego innego niż samego bóstwa księżyca Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sosna Napisano Grudzień 12, 2014 Autor Share Napisano Grudzień 12, 2014 Kolejnym bóstwem księżyca powiedzmy, że chronologicze występującym w czasie jest Nanna, Nannar – sumeryjski bóg Księżyca. Nazywany też był Suen, Zuen (akad. Sin). Inne imiona: Aszimbabar, Namrasit, Inbu. Jego imię zapisywano również liczbą trzydzieści (tyle jest dni w miesiącu księżycowym). Był synem Enlila i Ninlil. Jego żoną została Ningal (Nikkal), z którą miał dzieci: Utu (Szamasza) i Inannę (Isztar). Głównym miejscem kultu Nanny była świątynia E-hulhul (Dom radości) w mieście Harran (dzisiejsza Turcja). Inne świątynie zlokalizowane były w Ur, Borsippie, Uruku, Aszur, Babilonie, Agade, Kalchu i Larsie, a także w oazie Tema na Półwyspie Arabskim.. W Ur kapłanki tego boga były wybierane spośród rodziny królewskiej, najsłynniejszą kapłanką była Enheduanna, poetka, córka Sargona Wielkiego. Babiloński król Nabonid (555-539 p.n.e.) dążył do wyniesienia boga Sina na głównego boga panteonu, co spotkało się z oporem kapłanów Marduka w Babilonie. Kult tego boga był żywy aż do 382, kiedy cesarz Teodozjusz I Wielki rozkazał zburzyć świątynię w Harranie. Kult Nanny popularny był wśród mezopotamskich kupców, których karawany chętniej podróżowały w nocy przy blasku księżyca niż w palącym świetle słońca. Symbol: sierp wschodzącego Księżyca w pozycji leżącej lub barka, którą podróżował po nocnym niebie. Zwierzę: byk lub lew-smok. Tak więc bóstwo mało znane i poznane dlatego notka jest krótka, bo tylko tyle znalazłem możliwym jest, że następnym razem trafi się bóstwo, które ma obszerniejszą notkę na swój temat. W każdym razie zachęcam do poszukiwań razem ze mną i umieszczaniu tuta co ciekawszych opisów Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Burning Question Napisano Grudzień 12, 2014 Share Napisano Grudzień 12, 2014 Starożytne bóstwa są zawsze ciekawe. ^^ Ostatnio poprzez grę Smite dowiedziałam się o bogini Chang'e. Niestety nie wiem jeszcze wiele o niej, po prostu spodobał mi się jej wygląd w grze. ^^" Wkleję to, co jest na polskiej wikipedii: w mitologii chińskiej bogini Księżyca. Według chińskich wierzeń była żoną łucznika Houyi. Pewnego dnia Houyi otrzymał w darze od bogini Xiwangmu ziele nieśmiertelności. Podczas nieobecności męża Chang’e zjadła je, na skutek czego stała się nieśmiertelna i wzniosła się na Księżyc, gdzie żyje w Pałacu Rozległego Zimna. Houyi bezskutecznie próbował dogonić żonę. Chang’e przedstawiana jest w ikonografii jako wytworna dama. Często przedstawia się ją w towarzystwie zająca, który wedle chińskich wierzeń mieszka na Księżycu, gdzie wyrabia z ziół lekarstwo dające nieśmiertelność. Cześć Chang’e oddaje się podczas Święta Środka Jesieni. Imieniem bogini nazwano chiński program eksploracji Księżyca. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Anathiela Napisano Grudzień 18, 2014 Share Napisano Grudzień 18, 2014 (edytowany) Ćandra (spolszcz: Czandra) - dosłownie: "księżyc"; w hinduizmie spersonifikowany anioł czy bóstwo Księżyca. Pojęcie ma wiele ezoterycznych konotacji w tantryzmie i w jodze. W kulturze wedyjskiej każdej planecie, księżycowi i gwiazdom przypisuje się posiadanie boskiej Duszy, Jaźni uważając, że są to byty duchowe mające materialne ciała. Stąd zwyczaj personifikowania planet, księżyca i słońca oraz ważniejszych gwiazd. Skutkiem takiego pojmowania przyrody i kosmosu jest pogląd iż cała planeta jest żyjącą istotą, duszą, a wszystkie formy życia są ze sobą powiązane jako żyjące w świadomości logosu planety, duszy czy ducha planety. Następstwem oczywiście jest bogata mistyka i mitologia istot planetarnych i kosmicznych. Ćandra-nādi to kanał energii księżycowej po lewej stronie kręgosłupa oraz lewe nozdrze, ida. Ćandrajama (Ćandrayama) to ślub religijno-ascetyczny polegający na zwiększaniu ilości pożywienia w czasie przybierania księżyca i na zmniejszaniu ilości pożywienia w czasie ubywania księżyca. W dzień pełni doza pożywienia jest maksymalna, a w dzień nowiu minimalna. Zmniejsza się czy zwiększa ilość pokarmu o 1/15 porcji i zjada tylko jeden posiłek na dobę. W efekcie nów księżyca to pełna głodówka, a pełnia to pełen maksymalny posiłek. W ezoteryce tantrycznej, w tak zwanej jodze planet, także w astrologii wedyjskiej wykonuje się pewne formuły modlitewne, mantramy z użyciem różańca, mali dla przezwyciężenia niekorzystnych wpływów ducha czy bóstwa księżycowego na los człowieka. Z uwagi na wielki wpływ księżyca na ziemię i żyjące stworzenia są to często wykonywane mantramy i bardzo polecane przez astrologów wedyjskich i mistrzów tantry. Om Ćandrāya Namah! - Chwała Boskiemu Księżycowi! Om Ćandramase Namah! - Chwała Aniołowi Księżyca! Om Śram Śrim Śraum Sah Ćandramase Namah! - Chwała Aniołowi/Bóstwu Księżyca dającemu wszelką pomyślność! Źródło Harshannada Swami, Hindu Gods and Goddesses Edytowano Grudzień 29, 2014 przez Sosna Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sosna Napisano Grudzień 29, 2014 Autor Share Napisano Grudzień 29, 2014 (edytowany) Okej minęło trochę od ostatniego posta w tym temacie, więc pora się udzielić i dać następne, powiedzmy, że chronologicznie umieszczone w czasie, bóstwo księżyca czyli tym razem starochińską boginię Chang'e. tym razem nawet znalazłem obrazek przedstawiający tę boginię, więc jest chyba szerzej znane, niż poprzednie bóstwa, które umieszczałem. Chang’e (chiń.: 嫦娥; pinyin: Cháng’é) – w mitologii chińskiej bogini Księżyca. Pierwotnie nosiła imię Heng’e (姮娥), które zmieniono w II wieku z powodu obecności pierwszego znaku w imieniu cesarza, przez co uległ ontabuizacji. Według chińskich wierzeń była żoną łucznika Houyi. Pewnego dnia Houyi otrzymał w darze od bogini Xiwangmu ziele nieśmiertelności. Podczas nieobecności męża Chang’e zjadła je, na skutek czego stała się nieśmiertelna i wzniosła się na Księżyc, gdzie żyje w Pałacu Rozległego Zimna (Guanghangong, 广寒宫). Houyi bezskutecznie próbował dogonić żonę. Chang’e przedstawiana jest w ikonografii jako wytworna dama. Często przedstawia się ją w towarzystwie zająca, który wedle chińskich wierzeń mieszka na Księżycu, gdzie wyrabia z ziół lekarstwo dające nieśmiertelność. Cześć Chang’e oddaje się podczas Święta Środka Jesieni. Imieniem bogini nazwano chiński program eksploracji Księżyca. A i jeszcze taka ciekawostka ode mnie. Chang'e pojawiła się również w grze Smite, w której jest wróżką księżyca. i znów mi za długa notka nie wyszła... no nic, może następnym razem znajdę bóstwo, któremu poświęcony jest większy kawałek tekstu, niż tylko skromniutka notka. A tymczasem pozdrawiam i zachęcam do udzielania się. Edytowano Grudzień 29, 2014 przez Sosna 1 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sakitta Napisano Grudzień 30, 2014 Share Napisano Grudzień 30, 2014 A teraz coś bardziej nieznanego. Caelestis - rzymska bogini księżyca, pochodzenia fenickiego, wzorowana na bogini Tanit. W mitologii greckiej Urania (Niebianka), Muza Apolla, odpowiedzialna za astronomię. Jedna z wielu bogiń lunarnych na terenie Cesarstwa. Za cesarza Heliogabala miała nawet zostać ożeniona z bogiem Balem. Obecnie bardziej znana jako Celestia. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano Styczeń 22, 2015 Share Napisano Styczeń 22, 2015 Chors, słowiańskie bóstwo księżyca wyobrażane przez naszych przodków jako... staruszek. Przynajmniej od czasu "Słowa o wyprawie Igora", gdzie został tak przedstawiony, bo wcześniej uważano go za kolejne słoneczne bóstwo. Słowo "chors" może być powiązane ze słowem "wycharsły", które dzisiaj zostało zastąpione przez "wynędzniały" i prawdopodobnie odnosi się to do faz księżyca. Torilskie bóstwa księżyca (Baldur's Gate, Neverwinter's Nights, Ice Wind Dale i inne Forgotten Realms): Shar, ciemne bóstwo księżycowe. Selune, jasne bóstwo księżycowe. Obie boginie to siostry. Chyba. Selune i Shar to także księżyce Torilu, a do tego Selune ma własny pierścień, nazywany "łzami Selune". Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Efei Napisano Sierpień 8, 2015 Share Napisano Sierpień 8, 2015 (edytowany) Hm... Pierwszą osobą, która przychodzi mi na myśl, a nie została jeszcze wymieniona jest Varda (znaczy Wyniesiona Wysoko) zwana także Elbereth lub Elentari (Królową Gwiazd) z mitologii Tolkienowskiej. Podstawowe informacje: Valiera, żona Manwego (bóg powietrza i wiatru, pierwszy co do autorytetu wśród Valarów) Jej domeną jest światło. To ona napełniła światłem Latarnie (coś jak słońce i księżyc) i stworzyła gwiazdy. To ją najbardziej z Valarów kochają Quendi (Elfowie), gdyż światło gwiazd było pierwszym, co ujrzały po przebudzeniu na Ardzie. Przykładem Elfickiej pieśni na jej cześć jest ta (umieszczona w "Drużynie Pierścienia") A Elbereth Gilthoniel silivren penna míriel o menel aglar elenath! Na-chaered palan-díriel o galadhremmin ennorath, Fanuilos, le linnathon nef aear, sí nef aearon! Edytowano Sierpień 8, 2015 przez Efei Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts