Sttark Napisano Sierpień 5, 2015 Share Napisano Sierpień 5, 2015 Mówienie, że piekło istnieje mimo iż biblia w ogóle o nim nie wspomina. XD W oryginale, greckim, słowo piekło nigdy nie występuje. Polski przykład jest strasznie pomieszany pod tym względem. Tam gdzie w oryginale mamy słowa ,,szeol, hades, gehenna, obecni chrześcijanie postanowili to uprościć, sprowadzając wszystko do ,,piekła,, które jest bezsensowne, sprzeczne z Bożą ideą. Niestety mówienie o tym to często walenie grochem o ścianę. Ot, kwestia naszego narodu i problem z obalaniem mitu... Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WhiteHood Napisano Sierpień 5, 2015 Share Napisano Sierpień 5, 2015 Wielki jest problem z polskim przekładem i wiele ma błędów. A co z tym? και βαλουσιν αυτους εις την καμινον του πυρος εκει εσται o κλαυθμος και o βρυγμος των οδοντων Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sttark Napisano Sierpień 5, 2015 Share Napisano Sierpień 5, 2015 Przesąd, że ocet chroni przed ciążą xd. Przypowieść. Zamieszczona przez anonimowego autora Ewangelii Mateusza opowiadająca o śmierci w ogniu(który w Biblii symbolizuje śmierć i przemijanie) gdzie źli ludzie umrą. Te zgrzytanie zębów itd, to akurat czysta wolna amerykanka i wyobrażenia człowieka piszącego ten tekst. To tylko przypowieść, nie żaden fakt albo coś. Ot bajka z morałem , podobnie jak przypowieść o bogaczu i Łazarzu można traktować rzeczywistość duchową nieadekwatnie. Jest tego wiele, jak jesteś zainteresowany powiem ci kiedyś na czym opieram swoje wierzenia, ale to nie teraz. Jestem zmęczony. I ewentualnie kontynuowanie tego w temacie poświęconym religii. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DarkKlownPL Napisano Sierpień 6, 2015 Share Napisano Sierpień 6, 2015 Nie baw się tymi kartami* bo coś złego ci się stanie. (tarot)* Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Efei Napisano Sierpień 7, 2015 Share Napisano Sierpień 7, 2015 (edytowany) Od Dzieciątka Ja słyszałam jeszcze wersję z aniołkiem. I dodajmy jeszcze jeden mit (nie wiem, na ile prawdziwy): lipy ściągają pioruny. Efei Edytowano Sierpień 8, 2015 przez Efei Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cahan Napisano Kwiecień 8, 2018 Share Napisano Kwiecień 8, 2018 Temat został przywrócony. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts