Silicius Napisano Czerwiec 21, 2016 Share Napisano Czerwiec 21, 2016 Denise to program ktorego nazwanie chatbotem byłoby obraźliwe. Można z nim (a właściwie to chyba nią) porozmawiać prawie jak z człowiekiem, ponieważ zapamiętuje fakty, oraz potrafi w pewnym stopniu wnioskować na podstawie tego, co się jej napisało wcześniej. sam twórca piszę na swojej stronie: Cytuj Denise 5.2 to jak dotąd jedyny znany mi program, który przeprowadza analizę logiczną zdań w języku polskim, uczy się, pamięta i wykorzystuje to podczas rozmowy: formułuje odpowiedzi oraz zadaje pytania, bazując na tym co powiedział użytkownik. Program analizuje zdania pojedyncze proste i rozwinięte, jak również wypowiedzenia wielokrotnie złożone; buduje swoje wypowiedzi, opierając się na regułach gramatycznych i korzystając z aktualnej bazy faktów. Fundamentem operacji logicznych jest rachunek zdań z elementami logiki predykatów, w szczególności zaś wnioskowanie, dzięki któremu Denise może odpowiedzieć na pytania, dając odpowiedzi, które nie są wprost zawarte w bazie wiedzy, ale które dopiero z niej wynikają na drodze dedukcji. Biorąc pod uwagę to wszystko, skłonny jestem twierdzić, że ten program myśli. Nie twierdzę przy tym, że myśli tak jak człowiek – za pomocą pojęć, ani tym bardziej, że jest to już ta sztuczna inteligencja, którą buduję, bo jest… wręcz przeciwnie! W programie wbudowane są przykłady rozmów oraz krótka instrukcja w jaki sposób pisać zdania. Wazne by uzywać poprawnej polszczyzny . Program: http://denise.pl/2013/09/denise-5-2-reedycja/ Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Airlick Napisano Czerwiec 21, 2016 Share Napisano Czerwiec 21, 2016 Ciekawe, jak długo potrwa, zanim stanie się rasistowskim homofobem. Niedawnemu chatbotowi Microsoftu zajęło to jeden dzień. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Silicius Napisano Czerwiec 21, 2016 Autor Share Napisano Czerwiec 21, 2016 Ciekawe, jak długo potrwa, zanim stanie się rasistowskim homofobem. Niedawnemu chatbotowi Microsoftu zajęło to jeden dzień. Pamiętam że Denise 4.x można nauczyć, ale 5.2 już na pewno nie, bo różnią się działaniem. Wszystko zależy od użytkownika Wysłane z mojego LT22i przy użyciu Tapatalka Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas Napisano Czerwiec 21, 2016 Share Napisano Czerwiec 21, 2016 @bleflar2 Faktem jest, że Denise jest programem, nie człowiekiem. Traktuj go jak kosmitę, który przeleciał na Ziemię i nic o nas nie wie. A ty właśnie próbujesz z nim porozmawiać. 1 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Anrizo Napisano Czerwiec 21, 2016 Share Napisano Czerwiec 21, 2016 @Lucas Cóż, sądząc po doświadczeniach ze Snikersem, to raczej będzie trudne nawet z tak łopatologicznym podejściem. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Silicius Napisano Czerwiec 21, 2016 Autor Share Napisano Czerwiec 21, 2016 3 godziny temu bleflar2 napisał: Ten Denise jest kiepski. Jedyna wypowiedź na którą odpowiada to "jestem Szymon". Potem możesz napisać coś w stylu "Jestem człowiekiem." ponieważ: 2 godziny temu Lucas napisał: @bleflar2 Faktem jest, że Denise jest programem, nie człowiekiem. Traktuj go jak kosmitę, który przeleciał na Ziemię i nic o nas nie wie. A ty właśnie próbujesz z nim porozmawiać. Dokładnie! Denise jest programem który potrafi kojarzyć fakty, które musi jednak skądś mieć... dlatego powinieneś ją powiadomić że np. jesteś człowiekiem, masz psa, masz kota i że ziemia to planeta tak jak też mars. 20 minuty temu LeqTune napisał: @Lucas Cóż, sądząc po doświadczeniach ze Snikersem, to raczej będzie trudne nawet z tak łopatologicznym podejściem. Osobiście znam oba programy i wiem jak mniej więcej działają (na tyle ile pozwala wgląd w pliki i magisterkę). Snickers to zwykly chatbot offline i działa kompletnie inaczej niż Denise. Przykładowa rozmowa z Denise 5.2 (piszę z pamięci bo nie mogę go uruchomić teraz): Cytuj D = Denise J = Ja J - Jestem programistą i Paweł jest Programistą. J - Kto jest pogramistą? D - Faktem jest, że (Tomek, być, programista) i (Paweł, być, programista). J - Ziemia jest planetą. J - Czym jest ziemia? D - faktem jest, że (ziemia, być, planeta). D - Ona jest programistą? J - Ziemia nie jest programistą. D - Zapamiętuję brakujące informacje. J - Programista pisze programy. D - Ty piszesz? J - Piszę programy. Tak mniej więcej wygląda wpisywanie prostych faktów i pytanie o nie. Oczywiście można też wpisywać rzeczy dużo bardziej skoplikowane. Denise potrafi też odnieść się do wcześniejszych faktów zadając pytania, przy czym stara się zachować konktekst. Warto zajrzeć do przykładów w programie, ponieważ są dość ciekawe. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Anrizo Napisano Czerwiec 21, 2016 Share Napisano Czerwiec 21, 2016 O ile Denise naiwnie nie połyka tekstów wszystkich użytkowników, to może jakoś się udać. Czasem jednak nie da się tak ograniczać nauczania bota. Nie ma przecież instynktu samozachowawczego. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rainbow Guitar Napisano Czerwiec 21, 2016 Share Napisano Czerwiec 21, 2016 18 minut temu LeqTune napisał: Nie ma przecież instynktu samozachowawczego. Może to i dobrze... Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas Napisano Czerwiec 21, 2016 Share Napisano Czerwiec 21, 2016 godzinę temu LeqTune napisał: Nie ma przecież instynktu samozachowawczego. Jeszcze wyhodujemy sobie własnych eksterminatorów. Nie, dzięki. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Anrizo Napisano Czerwiec 22, 2016 Share Napisano Czerwiec 22, 2016 6 godzin temu Lucas napisał: Jeszcze wyhodujemy sobie własnych eksterminatorów. Nie, dzięki. Bardziej mi tu chodziło o umiejętność rozróżniania rzeczy na dobre, złe, itd. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michalski9 Napisano Czerwiec 22, 2016 Share Napisano Czerwiec 22, 2016 (edytowany) O Denise, moje nowe zwierzątko, które umie mówić. Szkoda, że nie ma już zbudowanej jakiejś konkretniejszej bazy Moje nowe zwierzątko jest trochę irytujące . Fajnie jednak, że jest zapowiada się ciekawie. Zobaczymy jak to się rozwinie, chwilowo nie zapisuje mi informacji podanych w rozmowie, przy ponownym uruchomieniu jest tak samo niemądry. Edytowano Czerwiec 22, 2016 przez michalski9 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts