Frosty Shadow Napisano Październik 19, 2015 Share Napisano Październik 19, 2015 (edytowany) Dobra więc sprawa wygląda tak, że przygotowuję sobie materiały do prelekcji o technologii taboretowej i postanowiłem fakty skonfrontować z opinią fanów Na Bronies Polska już podawałem linka do ankiety, ale może jednak nie do wszystkich on dotarł, więc macie to też tutaj. Od razu mówię by nie było niepotrzebnych komentarzy jak na BP, ta ankieta jest tylko poglądowa i nie będę na jej podstawie budował całej prelekcji https://docs.google.com/forms/d/1tI4Fq4GccNGsV5mJGsHMKFyzTs5RWDy74oyCG3LtDOs/viewform?c=0&w=1 Edytowano Październik 19, 2015 przez Frosty Shadow Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gandzia Napisano Październik 19, 2015 Share Napisano Październik 19, 2015 Wiesz, ta ankieta ma jedną rakotwórczą wadę - jest skrajnie nieprecyzyjna. Co znaczy "technologia średnio niezaawansowana"? Młyn wodny to technologia prymitywna, czy już niezaawansowana? Drewniany dźwig budowlany to poziom zaawansowany, czy może znacznie niższy? Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chief Napisano Październik 19, 2015 Share Napisano Październik 19, 2015 (edytowany) Rzeczywiście strasznie nie precyzyjna ta ankieta.Co do pytania, wraz z kolegą z forum ustaliliśmy przeglądając wszystkie wynalazki i przedmioty, które używają kuce w serialu, że okres technologiczny wypada na lata 50 ubiegłego wieku. Praktycznie wszystko, co znaleźliśmy, co wyskoczyło lub przejechało w tle, nie wykraczało poza ten okres. Moim zdaniem można przyjmować, że kucyki żyją w porównywalnym okresie technologicznym co my w tedy. Edytowano Październik 19, 2015 przez Chief Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lyokoheros Napisano Listopad 16, 2016 Share Napisano Listopad 16, 2016 Jak to jaki jest sens takich rozważań? Analizowanie świata i rozbieranie go na czynniki pierwsze to z połowa radości ze znania jakiejś serii. Jeśli idzie o technologię jako taką, to myślę, że w Equestrii jest ona na poziomie raczej podobnym do średniowiecza, jednak z pewnymi osiągnieciami technologicznymi z okresów późniejszych. Jak napęd parowy czy kolej. Nie znają tam według mnie elektryczności, a te co nowsze wynalazki opierają się na magii. No a już praktycznie na 100% jestem pewien, że w kwestii technologii militarnej/zbrojeniowej Equestria jest na poziomie porównywalnym do ziemskiego średniowiecza, bez prochu czy broni palnej... bo w sumie i po co im jak mają magię a wojen raczej nie prowadzą. Generalnie sądzę, że nie można tak globalnie porównywać technologii ziemskiej i Equestriańskiej - bo po prostu różne aspekty technologiczne są w różnym stopniu rozwinięte. Equestria jest tak na moje oko w zdecydowanej większości stylizowana na średniowieczny kraj, jednak z pewnymi bardziej zaawansowanymi technologicznie dodatkami. Po części czysto technologicznymi, po części magicznymi. 1 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts
Chcesz dodać odpowiedź ? Zaloguj się lub zarejestruj nowe konto.
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto, to bardzo łatwy proces!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się